Usługa dożywiania dzieci w szkołach na terenie gminy miasta Lipna w 2018 roku
» Notice description
Przedmiotem zamówienia jest wykonanie usługi dożywiania dzieci w szkołach podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych na terenie gminy miasta Lipna, polegającej na przygotowaniu i dostarczeniu zestawu posiłków ( śniadanie i jednodaniowy gorący posiłek w dni pobierania nauki szkolnej ) w okresie od 26 lutego 2018 roku do 31 grudnia 2018 roku ( z wyłączeniem okresu ferii, przerw świątecznych oraz wakacji ).
Projekt realizowany jest w ramach wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014 – 2020.
Zamawiający oczekuje przygotowania i dostarczenia zestawu posiłków dziennie ( śniadania i obiadu jednodaniowego ) dla dzieci uczęszczających do pięciu szkół na terenie Gminy Miasta Lipna, tj:
• Szkoły Podstawowej nr 2 im. Władysława Broniewskiego w Lipnie, ul. Okrzei 1
• Szkoły Podstawowej nr 5 im. Jana Pawła II w Lipnie, Plac 11 Listopada 13
• Publicznego Gimnazjum Nr 1 im. Noblistów Polskich w Lipnie, ul. Szkolna 2
• Zespołu Szkół Specjalnych w Lipnie, ul. Okrzei 4
• Zespołu Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie, ul. Okrzei 3
Dzienna ilość posiłków (wg stanu na listopad 2017r.) wynosiła łącznie – 249 zestawów posiłków, tj:
Szkoła Podstawowa nr 2 w Lipnie - 134 zestawów posiłków
Szkoła Podstawowa nr 5 w Lipnie - 61 zestawów posiłków
Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Lipnie - 20 zestawów posiłków
Zespół Szkół Specjalnych w Lipnie - 24 zestawów posiłków
Zespół Szkół Technicznych w Lipnie - 10 zestawów posiłków
Posiłki wydawane są w szkołach w godzinach od 8:00 do 14:30 ;
2. Dostarczane zestawy posiłków muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni.
3. Dostarczane posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być przygotowywane z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych, zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej i wymogami sanitarnymi dla żywienia zbiorowego. Produkcja, przechowywanie i dostarczanie powinno odbywać się w odpowiednich warunkach higieniczno- sanitarnych. Wykonawca zobowiązuje się przygotowywać posiłki zgodnie z zasadami określonymi w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r., (tekst jednolity: Dz. U. z 2017 r. poz. 149 ) wraz z przepisami wykonawczymi do tej ustawy. Posiłki muszą być wykonane ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia.
4. Posiłki muszą być gorące o odpowiedniej temperaturze, gotowe do spożycia po ich dostarczeniu.
5. Posiłki muszą być dostarczone do każdej z placówek tak aby możliwe ich wydanie w godzinach wskazanych powyżej.
6. Wykonawca będzie dostarczać zestawy posiłków własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych pojemnikach i termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
7. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku dostarczanych posiłków.
8. Wykonawca zapewnia czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków.
9. Brudne naczynia i sztućce będą myte, wyparzane i odpowiednio przechowywane
w stołówce szkolnej/kuchence szkolnej/przedszkolnej. Obowiązki w tym zakresie realizowane nie należą do Wykonawcy.
10. Każdy zestaw posiłków będzie składał się z:
a) śniadania, które ma się składać z kanapki ( bułka z wędliną, jajkiem, serem, pasztetem i zawsze z warzywem, którym może być: sałata, ogórek, rzodkiewka itp.,
b) obiadu, który będzie się składał z:
maxymalnie dwa dni w tygodniu jednego dania, np.: z zupy z wkładką (mięso) i kromką chleba oraz surowy owoc podawany w całości (np. banan, jabłko, gruszka, brzoskwinia, pomarańcza)
minimalnie trzy dni w tygodniu z drugiego dania z kompotem owocowym.
Jedna porcja zupy z wkładką musi posiadać pojemność nie mniejszą niż 450 ml.
Jedna porcja drugiego dania mięsnego lub bezmięsnego musi posiadać gramaturę nie mniejszą niż 400 gramów, w tym: mięso – 100g, porcja warzyw (surowych lub przetworzonych) – 150 g oraz ziemniaki lub ryż, kasza, makaron - 150 g z dodatkami.
Jeden raz w tygodniu drugie danie bezmięsne musi stanowić ryba pod różną postacią.
