Aktywny Senior. Dzienny Domu Seniora w Gorlicach-edycja 2
Opis zapytania
Powstaje w kontekście projektu:
FEMP.06.21-IP.01-1322/24 - Aktywny Senior. Dzienny Domu Seniora w Gorlicach-edycja 2
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych (przygotowanie i dostarczenie gotowych posiłków) celem realizacji projektu pn.: „Aktywny Senior. Dzienny Domu Seniora
w Gorlicach-edycja 2” w ilości ustalonej każdorazowo przez Zamawiającego, ze świeżych produktów, wysokiej jakości, z uwzględnieniem wymagań określonych odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, rozporządzeń wykonawczych i innych obowiązujących w tym zakresie przepisach.
1. Zamówienie dotyczy:
CPV: 55520000-1 Usługi dostarczania posiłków
55521200-0 Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 Usługi przygotowania posiłków
55322000-3 Usługi gotowania posiłków
2. Część I – catering codzienny:
a. Zamówienie obejmuje świadczenie usługi dla maksymalnie 35 osób dziennie przez wszystkie dni robocze w toku trwania umowy (z wyłączeniem dni w których organizowane są w Dziennym Domem Pobytu spotkania integracyjne oraz wyjścia / wycieczki edukacyjne i kulturalne, o czym Wykonawca będzie każdorazowo informowany z min. 3 dniowym wyprzedzeniem).
b. Ostateczna wartość zamówienia (liczba zamówionych posiłków) może ulec zmianie i uzależniona jest od frekwencji uczestników projektu w danym dniu w Dziennym Domu Pobytu przy ul. Rynek 1 w Gorlicach. Maksymalna liczba wydanych posiłków przez cały okres obowiązywania umowy (od 01.01.2026 do 31.12.2026 r.) to 8.855 zestawów.
c. Przewidywana ilość posiłków ma charakter szacunkowy, wyżywienie rozliczone będzie na podstawie ilości faktycznie dostarczonych posiłków w danym dniu.
d. Wykonawca w ramach ceny posiłku określonej w ofercie jest zobowiązany do dostosowania posiłków do niezbędnych wymagań dietetycznych Beneficjentów, ustalonych z kierownikiem Dziennego Domu Pobytu. Poprzez wymagania dietetyczne rozumiane są diety np.:
a) lekkostrawna,
b) ogólna,
c) cukrzycowa,
d) niskotłuszczowa,
e) niskobiałkowa,
f) niskocholesterolowa,
g) żołądkowa,
h) trzustkowa
i) małosolna,
j) płynna wzbogacona,
k) papkowa,
l) niskokaloryczna,
m) wysokobiałkowa,
n) bezglutenowa,
o) ziemniaczana,
p) bezmleczna.
e. Wykonawca zobowiązany jest do zewnętrznego i czytelnego oznaczenia indywidualnych pojemników w sposób umożliwiający odróżnienie znajdujących się w nich diet.
f. Posiłki należy dostarczyć do Dziennego Domu Pobytu, 38-300 Gorlice, ul. Rynek 1, w dni robocze, co najmniej na 30 min., lecz nie wcześniej niż 1 godz., przed planowanym posiłkiem (godzina 13.00).
g. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić liczbę posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem Zamawiającego zgłoszonym na dany dzień. Zamawiający wspólnie z Wykonawcą ustalą termin przekazania informacji o liczbie posiłków, które mają być wydane danego dnia (na przykład do godziny 9.30 danego dnia).
h. Wykonawca zapewni trzy razy w tygodniu obiad mięsny i dwa razy w tygodniu obiad jarski lub półmięsny. Dieta ma być różnorodna, a poszczególne posiłki nie mogą powtarzać się więcej niż 3 razy w miesiącu.
i. Wykonawca gwarantuje codzienny odbiór resztek po posiłkach oraz brudnych opakowań transportowych. Brudne termosy i opakowania transportowe oraz resztki pokonsumpcyjne będą każdego dnia odbierane od Zamawiającego za potwierdzeniem odbioru w specjalnym dokumencie.
j. W cenie oferty należy uwzględnić koszt posiłków standardowych i dietetycznych.
k. Posiłki obejmują obiad dwudaniowy dla każdego z beneficjentów Dziennego Domu Pobytu w tym:
a) zupa – min. 250 ml;
b) drugie danie: mięso/ryba – min. 100 g., dodatek warzywny (np. surówka, warzywa gotowane) – min. 150 g., dodatki (np.: ziemniaki, ryż, kasza, makaron) – ok. 200 g., dania wegetariańskie/półmięsne np.: pierogi, naleśniki, racuchy, kopytka, placki ziemniaczane, kluski śląskie, makarony z sosami itp.
