Dostawa żywności dla Przedszkola Miejskiego nr 16 w Bytomiu na rok 2026

Notice description

Dostawa art. spożywczych .
Wszystkie artykuły muszą być oznakowane etykietą, na której będą widoczne: nazwa artykułu, nazwa producenta, skład
produktu, alergeny, termin przydatności do spożycia. Długoterminowe produktu winny posiadać datę ważności do spożycia
min 6m-cy od daty ich dostarczenia do Zamawiającego. Produkty sypkie powinny suche, I klasy, opakowania bez
uszkodzeń . Makarony powinny być wyprodukowane z najwyższej jakości mąki durum , makaron który po ugotowaniu nie
skleja się .
Dostawa nabiału .
Nabiał i produkty mleczarskie powinny być świeże, po otwarciu produktu powinny mieć dobry, świeży smak, sery nie mogą
być zbrylone ,jogurty maja być gęste. Termin do spożycia nie może być krótszy niż 14 dni od dnia dostawy do
Zamawiającego dla produktów : twarogi, kefir ; nie krótszy niż 21 dni od daty dostawy dla produktów : masło, śmietana, sery,
serki, jogurty , drożdże
Dostawa mięsa.
Mięso musi być najlepszej jakości, świeże, nie rozmrażane, jędrne, pochodzące z produkcji krajowej, czyste, suche, o
świeżym zapachu i barwie. Mięso wieprzowe powinno być jednolitego koloru, bez przebarwień, kolor od różowego do
czerwonego, przekrojone mięso - jego konsystencja i zapach mają świadczyć o jego świeżości . Wędliny powinny być
pakowane w atmosferze próżniowej. Termin przydatności produktów do spożycia ma być nie krótszy niż 14 dni od daty
dostawy dla Zamawiającego - dla wędlin, natomiast dla mięs 5 dni .
Dostawa warzyw i owoców.
Wszystkie warzywa i owoce muszą być najlepszej jakości, powinny być czyste, świeże, nie zwiędnięte, bez zewnętrznych
uszkodzeń , bez oznak pleśni czy przemarznięcia o regularnym kształcie odpowiednim dla danego gatunku, powinny być
wolne od szkodników, zanieczyszczeń, bez oznak gnicia ; warzywa korzenne powinny być jędrne, nie popękane, nie
zwiędnięte, bez uszkodzeń mechanicznych i uszkodzeń dokonanych przez szkodniki, bez plam . Skórka w owocach
powinna być gładka, bez plam i uszkodzeń, owoc po przekrojeniu powinien być soczysty , bez oznak nieświeżości i
zepsucia. Ziemniaki powinny być zdrowe , suche, czyste bez ziemi, o jednolitym kształcie nieuszkodzone, bez
wyrastających pędów.
Warzywa liściaste – bez uszkodzeń, bez plam, o czystej zdrowej powierzchni.
Dostawa mrożonek.
Mrożone owoce i warzywa najlepszej jakości, I klasy, o ksztacie i barwie charakterystycznej dla danego produktu, sypkie nie
zbrylone. Wygląd ich nie może świadczyć o wcześniejszym rozmrożeniu i ponownym zamrożeniu. Mrożonki muszą
posiadać termin przydatności do spożycia nie krótszy niż 4 miesiące od daty dostawy do Zamawiającego.
Dostawa ryb.
Ryby powinny być najwyższej jakości, pierwszego gatunku. Mrożone ryby - pojedyncze filety powinny być rozdzielone folią ,
nie mogą nosić oznak rozmrożenia i ponownego zamrożenia. Ryby mrożone muszą być tak twarde aby zgięcie ich było
niemożliwe. Końcówki i brzegi filetów nie mogą mieć widocznego wysuszenia, nienaturalnego przebarwienia i nieświeżego
wyglądu. Makrela wędzona powinna być hermetycznie zamknięta. Termin przydatności do spożycia ryby mrożonej nie
krótszy niż 4 miesiące od daty dostawy towaru do Zamawiającego. Termin przydatności makreli wędzonej nie krótszy niż 21
dni od daty dostawy do Zamawiającego.
Dostawa pieczywa.
Dostarczane pieczywo nie może być wypiekane z ciasta mrożonego. Nie może być również mrożone ani rozmrażane po
upieczeniu. Powinno być świeże , wypieczone nie wcześniej nić 6 godzin przed dostawą do Zamawiającego . Powinno być
chrupkie, nie gumiaste, nie przypalone, wyprodukowane z najwyższej jakości składników.
Dostawa soków
100% soki z owoców lub z koncentratu, bez dodatku cukru, syropu glukozowo- fruktozowego, bez substancji słodzących, konserwantów, barwników i aromatów (z wyjątkiem naturalnie występujących)
Dostawa jaj.
Zgodnie z klasą I A, jaja świeże,czyste, skorupki jaj oraz opakawanie w jakim są pakowane - nie uszkodzone. Jaja muszą
być oznakowane weterynaryjnym numerem zakładu produkcyjnego, termin spożycia w dniu dostawy do Zamawiającego nie
krótszy niż 21 dni. Towar musi spełniać normy techniczne i jakościowe jakie wynikają z obowiązujących przepisów polskiego
prawa dla produktów żywnościowych.

Make an offer

Time limit for receipt of tenders

2025-12-22 08:00:00.0

Location

Marszałka Józefa Piłsudskiego
41-902 Bytom
Województwo: śląskie
Polska

Category assortment

Crops
Alcohol and tobacco products
Ready meals and special nutritional products
Mushrooms
Coffee, tea, infusions
Meat, poultry, fish and seafood
Dairy products
Beverages
Bread
Starch products
Animal feed
Processed fruit and vegetable products
Fat dairy products
Seasoning and dressing
Sweets and snacks

Buyer details

Przedszkole Miejskie nr 16
Marszałka Józefa Piłsudskiego
41-902 Bytom
Województwo: śląskie
Polska

Contact details