Przygotowanie i wydawanie gorących posiłków dla świadczeniobiorców Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej i Wsparcia Rodziny w Dąbrowie Tarnowskiej w 2026 roku.

Opis zapytania

Przedmiotem zamówienia są usługi z zakresu przygotowywania i systematycznego, wydawania gorących posiłków dla osób dorosłych, świadczeniobiorców Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej
i Wsparcia Rodziny w Dąbrowie Tarnowskiej w 2026 roku, tj. w okresie od 1 stycznia 2026 r. (lub od daty zawarcia umowy) do 31 grudnia 2026 r.

Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia oraz wymagania dotyczące ofero-wanych usług:
1. Zamawiający oczekuje przygotowania i wydania dla każdego skierowanego przez MOPSiWR świadcze-niobiorcy gorącego posiłku w postaci:
a) zupy z wkładką mięsną, podanej z: pieczywem, makaronem lub ryżem, lub ziemniakami- maksymal-nie 2 dni w tygodniu albo/ i
b) drugiego dania mięsnego – co najmniej 3 razy w tygodniu lub/ i
c) drugiego dania bezmięsnego: pierogi, naleśniki, kopytka, krokiety, ryba lub dania półmięsne np. bi-gos, łazanki, zapiekanka makaronowa, lub ziemniaczano – mięsna, pilaw, fasolka po bretońsku – maksymalnie 2 raz w tygodniu.
W ramach każdego posiłku wydawany jest kompot.
2. Posiłek spożywany jest przez Świadczeniobiorcę w lokalu wskazanym przez Wykonawcę, spełniającym odpowiednie warunki określone przepisami prawa dla lokalu zbiorowego żywienia, z uwzględnieniem poniższego zastrzeżenia:
Wykonawca zobowiązany jest, po wcześniejszym zgłoszeniu, do wydania zakwalifikowanym świadcze-niobiorcom posiłku na wynos w specjalnie przeznaczonych do tego celu jednorazowych pojemnikach, bez pobierania dodatkowych opłat. Do odbioru w imieniu świadczeniobiorcy posiłku w pojemniku, o którym mowa powyżej, uprawniony jest również opiekun świadczący na zlecenie MOPSiWR usługi na rzecz tej osoby.
3. Posiłki powinny być sporządzane według następujących norm ilościowych dla jednego posiłku:
a) pierwsze danie zupa - min. 400 ml, dodatkowo do zupy kiełbasa min. 50g lub wkładka mięsna min. 50g oraz pieczywo, makaron lub ryż albo ziemniaki;
b) drugie danie mięsne – np. ziemniaki (zamiennie kasza lub ryż lub makaron)-min. 250g, porcja mięsa lub ryby - min.150g, surówki (zamiennie gotowane warzywa) – min. 150g lub inne dania mięsne np. krokiety, pierogi z mięsem, gołąbki -min. 350g,
c) danie bezmięsne (pierogi, krokiety, naleśniki itp.) – min. 350 g,
d) danie półmięsne (bigos, fasolka po bretońsku itp.) - min. 350 g,
e) kompot – min. 200 ml.
4. Przewiduje się, że średnia miesięczna ilość posiłków wyniesie ok. 760 sztuk, tzn. średnio 25 sztuk posił-ków dziennie. Roczna ilość posiłków wyniesie ok. 9 125 sztuk.
5. Zamawiający zastrzega, iż ilość wydawanych posiłków może zmieniać się w trakcie obowiązywania umowy.
6. Wydawane posiłki winny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, urozmaicone, dobrej jakości, gorące, porcje odpowiadające normom żywienia zbiorowego. Świadczenie usługi przygo-towania posiłków powinno być wyłącznie przy użyciu produktów spełniających normy jakości produk-tów spożywczych, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi w tym zakresie, m.in. ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023r., poz. 1448 z późn. zm.).
Produkty żywnościowe będą zakupione przez Wykonawcę we własnym zakresie.
