Świadczenie usług cateringowych dla Centrali Spółki PGNiG SA, OOH, OGiE i CLBP oraz prowadzenie bufetu
Notice description
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie na rzecz Zamawiającego usług cateringowych w zakresie obsługi sekretariatów i spotkań wewnętrznych organizowanych w salach konferencyjnych przez poszczególne Departamenty Centrali Spółki PGNiG S.A., OOH, OGiE i CLBP na terenie kompleksu biurowego przy ulicy
M. Kasprzaka 25, oraz prowadzenia bufetu w budynku SCADA (C1).
Informacje na temat wadium:
Oferta musi być zabezpieczona wadium w wysokości 10 000,00 zł., ważnym w okresie związania ofertą.
Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium przed upływem terminu składania ofert. Wymagane jest załączenie do oferty dowodu wniesienia wadium (kserokopia poświadczona za zgodność z oryginałem) wraz z informacją, na jaki numer konta należy zwrócić wadium oraz danymi osoby do kontaktu w sprawie zwrotu wadium.
Wadium może być wniesione w następujący sposób:
• w pieniądzu - przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego nr 73 1840 0007 2211 9220 0810 5719 w banku Societe Generale, z adnotacją
w tytule przelewu: „Wadium - Świadczenie usług cateringowych dla Centrali Spółki PGNiG SA, OOH, OGiE i CLBP oraz prowadzenie bufetu, numer postępowania: NP/PGNG/17/2230/CS/WD”,
• w gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej - oryginał gwarancji powinien być dostarczony do sekretariatu Departamentu Ekonomicznego (ul. Marcina. Kasprzaka 25 w Warszawie, budynek C6, pok. nr 110). Gwarancja musi być nieodwołalna i przewidywać bezwarunkową wypłatę wadium Zamawiającemu na jego pierwsze żądanie.
Wadium powinno być utrzymane lub obowiązywać przez cały okres związania ofertą. Wadium wniesione w pieniądzu Zamawiający zwróci wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek Wykonawcy.
W przypadku wyrażenia zgody przez Wykonawcę na przedłużenie terminu związania ofertą o oznaczony okres, należy przedłużyć ważność lub wnieść nowe wadium na przedłużony okres związania ofertą.
Zwrot wadium dokonywany jest:
• Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza - niezwłocznie po podpisaniu umowy,
• pozostałym Wykonawcom - niezwłocznie po zakończeniu postępowania przetargowego, nie później niż z upływem terminu związania ofertą,
• wszystkim Wykonawcom - z chwilą unieważnienia lub zamknięcia postępowania bez dokonania wyboru oferty,
• na pisemny wniosek Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert,
• na pisemny wniosek Wykonawcy, który został wykluczony, lub którego oferta została odrzucona.
Wykonawca traci wadium jeżeli:
• wycofa ofertę po upływie terminu składania ofert,
• odmówi podpisania umowy na warunkach określonych w złożonej przez niego ofercie,
• zawarcie umowy będzie niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.
Jeżeli Wykonawca nie wniesie wadium, zostanie wykluczony z postępowania o udzielenie zamówienia.
Na wniosek Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, wadium wniesione w pieniądzu może być zaliczone na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
Kryteria oceny ofert:
Cena całkowita brutto za przygotowanie standardowego menu na 1 osobę - waga: 65%
Cena całkowita brutto firmowego zestawu obiadowego - waga: 30%
Wysokość marży Wykonawcy za obsługę spotkań zlecanych przez Zamawiającego - waga: 5%
Warunki uczestnictwa:
O udzielenie zamówienia może ubiegać się Wykonawca, który:
1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień,
2. posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,
3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,
4. nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia.
Warunki szczególne udziału w postępowaniu.
