Dożywianie dzieci z terenu gminy Cedynia
» Notice description
Przedmiotem zamówienia dożywianie dzieci z terenu gminy Cedynia w szkołach
i przedszkolu z terenu gminy Cedynia:
- Szkoła Podstawowa w Piasku
- Zespół Szkolno Przedszkolny w Cedyni
3.2 Ogólna charakterystyka przedmiotu zamówienia:
Żywienie dzieci odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w okresie od 01 września 2018 r. do przedostatniego dnia roku szkolnego 2021. (około 200 dni roku szkolnego 2018/19, około 200 dni roku szkolnego 2019/20, około 200 dni roku szkolnego 2020/21)
Dzienna ilość posiłków ok. 63. W Szkole Podstawowej w Piasku ok. 21 Zespół Szkolno- Przedszkolny w Cedyni, ok. 42
Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia wielkości zamówienia posiłków, w zależności od bieżących potrzeb zamawiającego maksymalnie o 50 %.
Zamawiający nie ponosi konsekwencji za zmniejszenie ilości posiłków.
Wykonawca zobowiązuje się przygotować, dostarczyć i wydać posiłki do przedszkoli i szkół codziennie tj. od poniedziałku do piątku z wyjątkiem przypadających w tych dniach świąt, ferii, wakacji letnich i innych wolnych dni w przedszkolu i szkole:
Posiłek powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko o wysokiej wartości biologicznej, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy), być sporządzony w sposób zapewniający bezpieczeństwo żywności zgodnie z zasadami Hazard Analysis and Critical Control Points, zwanym „systemem HACCP” oraz zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego i posiadać wartość energetyczną zgodną z normami żywienia dla poszczególnych kategorii wiekowych tj.:
- dla dzieci przedszkolnych i uczniów klas I-III szkół podstawowych ok. 560 kcal;
- dla pozostałych uczniów ok. 1000 kcal.
Posiłek powinien składać się z dwóch dań i napoju:
a) pierwszego dania – zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw – nie mniej niż 250 ml dla dzieci przedszkolnych i uczniów klas I-III i nie mniej niż 350 ml pozostali uczniowie;
b) drugiego dania, którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera oraz posiadać odpowiednią gramaturę i wynosić nie mniej niż:
- ziemniaki (kasza, ryż, makaron) - 120 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 180 g pozostali uczniowie;
- porcja mięsa lub ryby - 50 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 80 g pozostali uczniowie;
- surówka z pełni dostępnych warzyw i owoców – 100 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 150 g pozostali uczniowie (1 raz w tygodniu dopuszcza się warzywa gotowane);
- jeden raz w tygodniu dopuszcza się drugie danie w postaci np. naleśników, placków ziemniaczanych, pierogów itp. lub potrawy półmięsnej – 230 g dzieci przedszkolne i uczniowie klas I-III, 300 g pozostali uczniowie;
c) napoju (np. kompot z owoców) – 200 ml;
UWAGA: w przypadku stosowania przez niektórych uczniów diety wegetariańskiej Wykonawca zobowiązany jest zapewnić dla nich dania wegetariańskie – liczba uczniów (jeżeli będą takie osoby) zostanie podana Wykonawcy.
Miejsce i godziny wydawania posiłków Wykonawca uzgodni bezpośrednio z dyrektorami
poszczególnych szkół.
Budynek szkolny 74 – 520 Cedynia; ul. Żymierskiego 21
Budynek szkolny Piasek; 74 – 520 Cedynia; Piasek 63
Wykonawca zobowiązany jest każdorazowo, z tygodniowym wyprzedzeniem przedłożyć Zamawiającemu jadłospis na kolejne dwa tygodnie, celem akceptacji.
Przygotowywane i dostarczane posiłki muszą być wysokiej jakości, muszą spełniać wymagania jakościowe, dotyczące przechowywania, pakowania i transportu zawarte w polskich normach, posiadać ważne terminy przydatności do spożycia oraz powinny być urozmaicone i w ciągu 10 dni nie powinny się powtarzać.
Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem, na własny koszt, w naczyniach jednorazowego użytku dla każdego uprawnionego oddzielnie, z utrzymaniem odpowiedniej temperatury posiłków (zupa powyżej 85 ºC, drugie danie powyżej 65ºC), a także zapewni sztućce jednorazowego użytku dla każdego uprawnionego. Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków. Jednocześnie Wykonawca zobowiązany jest do odbioru zużytych naczyń jednorazowych i odpadów pokonsumpcyjnych.
3.2. Posiłek oraz sposób jego przygotowania, transport powinien spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, a w szczególności w ustawie z dnia 25.08.2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (j. t. z 2010 r., Dz. U. Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.) oraz w przepisach wykonawczych.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
21.05.2018 | 09:00
» Location
Plac Wolności 8
Cedynia 74520
Województwo: zachodniopomorskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Ośrodek Pomocy Społecznej
Plac Wolności 8
Cedynia 74520
Województwo: zachodniopomorskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.