3. Część II – spotkania okolicznościowe
a. W ramach zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia minimum 4 razy w roku usługi cateringowej na spotkania okolicznościowe dla seniorów, w szczególności z okazji świąt: Nowego Roku, Wielkanocy, Dnia Seniora i Bożego Narodzenia lub innych.
b. Catering okolicznościowy obejmuje przygotowanie i dostawę posiłków dla uczestników spotkań okolicznościowych (maksymalnie do 35 osób), zgodnie z poniższymi minimalnymi wymaganiami jakościowymi i ilościowymi na jedną osobę:
c. Dania ciepłe:
a) Zupa – minimum 250 ml,
b) Jedno danie ciepłe (danie główne), w tym:
- mięso po obróbce termicznej – minimum 150 g,
- dodatki skrobiowe (ziemniaki, kasza, ryż brązowy lub inne) – minimum 150 g
- surówka lub warzywa – minimum 120 g.
d. Przekąski zimne:
a) minimum 3 różne rodzaje przekąsek,
b) gramatura każdej przekąski – minimum 100 g na osobę,
c) w tym w np.:
- pasty (np. pasta jajeczna z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem);
- rolada drobiowa z galaretką warzywną.
- sałatki w wersji lekkiej, (np. sałatka jarzynowa w wersji z jogurtem + majonezem, sałatka śledziowa w oleju lnianym z cebulką i jabłkiem itp.)
- pieczywo pełnoziarniste,
- warzywa świeże lub przetworzone.
e. Deser o niskim indeksie glikemicznym, min. 200 g np.:
- mus jogurtowo-twarożkowy z malinami i orzechami
f. Wykonawca gwarantuje odbiór resztek po posiłkach oraz brudnych opakowań transportowych. Brudne termosy i opakowania transportowe oraz resztki pokonsumpcyjne będą każdego dnia odbierane od Zamawiającego za potwierdzeniem odbioru w specjalnym dokumencie.
4. W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do świadczenia usług zapewnienia wyżywienia wyłącznie z produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowania i przygotowania artykułów spożywczych (m.in. Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. bezpieczeństwa żywności i żywienia Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.) dostosowanych do stanu zdrowia uczestników projektu, o czym zamawiający poinformuje wybranego Wykonawcę.
5. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków dla beneficjentów projektu
z uwzględnieniem diet specjalistycznych oraz realizacji zarządzeń i zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.).
6. Wykonawca zobowiązuje się przygotować posiłki przyrządzone w dniu świadczenia usługi
z produktów zakupionych we własnym zakresie, wysokiej jakości, bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych wpływających na zmianę smaku, zapachu, konsystencji potraw, itp.,
7. Wykonawca ma obowiązek przestrzegania zasad higieny przy sporządzaniu i dystrybucji posiłków oraz utrzymania odpowiedniej temperatury posiłków oraz przewozu w przystosowanych do tego celu termosach/pojemnikach pojazdem dostosowanym do przewozu żywności.
8. Posiłki powinny być dostarczane w odpowiednich i przeznaczonych dla żywności opakowaniach zbiorczych, tj. termosach i pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz w odpowiednich temperaturach umożliwiających późniejsze porcjowanie i podawanie bez dodatkowego podgrzewania - zgodnie z wytycznymi Zamawiającego, tj. dania na ciepło powinny być umieszczone niezwłocznie w pojemnikach transportowych i dostarczone tak, aby spełnić następujące wymagania:
a) minimalna temperatura wewnątrz potraw nie może być niższa niż:
- zupy 75°C;
- drugie danie 70°C;
- potrawy na zimno powinny w chwili dostarczenia mieć temp. nie wyższą niż 4°C;
b) pozostałe produkty powinny być dostarczone w temp. zalecanej przez producenta;
c) wyklucza się dostarczenie odgrzanych wcześniej posiłków.
