Zapytanie ofertowe dotyczące dostawy automatycznego tunelowego smażalnika zanurzeniowego do faworków.

Notice description

Zamawiający wnioskuje o dofinansowanie na realizację projektu pt. „Poprawa efektywności energetycznej w firmie CUKIERNIE P.CHOJECKI Sp. z o.o.”, nr FENG.03.01-IP.03-1436/25 w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki 2021-2024, Działanie 3.01 Kredyt Ekologiczny, Priorytet FENG.03 – Zazielenianie przedsiębiorstw. Głównym celem realizacji przedsięwzięcia jest zwiększenie efektywności energetycznej działalności Wnioskodawcy poprzez modernizację infrastruktury produkcyjnej. Projekt obejmuje zasadniczą zmianę całościowego procesu produkcji faworków poprzez wymianę 9 eksploatowanych smażalników ręcznych (Mech-Masz SP-80 – 2 szt., TECHKLIPS S-100 – 7 szt.) na nowoczesny smażalnik przelotowy o znacznie większej wydajności i niższym zużyciu energii elektrycznej.

Przedmiotem zamówienia, objętego niniejszym zapytaniem ofertowym jest dostawa automatycznego tunelowego smażalnika zanurzeniowego do faworków.

Szczegóły dot. realizacji przedmiotu dostawy, pod kątem minimalnych parametrów technicznych poszczególnych elementów:

1. Transporter załadunkowy smażalnika:
- transporter z żywicy poliuretanowej do ręcznego załadunku produktów;
- szerokość użytkowa transportera: min. 580 mm;
- długość użytkowa transportera: min. 2.400 mm;
- system szybkiego zwolnienia taśmy ułatwiający jej czyszczenie oraz skrobaki;
- prędkość zmieniana przez falownik;
- rama ze stali INOX i aluminium.

2. Transporter załadunkowy z gilotyną:
- transporter z żywicy poliuretanowej;
- szerokość użytkowa transportera: min. 580 mm;
- długość użytkowa transportera: min. 2.400 mm;
- wyposażona w gilotynę mechaniczną elektryczną;
- system szybkiego zwolnienia taśmy ułatwiający jej czyszczenie oraz skrobaki;
- prędkość zmieniana przez falownik;
- rama ze stali INOX i aluminium

3. Ekstruder do ciasta:
- konstrukcja ze stali nierdzewnej i aluminium;
- konstrukcja wyjezdna zamontowana na kółkach;
- matryca dozująca wielowyjściowa.

4. Elektryczny smażalnik zanurzeniowy:
- szerokość użytkowa: min. 580 mm;
- długość użytkowa: min. 4.000 mm;
- ogrzewanie oleju do smażenia za pomocą grzałek elektrycznych, całkowicie zanurzonych w oleju,
- moc grzewcza kW: min. 90 , max. 100;
- 1 szt. - dolna taśma transportująca, całkowicie zanurzona w oleju, do transportu produktu w trakcie procesu smażenia: prędkość regulowana falownikiem;
- 1 szt. - górna taśma transportująca o regulowanej wysokości względem taśmy dolnej, która przemieszcza się wraz z produktem podczas procesu smażenia: prędkość regulowana falownikiem;
- podwójna regulacja kąta górnej taśmy transportu produktu;
- taśmy siatkowe prowadzące produkt dostosowane do delikatnych produktów cukierniczych;
- system automatycznego podnoszenia osłony oraz grzałek w celu ułatwienia czyszczenia wanny;
- panel kontrolny w całości wykonany ze stali INOX AISI 304, sterownik PLC;
- panel operatorski Touch-screen;
- wykonanie ze stali INOX.

5. Zestaw kominów do smażalnika.
- 2 kominy o średnicy fi 200 mm;
- system teleskopowy dostosowany do unoszonych pokryw smażalnika;
- wyposażone w wentylatory wyciągowe z falownikiem.

6. System do kontroli poziomu tłuszczu oraz automatycznego uzupełniania:
- pojemność min. 100 litrów;
- ogrzewanie elektryczne;
- czujnik poziomu oleju.