O udzielenie zamówienia może ubiegać się Wykonawca, który:
1. ustanowił, wdrożył oraz skutecznie realizuje wymagany w działalności gastronomicznej system HACCP i potwierdzi to stosownym Certyfikatem Zarządzania Jakością z zakresu ww. systemu,
2. posiada pozytywną decyzję właściwego miejscowo Państwowego Powiatowego lub Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu i wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej na prowadzenie działalności gastronomicznej,
3. dysponuje i skieruje do realizacji przedmiotu zamówienia odpowiednią ilość wykwalifikowanego personelu posiadającego właściwe badania do wykonywania takich czynności jak: prowadzenie bufetu, wydawanie
i dostarczanie posiłków, obsługa kelnerska spotkań. Przez właściwe należy rozumieć badania stanu zdrowia przeprowadzone do celów sanitarno-epidemiologicznych, dopuszczających badaną osobę do wykonywania pracy w procesie produkcji i obrocie żywnością. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 roku (Dz. U. Nr 234 /2002 poz. 1975), każda osoba mająca bezpośredni kontakt z żywnością, musi na wniosek przedsiębiorcy, co 12 miesięcy zostać poddana badaniu lekarskiemu dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Badanie może być przeprowadzone tylko przez uprawnionego lekarza, który wydaje specjalne zaświadczenie
z przeprowadzonego badania. Nowe zaświadczenia zastępują obowiązujące od 1958 roku, książeczki „sanepidowskie”. Ponieważ jednak brak jak dotąd przepisów wykonawczych, to Państwowa Inspekcja Sanitarna (Sanepid) podczas kontroli wymaga zarówno nowych zaświadczeń jak i zaktualizowanych tradycyjnych książeczek. Zamawiający wymaga aby personel Wykonawcy skierowany do realizacji przedmiotu zamówienia posiadał aktualne książeczki „sanepidowskie” oraz ww. zaświadczenia z przeprowadzonego badania stanu zdrowia,
4. dysponuje i będzie dysponował podczas całego okresu realizacji przedmiotu zamówienia sprawnymi urządzeniami i sprzętem umożliwiającymi przygotowanie i podawanie posiłków oraz prowadzenie bufetu, włącznie z niezbędnymi zatwierdzeniami, świadectwami i dopuszczeniami, jeśli taki obowiązek istnieje,
5. dysponuje i będzie dysponował podczas całego okresu realizacji przedmiotu zamówienia środek / środki transportu umożliwiające dostarczanie zamówionych usług do wskazanych przez Zamawiającego lokalizacji rozporoszonych na terenie siedziby Zamawiającego, tj. ul. Marcina Kasprzaka 25, Warszawa,
6. w czasie do dwóch (2) godzin zapewni, w nagłym przypadku, przygotowanie i dostarczenie cateringu (bez ciepłych posiłków) w miejsce zlokalizowane na terenie siedziby Zamawiającego, tj. ul. Marcina Kasprzaka 25, Warszawa,
7. wykaże posiadane doświadczenie nabyte w ciągu ostatnich 2 (dwóch) lat przed upływem terminu składania ofert o udzielenie zamówienia, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy - to w tym okresie, że należycie wykonał co najmniej 1 (jedną) usługę polegającą na obsłudze spotkania, obejmującego co najmniej przygotowanie, dostarczenie i podanie ciepłych i zimnych przystawek i dań oraz serwisu kawowego dla nie mniej niż 100 osób,
8. wykaże posiadane doświadczenie nabyte w ciągu ostatnich 5 (pięć) lat przed upływem terminu składania ofert o udzielenie zamówienia, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy - to w tym okresie, w prowadzeniu na własny rachunek nieprzerwanie przez okres co najmniej 2 (dwa) lat lokalu gastronomicznego czynnego minimum 8 (osiem) godzin dziennie przez co najmniej 5 (pięć) dni w tygodniu, wyposażony w salę konsumencką umożliwiającą konsumpcję jednocześnie dla minimum 35 (trzydzieści pięć) osób przy stolikach (miejsca siedzące), i w którym na miejscu przygotowywano i podawano codziennie co najmniej dwa zestawy obiadowe oraz pięć przekąsek na ciepło,
9. posiada i posiadać będzie przez cały okres obowiązywania umowy środki finansowe lub zdolność kredytową do bieżącego finansowania realizacji usług objętych przedmiotem zamówienia w wysokości nie mniejszej niż 50.000,00 zł. (słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych),
10. posiadać będzie najpóźniej w dniu podpisania umowy, jeśli jego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzonej działalności na kwotę nie niższa niż 500.000,00 zł. (słownie: pięćset tysięcy złotych). Ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej objęty zostanie cały czas trwania umowy.