9. W przypadku awarii lub innych nie przewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
10. Wykonawca ma obowiązek układać posiłki w porozumieniu z Zamawiającym oraz przy udziale dietetyka (koszt konsultacji z dietetykiem należy do Wykonawcy), z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej a także właściwego znakowania.
11. Wykonawca jest zobowiązany do wcześniejszego przedstawienia jadłospisu na następny tydzień celem zatwierdzenia przez Zamawiającego.
12. Realizacja przedmiotu umowy musi zostać przeprowadzona z zastosowaniem aktualnie obowiązującego reżimu sanitarnego.
13. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.
14. Zamawiający ma prawo do wykonywania niezapowiedzianych wizytacji (audytu) zakładu, którym przygotowywane są posiłki celem sprawdzenia warunków wykonywania posiłków. Wykonawca ma obowiązek umożliwienia wykonania audytu.
15. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych.
16. Zamówienie realizowane będzie w terminie od 01.01.2026 do 31.12.2026 r.
Miejsce realizacji
Kraj: Polska, Województwo: małopolskie, Powiat: gorlicki, Gmina: Gorlice, Miejscowość: Gorlice
FEMP.06.21-IP.01-1322/24 - Aktywny Senior. Dzienny Domu Seniora w Gorlicach-edycja 2
Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych (przygotowanie i dostarczenie gotowych posiłków) celem realizacji projektu pn.: „Aktywny Senior. Dzienny Domu Seniora
w Gorlicach-edycja 2” w ilości ustalonej każdorazowo przez Zamawiającego, ze świeżych produktów, wysokiej jakości, z uwzględnieniem wymagań określonych odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, rozporządzeń wykonawczych i innych obowiązujących w tym zakresie przepisach.
1. Zamówienie dotyczy:
CPV: 55520000-1 Usługi dostarczania posiłków
55521200-0 Usługi dowożenia posiłków
55321000-6 Usługi przygotowania posiłków
55322000-3 Usługi gotowania posiłków
2. Część I – catering codzienny:
a. Zamówienie obejmuje świadczenie usługi dla maksymalnie 35 osób dziennie przez wszystkie dni robocze w toku trwania umowy (z wyłączeniem dni w których organizowane są w Dziennym Domem Pobytu spotkania integracyjne oraz wyjścia / wycieczki edukacyjne i kulturalne, o czym Wykonawca będzie każdorazowo informowany z min. 3 dniowym wyprzedzeniem).
b. Ostateczna wartość zamówienia (liczba zamówionych posiłków) może ulec zmianie i uzależniona jest od frekwencji uczestników projektu w danym dniu w Dziennym Domu Pobytu przy ul. Rynek 1 w Gorlicach. Maksymalna liczba wydanych posiłków przez cały okres obowiązywania umowy (od 01.01.2026 do 31.12.2026 r.) to 8.855 zestawów.
c. Przewidywana ilość posiłków ma charakter szacunkowy, wyżywienie rozliczone będzie na podstawie ilości faktycznie dostarczonych posiłków w danym dniu.
d. Wykonawca w ramach ceny posiłku określonej w ofercie jest zobowiązany do dostosowania posiłków do niezbędnych wymagań dietetycznych Beneficjentów, ustalonych z kierownikiem Dziennego Domu Pobytu. Poprzez wymagania dietetyczne rozumiane są diety np.:
a) lekkostrawna,
b) ogólna,
c) cukrzycowa,
d) niskotłuszczowa,
e) niskobiałkowa,
f) niskocholesterolowa,
g) żołądkowa,
h) trzustkowa
i) małosolna,
j) płynna wzbogacona,
k) papkowa,
l) niskokaloryczna,
m) wysokobiałkowa,
n) bezglutenowa,
o) ziemniaczana,
p) bezmleczna.