7. Zbiornik grawitacyjny filtrowania tłuszczu:
- pojemność min. 1.000 litrów;
- wykonanie ze stali nierdzewnej;
- podwójne ścianki izolowane;
- system ogrzewania za pomocą grzałek elektrycznych;
- system pompy do przelewania tłuszczu z wanny smażalnika.

8. System ciągłego filtrowania tłuszczu:
- ciągłe filtrowanie tłuszczu podczas smażenia;
- filtrowanie przez włókninę filtrującą;
- system pomp żeliwnych do zasilania systemu tłuszczem;
- automatyczne przesuwanie płótna filtrującego;
- automatyczne wyrzucanie zanieczyszczonego płótna filtrującego do zasobnika.

9. Automatyczny system gaszenia zintegrowany ze smażalnikiem:
- automatyczne wykrywanie i gaszenie pożaru w obrębie wanny smażalnika;
- wszystkie elementy wykonane ze stali nierdzewnej;
- system specjalnych dysz zamontowanych pod osłonami smażalnika;
- system detekcji pożaru nie wymagający zasilania elektrycznego;
- system bezciśnieniowy;
- możliwość ręcznej aktywacji systemu.

10. Transporter do odbioru i studzenia produktu:
- przenośnik siatkowy ze stali INOX;
- szerokość robocza min. 580 mm;
- prędkość regulowana za pomocą falownika;
- wykonanie ze stali nierdzewnej;
- długość – minimum 4 metry.

Parametry techniczne całego urządzenia:
- Moc znamionowa – min. 102,5 kW max.115 kW
- Współczynnik obciążenia – max. 95,0 %
- Temperatura kąpieli tłuszczowej- 165,0°C
- Wydajność – min. 286,0 kg/h

Gwarancja na automatyczny tunelowy smażalnik zanurzeniowy do faworków powinna wynosić minimum 12 miesięcy od dnia odbioru urządzenia.

Czas reakcji serwisu (rozumiany jako czas przystąpienia do usunięcia usterki od momentu zgłoszenia) nie może być dłuższy niż 24 godziny – oferty z czasem reakcji powyżej 24 godzin zostaną odrzucone.

Informacje zawarte w szczegółowej specyfikacji przedmiotu zamówienia mają charakter poglądowy i służą jedynie do opisu przedmiotu zamówienia. W przypadku użycia nazw własnych należy traktować je jako przykładowe. Określają one jedynie minimalne oczekiwane parametry jakościowe oraz wymagany standard. Jeśli w opisie przedmiotu zamówienia zostały wskazane znaki towarowe, patenty należy je traktować, jako propozycje Zamawiającego. Zamawiający dopuszcza zastosowanie rozwiązań równoważnych w stosunku do zaproponowanych z zachowaniem tych samych lub lepszych standardów technicznych, technologicznych i jakościowych.

Przedmiot zamówienia musi być nowy, kompletny, wolny od wad konstrukcyjnych, materiałowych i wykonawczych.

Zamawiający na etapie realizacji zamówienia dopuszcza możliwość płatności zaliczkowych w ramach podpisanej umowy z wybranym Wykonawcą.

W przypadku oferty podanej w walucie obcej do przeliczenia zostanie zastosowany średni kurs NBP z ostatniego dnia terminu składania ofert.

Termin dostawy: do 30.11.2025 r.
Dostawa na adres: ul. Rawska 22-26, 96-100 Skierniewice

Miejsce realizacji
Kraj: Polska, Województwo: łódzkie, Powiat: Skierniewice, Gmina: Skierniewice, Miejscowość: Skierniewice

Make an offer

Time limit for receipt of tenders

2025-08-08 21:59:59.0

Location

Kraj: Polska, Województwo: łódzkie, Powiat: Skierniewice, Gmina: Skierniewice, Miejscowość: Skierniewice

Category assortment

Other

Buyer details

Cukiernie P. Chojecki sp. z o. o.
Rawska 22-26
96-100 Skierniewice
Województwo: łódzkie
Kraj: Polska
NIP: 8361859216

Contact details