Ponadto drugie danie bezmięsne mogą stanowić pierogi, kopytka, naleśniki, itp.
Jeden raz w tygodniu drugie danie mogą stanowić pierogi, kopytka, naleśniki z serem lub krokiety – w ilości 400 gramów.
Dodatkowo do drugiego dania 200 ml kompotu owocowego.
UWAGA: Koszt posiłku nie powinien przekraczać 4 zł brutto, a znaczącą wagę w ocenie oferty będzie miał jadłospis - np. ilość drugich dań mięsnych w ciągu tygodnia, ich różnorodność, ilość warzyw surowych, gotowanych w porcji dziennej, ilość i różnorodność owoców przy codziennych posiłkach itp.
11. Jadłospisy układane będą przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do dyrektorów placówek i do Zamawiającego z 5 dniowym wyprzedzeniem. Zamawiający nie dopuszcza, aby w ciągu dwóch tygodni (10 dni) wystąpiła powtarzalność tego samego dania, zupy lub owocu.
12. Wykonawca jest zobowiązany do przygotowania i wydawania posiłków zgodnie
z normami żywieniowymi stosowanymi w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży określone w szczególności w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016 r., poz. 1154 ) z uwzględnieniem zmian ww. przepisów w trakcie realizacji przedmiotu zamówienia.
13. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków są po stronie dyrektorów placówek i z nimi należy uzgadniać wszystkie szczegóły z tym związane.
14. Informacje o dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej lub o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków dyrektorzy poszczególnych placówek lub osoby przez nich upoważnione, przekażą Wykonawcy co najmniej z 3 dniowym wyprzedzeniem.
15. Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających posiłki zarówno pod względem higienicznym jak i kalorycznym. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w obowiązujących przepisach oraz w specyfikacji istotnych warunków zamówienia kosztami badania Zamawiający obciąży Wykonawcę.
16. Dla potrzeb badań żywności przez Stację Sanitarno – Epidemiologiczną (SANEPID) Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania przez 48 godzin po 150 gramów każdej części składowej potraw; po upływie tego czasu próbki posiłków mogą być zniszczone.
17. Posiłki dowożone będą :
a) do szkół : Szkoła Podstawowa Nr 2 w Lipnie, Szkoła Podstawowa Nr 5 w Lipnie i
Publiczne Gimnazjum Nr 1 w Lipnie - w specjalistycznych termosach gwarantujących
utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw. Wykonawcę
zobowiązuje się dbać o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport
posiłków.
b) do szkół: Zespół Szkół Specjalnych w Lipnie, Zespół Szkół Technicznych w Lipnie - w
naczyniach jednorazowych + sztućce dostarczanych przez Wykonawcę na jego koszt.
Wykonawcę zobowiązuje się do odbioru na bieżąco zużytych naczyń i sztućców jednorazowych.
c) transport posiłków musi spełniać wymagania konieczne do zapewnienia właściwych
warunków higienicznych i zdrowotnych, na koszt Wykonawcy. Wykonawca zobowiązuje
się do załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków.
18. Szacunkowa liczba osób objętych dożywianiem to ok. 250 (liczba ta w trakcie roku 2018 może ulec zmianie – zmniejszeniu lub zwiększeniu do +/ - 30%.) W przypadku zmiany liczby zestawów posiłków, Wykonawca będzie obowiązany do uwzględnienia w tym zakresie zgłaszanych na bieżąco potrzeb zarówno mających wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie liczby posiłków. Określona liczba osób objętych posiłkiem jest wartością prognozowaną i jako taka nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń, co do wysokości faktycznej należności z tytułu wykonania zamówienia.
19. Zamawiający zastrzega sobie prawo ograniczenia przedmiotu zamówienia w zakresie ilościowym, w przypadku gdy z powodów ekonomicznych, bieżących potrzeb lub innych, będzie leżało to w interesie Zamawiającego. W związku z tym Wykonawcy nie będą przysługiwały żadne roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
20. Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z dyrektorami szkół lub wskazanymi pracownikami oraz Dyrektorem Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Lipnie lub inną osobą upoważnioną w zakresie realizacji dożywiania (przyjmowanie zgłoszeń, rezygnacja z posiłków itp.).
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
19.01.2018 | 10:00
» Location
ul. Włocławska
Lipno 87600
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej
ul. Włocławska
Lipno 87600
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.