e. Wykonawca zobowiązany jest do zewnętrznego i czytelnego oznaczenia indywidualnych pojemników w sposób umożliwiający odróżnienie znajdujących się w nich diet.
f. Posiłki należy dostarczyć do Dziennego Domu Pobytu, 38-300 Gorlice, ul. Rynek 1, w dni robocze, co najmniej na 30 min., lecz nie wcześniej niż 1 godz., przed planowanym posiłkiem (godzina 13.00).
g. Wykonawca zobowiązany będzie zapewnić liczbę posiłków zgodnie z zapotrzebowaniem Zamawiającego zgłoszonym na dany dzień. Zamawiający wspólnie z Wykonawcą ustalą termin przekazania informacji o liczbie posiłków, które mają być wydane danego dnia (na przykład do godziny 9.30 danego dnia).
h. Wykonawca zapewni trzy razy w tygodniu obiad mięsny i dwa razy w tygodniu obiad jarski lub półmięsny. Dieta ma być różnorodna, a poszczególne posiłki nie mogą powtarzać się więcej niż 3 razy w miesiącu.
i. Wykonawca gwarantuje codzienny odbiór resztek po posiłkach oraz brudnych opakowań transportowych. Brudne termosy i opakowania transportowe oraz resztki pokonsumpcyjne będą każdego dnia odbierane od Zamawiającego za potwierdzeniem odbioru w specjalnym dokumencie.
j. W cenie oferty należy uwzględnić koszt posiłków standardowych i dietetycznych.
k. Posiłki obejmują obiad dwudaniowy dla każdego z beneficjentów Dziennego Domu Pobytu w tym:
a) zupa – min. 250 ml;
b) drugie danie: mięso/ryba – min. 100 g., dodatek warzywny (np. surówka, warzywa gotowane) – min. 150 g., dodatki (np.: ziemniaki, ryż, kasza, makaron) – ok. 200 g., dania wegetariańskie/półmięsne np.: pierogi, naleśniki, racuchy, kopytka, placki ziemniaczane, kluski śląskie, makarony z sosami itp.
3. Część II – spotkania okolicznościowe
a. W ramach zamówienia Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia minimum 4 razy w roku usługi cateringowej na spotkania okolicznościowe dla seniorów, w szczególności z okazji świąt: Nowego Roku, Wielkanocy, Dnia Seniora i Bożego Narodzenia lub innych.
b. Catering okolicznościowy obejmuje przygotowanie i dostawę posiłków dla uczestników spotkań okolicznościowych (maksymalnie do 35 osób), zgodnie z poniższymi minimalnymi wymaganiami jakościowymi i ilościowymi na jedną osobę:
c. Dania ciepłe:
a) Zupa – minimum 250 ml,
b) Jedno danie ciepłe (danie główne), w tym:
- mięso po obróbce termicznej – minimum 150 g,
- dodatki skrobiowe (ziemniaki, kasza, ryż brązowy lub inne) – minimum 150 g
- surówka lub warzywa – minimum 120 g.
d. Przekąski zimne:
a) minimum 3 różne rodzaje przekąsek,
b) gramatura każdej przekąski – minimum 100 g na osobę,
c) w tym w np.:
- pasty (np. pasta jajeczna z jogurtem naturalnym i szczypiorkiem);
- rolada drobiowa z galaretką warzywną.
- sałatki w wersji lekkiej, (np. sałatka jarzynowa w wersji z jogurtem + majonezem, sałatka śledziowa w oleju lnianym z cebulką i jabłkiem itp.)
- pieczywo pełnoziarniste,
- warzywa świeże lub przetworzone.
e. Deser o niskim indeksie glikemicznym, min. 200 g np.:
- mus jogurtowo-twarożkowy z malinami i orzechami
f. Wykonawca gwarantuje odbiór resztek po posiłkach oraz brudnych opakowań transportowych. Brudne termosy i opakowania transportowe oraz resztki pokonsumpcyjne będą każdego dnia odbierane od Zamawiającego za potwierdzeniem odbioru w specjalnym dokumencie.