Warunki dotyczące ofert:
Nie dopuszcza się składania ofert wariantowych
Nie dopuszcza się składania ofert częściowych
Nie dopuszcza się składania ofert równoważnych
Zastrzeżenie dotyczące SIWZ:
Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany lub odwołania warunków zawartych w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.
Zastrzeżenie dotyczące postępowania:
Zamawiający zastrzega, że postępowanie przetargowe może zamknąć (na każdym etapie) w przypadku wystąpienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że prowadzenie postępowanie lub wykonanie zamówienia nie leży w interesie PGNiG S.A.
Sposób uzyskania Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia:
Strona internetowa Zamawiającego: www.przetargi.pgnig.pl
Miejsce wykonania:
siedziba Zamawiającego
Miejsce składania ofert:
siedziba Zamawiającego
M. Kasprzaka 25, oraz prowadzenia bufetu w budynku SCADA (C1).
Informacje na temat wadium:
Oferta musi być zabezpieczona wadium w wysokości 10 000,00 zł., ważnym w okresie związania ofertą.
Wykonawca zobowiązany jest wnieść wadium przed upływem terminu składania ofert. Wymagane jest załączenie do oferty dowodu wniesienia wadium (kserokopia poświadczona za zgodność z oryginałem) wraz z informacją, na jaki numer konta należy zwrócić wadium oraz danymi osoby do kontaktu w sprawie zwrotu wadium.
Wadium może być wniesione w następujący sposób:
• w pieniądzu - przelewem na rachunek bankowy Zamawiającego nr 73 1840 0007 2211 9220 0810 5719 w banku Societe Generale, z adnotacją
w tytule przelewu: „Wadium - Świadczenie usług cateringowych dla Centrali Spółki PGNiG SA, OOH, OGiE i CLBP oraz prowadzenie bufetu, numer postępowania: NP/PGNG/17/2230/CS/WD”,
• w gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej - oryginał gwarancji powinien być dostarczony do sekretariatu Departamentu Ekonomicznego (ul. Marcina. Kasprzaka 25 w Warszawie, budynek C6, pok. nr 110). Gwarancja musi być nieodwołalna i przewidywać bezwarunkową wypłatę wadium Zamawiającemu na jego pierwsze żądanie.
Wadium powinno być utrzymane lub obowiązywać przez cały okres związania ofertą. Wadium wniesione w pieniądzu Zamawiający zwróci wraz z odsetkami wynikającymi z umowy rachunku bankowego, na którym było przechowywane, pomniejszone o koszty prowadzenia rachunku oraz prowizji bankowej za przelew pieniędzy na rachunek Wykonawcy.
W przypadku wyrażenia zgody przez Wykonawcę na przedłużenie terminu związania ofertą o oznaczony okres, należy przedłużyć ważność lub wnieść nowe wadium na przedłużony okres związania ofertą.
Zwrot wadium dokonywany jest:
• Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza - niezwłocznie po podpisaniu umowy,
• pozostałym Wykonawcom - niezwłocznie po zakończeniu postępowania przetargowego, nie później niż z upływem terminu związania ofertą,
• wszystkim Wykonawcom - z chwilą unieważnienia lub zamknięcia postępowania bez dokonania wyboru oferty,
• na pisemny wniosek Wykonawcy, który wycofał ofertę przed upływem terminu składania ofert,
• na pisemny wniosek Wykonawcy, który został wykluczony, lub którego oferta została odrzucona.