7. Wszystkie posiłki wykonawca wykona u siebie bez możliwości powierzenia osobom trzecim, z zastrzeże-niem, że w przypadku awarii lub innych zdarzeń uniemożliwiających przygotowywanie lub/ i wydanie posiłku Wykonawca jest zobowiązany do zapewnienia i wydania posiłku o tej samej jakości z innych źró-deł lub w innym miejscu. Wykonawca również wówczas bierze pełną odpowiedzialność za wydany posi-łek.
8. Gorące posiłki wydawane będą przez Wykonawcę, w godzinach co najmniej od 12:00 do 15:00 przez minimum 6 dni w tygodniu, z wyłączeniem dni wolnych od pracy, określonych w przepisach ustawy z dnia 18 stycznia 1951r. o dniach wolnych od pracy (t.j. Dz. U. z 2025 r. poz. 296). W przypadku gdy wy-konawca nie będzie wydawał gorącego posiłku przez 7 dni w tygodniu zobowiązany jest w dniu poprze-dzającym wystąpienie dnia/ dni wolnego/ ych wydać świadczeniobiorcy gorący posiłek, nadający się do odgrzania. Można wydać posiłki zaległe maksymalnie za trzy dni poprzedzające dzień wydania.
9. Wykonawca zobowiązany jest do zakazu sprzedaży i podawania alkoholu w czasie wydawania posiłków dla klientów MOPSiWR.
10. Zamawiający przekaże wykonawcy listę osób uprawnionych do odbioru posiłku, wraz ze wskazaniem okresu przysługiwania świadczenia. W przypadku zmian, lista będzie na bieżąco aktualizowana przez pracowników MOPSiWR.
11. Wykonawca zobowiązany jest do uzyskania pisemnego potwierdzenia wydania posiłku od osób, którym posiłek wydano.
12. Miejscem wydawania posiłków musi być lokal na terenie miasta Dąbrowa Tarnowska, zapewniający dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami.
13. Lokal gastronomiczny, w którym będą przygotowywane i wydawane posiłki powinien spełniać wymogi sanitarno - higieniczne, być w odpowiednim stanie technicznym i wyposażony adekwatnie do realizo-wanych zadań. Wykonawca odpowiada za idealną czystość urządzeń gastronomicznych, w których będą przygotowywane posiłki, estetyczny wygląd i czystość zatrudnionego personelu, idealną czystość oraz technologię przygotowania i wydania posiłków zgodną z obowiązującymi wymogami sanitarnymi diete-tycznymi oraz HACCP. Ponadto Wykonawca odpowiada za posiadanie odpowiednich kwalifikacji i badań przez personel biorący udział w realizacji zadania.
14. Wykonawca nie może zamiast przygotowanego posiłku dokonywać wypłaty klientowi równowartości posiłku w pieniądzu lub dokonywać zmiany posiłku na towary w stanie nieprzetworzonym.
15. Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia, w obszarze i zakresie realizowanego zadania dostępność osobom ze szczególnymi potrzebami, zgodnie z ustawą z dnia 19 lipca 2019 r. o zapewnianiu dostępno-ści osobom ze szczególnymi potrzebami (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 1411 z późn. zm.).
16. Rozliczenia finansowe z Wykonawcą będą odbywały się w miesięcznych okresach rozliczeniowych na podstawie rozliczeń wydanych posiłków w tym okresie, które polegać będzie na:
a) sprawdzeniu list potwierdzających codzienną ilość wydawanych gorących posiłków,
b) przeliczeniu ilości wydanych gorących posiłków razy kwotę jednego gorącego posiłku wynikającą z prowadzonego postępowania,
c) Zamawiający zobowiązuje się do przekazywania należności za wydane gorące posiłki w ciągu 14 dni od otrzymania faktury VAT / Rachunku przelewem na konto Wykonawcy.
17. Wykonawca obciąży Zamawiającego tylko za faktycznie wydane podopiecznym MOPSiWR posiłki.