4. W ramach zamówienia Wykonawca jest zobowiązany do świadczenia usług zapewnienia wyżywienia wyłącznie z produktów spełniających normy jakości produktów spożywczych, przestrzegania przepisów prawnych w zakresie przechowania i przygotowania artykułów spożywczych (m.in. Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. bezpieczeństwa żywności i żywienia Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.) dostosowanych do stanu zdrowia uczestników projektu, o czym zamawiający poinformuje wybranego Wykonawcę.
5. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowywania posiłków dla beneficjentów projektu
z uwzględnieniem diet specjalistycznych oraz realizacji zarządzeń i zaleceń Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego oraz zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171 poz. 1125 ze zm.).
6. Wykonawca zobowiązuje się przygotować posiłki przyrządzone w dniu świadczenia usługi
z produktów zakupionych we własnym zakresie, wysokiej jakości, bez dodatków preparatów zastępczych, preparatów zwiększających objętość i innych wpływających na zmianę smaku, zapachu, konsystencji potraw, itp.,
7. Wykonawca ma obowiązek przestrzegania zasad higieny przy sporządzaniu i dystrybucji posiłków oraz utrzymania odpowiedniej temperatury posiłków oraz przewozu w przystosowanych do tego celu termosach/pojemnikach pojazdem dostosowanym do przewozu żywności.
8. Posiłki powinny być dostarczane w odpowiednich i przeznaczonych dla żywności opakowaniach zbiorczych, tj. termosach i pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz w odpowiednich temperaturach umożliwiających późniejsze porcjowanie i podawanie bez dodatkowego podgrzewania - zgodnie z wytycznymi Zamawiającego, tj. dania na ciepło powinny być umieszczone niezwłocznie w pojemnikach transportowych i dostarczone tak, aby spełnić następujące wymagania:
a) minimalna temperatura wewnątrz potraw nie może być niższa niż:
- zupy 75°C;
- drugie danie 70°C;
- potrawy na zimno powinny w chwili dostarczenia mieć temp. nie wyższą niż 4°C;
b) pozostałe produkty powinny być dostarczone w temp. zalecanej przez producenta;
c) wyklucza się dostarczenie odgrzanych wcześniej posiłków.
9. W przypadku awarii lub innych nie przewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
10. Wykonawca ma obowiązek układać posiłki w porozumieniu z Zamawiającym oraz przy udziale dietetyka (koszt konsultacji z dietetykiem należy do Wykonawcy), z wyliczeniem zawartości głównych składników odżywczych i wartości energetycznej a także właściwego znakowania.
11. Wykonawca jest zobowiązany do wcześniejszego przedstawienia jadłospisu na następny tydzień celem zatwierdzenia przez Zamawiającego.
12. Realizacja przedmiotu umowy musi zostać przeprowadzona z zastosowaniem aktualnie obowiązującego reżimu sanitarnego.
13. Obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków, każdego dnia przez okres 72 godzin z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.
14. Zamawiający ma prawo do wykonywania niezapowiedzianych wizytacji (audytu) zakładu, którym przygotowywane są posiłki celem sprawdzenia warunków wykonywania posiłków. Wykonawca ma obowiązek umożliwienia wykonania audytu.
15. Zamawiający nie dopuszcza możliwości składania ofert częściowych.
16. Zamówienie realizowane będzie w terminie od 01.01.2026 do 31.12.2026 r.
Miejsce realizacji
Kraj: Polska, Województwo: małopolskie, Powiat: gorlicki, Gmina: Gorlice, Miejscowość: Gorlice
Termin składania ofert
Mon Dec 29 08:00:00 GMT 2025
Lokalizacja
Kraj: Polska, Województwo: małopolskie, Powiat: gorlicki, Gmina: Gorlice, Miejscowość: Gorlice
Kategoria asortymentowa
Usługi cateringowe
Usługi gastronomiczne
Usługi gastronomiczne
Dane nabywcy
Fundacja Na Rzecz Wspierania Osób Niepełnosprawnych "Wyjdź z Domu"
Średnie 85
38-321 Moszczenica
Województwo: małopolskie
Kraj: Polska
NIP: 7382144396
Średnie 85
38-321 Moszczenica
Województwo: małopolskie
Kraj: Polska
NIP: 7382144396