Wykonawca traci wadium jeżeli:
• wycofa ofertę po upływie terminu składania ofert,
• odmówi podpisania umowy na warunkach określonych w złożonej przez niego ofercie,
• zawarcie umowy będzie niemożliwe z przyczyn leżących po stronie Wykonawcy.
Jeżeli Wykonawca nie wniesie wadium, zostanie wykluczony z postępowania o udzielenie zamówienia.
Na wniosek Wykonawcy, którego oferta została wybrana jako najkorzystniejsza, wadium wniesione w pieniądzu może być zaliczone na poczet zabezpieczenia należytego wykonania umowy.
Kryteria oceny ofert:
Cena całkowita brutto za przygotowanie standardowego menu na 1 osobę - waga: 65%
Cena całkowita brutto firmowego zestawu obiadowego - waga: 30%
Wysokość marży Wykonawcy za obsługę spotkań zlecanych przez Zamawiającego - waga: 5%
Warunki uczestnictwa:
O udzielenie zamówienia może ubiegać się Wykonawca, który:
1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek posiadania takich uprawnień,
2. posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonania zamówienia,
3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia,
4. nie podlegają wykluczeniu z postępowania o udzielenie zamówienia.
Warunki szczególne udziału w postępowaniu.
O udzielenie zamówienia może ubiegać się Wykonawca, który:
1. ustanowił, wdrożył oraz skutecznie realizuje wymagany w działalności gastronomicznej system HACCP i potwierdzi to stosownym Certyfikatem Zarządzania Jakością z zakresu ww. systemu,
2. posiada pozytywną decyzję właściwego miejscowo Państwowego Powiatowego lub Państwowego Granicznego Inspektora Sanitarnego o zatwierdzeniu zakładu i wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej na prowadzenie działalności gastronomicznej,
3. dysponuje i skieruje do realizacji przedmiotu zamówienia odpowiednią ilość wykwalifikowanego personelu posiadającego właściwe badania do wykonywania takich czynności jak: prowadzenie bufetu, wydawanie
i dostarczanie posiłków, obsługa kelnerska spotkań. Przez właściwe należy rozumieć badania stanu zdrowia przeprowadzone do celów sanitarno-epidemiologicznych, dopuszczających badaną osobę do wykonywania pracy w procesie produkcji i obrocie żywnością. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 roku (Dz. U. Nr 234 /2002 poz. 1975), każda osoba mająca bezpośredni kontakt z żywnością, musi na wniosek przedsiębiorcy, co 12 miesięcy zostać poddana badaniu lekarskiemu dla celów sanitarno-epidemiologicznych. Badanie może być przeprowadzone tylko przez uprawnionego lekarza, który wydaje specjalne zaświadczenie
z przeprowadzonego badania. Nowe zaświadczenia zastępują obowiązujące od 1958 roku, książeczki „sanepidowskie”. Ponieważ jednak brak jak dotąd przepisów wykonawczych, to Państwowa Inspekcja Sanitarna (Sanepid) podczas kontroli wymaga zarówno nowych zaświadczeń jak i zaktualizowanych tradycyjnych książeczek. Zamawiający wymaga aby personel Wykonawcy skierowany do realizacji przedmiotu zamówienia posiadał aktualne książeczki „sanepidowskie” oraz ww. zaświadczenia z przeprowadzonego badania stanu zdrowia,
4. dysponuje i będzie dysponował podczas całego okresu realizacji przedmiotu zamówienia sprawnymi urządzeniami i sprzętem umożliwiającymi przygotowanie i podawanie posiłków oraz prowadzenie bufetu, włącznie z niezbędnymi zatwierdzeniami, świadectwami i dopuszczeniami, jeśli taki obowiązek istnieje,