18. Projekt umowy będzie zawierał zapisy dotyczące odpowiedzialności Wykonawcy za niewykonanie lub nienależyte wykonanie przedmiotu zamówienia, w tym zapisy zapewniające zapłatę przez Wykonawcę Zamawiającemu kar umownych za nienależyte lub nieterminowe wykonanie umowy.
19. Zleceniodawca oraz inne uprawnione organy mogą kontrolować wykonawcę w zakresie zleconych zadań.
20. ZAMÓWIENIA UZUPEŁNIAJĄCE: Zamawiający dopuszcza możliwość zamówień ponownych / uzupełnia-jących. Podstawą będą negocjacje z Wykonawcą. Zamówienia uzupełniające nie mogą przekroczyć 20% ilości i wartości zamówienia podstawowego. Udzielenie zamówienia ponownego / uzupełniającego wy-maga zawarcia Aneksu do umowy.
21. Minimalna wielkość zamówienia wynosi 25% szacowanej rocznej ilości posiłków, tj. 2 282 sztuk posiłków.
22. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia łącznego wymiaru wykonywanych usług -
w ramach kwoty, którą Zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, dlatego też podane zestawienie ilościowe nie jest wiążące dla Zamawiającego. Dla Wykonawcy jest natomiast wiążące pod względem kwoty ceny jednostkowej. Zamawiający dopuszcza możliwość zwiększenia łącznego wymiaru usług, przy czym ich liczba i wartość wynagrodzenia nie przekroczy 20 % ilości
i wartości wynagrodzenia zamówienia podstawowego. Zwiększenie wymiaru świadczonych usług
i wartości zamówienia wymaga zawarcia aneksu do niniejszej umowy.
23. Wszystkie osoby, którymi Wykonawca posługiwać się będzie do realizacji zamówienia muszą być przeszkolone w zakresie BHP, a Wykonawca zobowiązany będzie do kontroli i egzekwowania przestrzegania przepisów przeciwpożarowych i zasad BHP od tych osób.
24. Zamawiający nie dokonuje podziału zamówienia na części. Tym samym Zamawiający nie dopuszcza składania ofert częściowych o których mowa w art. 7 pkt. 15 ustawy Pzp. Brak podziału zamówienia na części nie ogranicza konkurencji. Prowadzone postępowanie zapewnia dostęp małym i średnim przedsiębiorstwom. Ewentualny podział zadania byłby niekorzystny, ponieważ groziłby nadmiernymi trudnościami technicznymi, a przede wszystkim nadmiernymi kosztami wykonania zamówienia - odnosi się to do sytuacji, gdyby usługa objęta przedmiotowym zamówieniem wykonywana byłaby przez kilku Wykonawców na podstawie odrębnych umów. Dodatkowo skutkowałoby to potrzebą podjęcia dodatkowych działań ze strony Zamawiającego w celu skoordynowania działań różnych wykonawców.
25. Osoby świadczące usługi muszą posiadać odpowiednie kwalifikacje i dopuszczenia sanitarne, zgodnie ze stosownymi przepisami prawa.
26. Żadna z osób świadczących usługi nie może być osobą karaną za przestępstwo, a także nie może figurować w Krajowym Rejestrze Karnym lub w Rejestrze Sprawców Przestępstw na Tle Seksualnym,
o którym mowa w ustawie z dnia 13 maja 2016 r. o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym i ochronie małoletnich (t.j. Dz. U. z 2024 r. poz. 1802 z późn. zm.).

Szczegóły - ROZDZIAŁ II. SWZ - OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

Złóż ofertę

Termin składania ofert

2025-12-31 09:00:00.0

Lokalizacja

ul. Kościuszki 15A
33-200 Dąbrowa Tarnowska
Województwo: małopolskie
Polska

Kategoria asortymentowa

Usługi gastronomiczne

Dane nabywcy

MIEJSKI OŚRODEK POMOCY SPOŁECZNEJ I WSPARCIA RODZINY
ul. Kościuszki 15A
33-200 Dąbrowa Tarnowska
Województwo: małopolskie
Polska

Dane kontaktowe