5. dysponuje i będzie dysponował podczas całego okresu realizacji przedmiotu zamówienia środek / środki transportu umożliwiające dostarczanie zamówionych usług do wskazanych przez Zamawiającego lokalizacji rozporoszonych na terenie siedziby Zamawiającego, tj. ul. Marcina Kasprzaka 25, Warszawa,
6. w czasie do dwóch (2) godzin zapewni, w nagłym przypadku, przygotowanie i dostarczenie cateringu (bez ciepłych posiłków) w miejsce zlokalizowane na terenie siedziby Zamawiającego, tj. ul. Marcina Kasprzaka 25, Warszawa,
7. wykaże posiadane doświadczenie nabyte w ciągu ostatnich 2 (dwóch) lat przed upływem terminu składania ofert o udzielenie zamówienia, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy - to w tym okresie, że należycie wykonał co najmniej 1 (jedną) usługę polegającą na obsłudze spotkania, obejmującego co najmniej przygotowanie, dostarczenie i podanie ciepłych i zimnych przystawek i dań oraz serwisu kawowego dla nie mniej niż 100 osób,
8. wykaże posiadane doświadczenie nabyte w ciągu ostatnich 5 (pięć) lat przed upływem terminu składania ofert o udzielenie zamówienia, a jeśli okres prowadzenia działalności jest krótszy - to w tym okresie, w prowadzeniu na własny rachunek nieprzerwanie przez okres co najmniej 2 (dwa) lat lokalu gastronomicznego czynnego minimum 8 (osiem) godzin dziennie przez co najmniej 5 (pięć) dni w tygodniu, wyposażony w salę konsumencką umożliwiającą konsumpcję jednocześnie dla minimum 35 (trzydzieści pięć) osób przy stolikach (miejsca siedzące), i w którym na miejscu przygotowywano i podawano codziennie co najmniej dwa zestawy obiadowe oraz pięć przekąsek na ciepło,
9. posiada i posiadać będzie przez cały okres obowiązywania umowy środki finansowe lub zdolność kredytową do bieżącego finansowania realizacji usług objętych przedmiotem zamówienia w wysokości nie mniejszej niż 50.000,00 zł. (słownie: pięćdziesiąt tysięcy złotych),
10. posiadać będzie najpóźniej w dniu podpisania umowy, jeśli jego oferta zostanie uznana za najkorzystniejszą, ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej z tytułu prowadzonej działalności na kwotę nie niższa niż 500.000,00 zł. (słownie: pięćset tysięcy złotych). Ubezpieczeniem odpowiedzialności cywilnej objęty zostanie cały czas trwania umowy.
Warunki dotyczące ofert:
Nie dopuszcza się składania ofert wariantowych
Nie dopuszcza się składania ofert częściowych
Nie dopuszcza się składania ofert równoważnych
Zastrzeżenie dotyczące SIWZ:
Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany lub odwołania warunków zawartych w Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia.
Zastrzeżenie dotyczące postępowania:
Zamawiający zastrzega, że postępowanie przetargowe może zamknąć (na każdym etapie) w przypadku wystąpienia istotnej zmiany okoliczności powodującej, że prowadzenie postępowanie lub wykonanie zamówienia nie leży w interesie PGNiG S.A.
Sposób uzyskania Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia:
Strona internetowa Zamawiającego: www.przetargi.pgnig.pl
Miejsce wykonania:
siedziba Zamawiającego
Miejsce składania ofert:
siedziba Zamawiającego
Time limit for receipt of tenders
2017-11-06 11:00:00.0
Location
Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A.
ul. Marcina Kasprzaka 25
01-224 Warszawa
Polska
ul. Marcina Kasprzaka 25
01-224 Warszawa
Polska
Category assortment
Catering services
Food services
Food services
Buyer details
Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo S.A.