Dożywianie dzieci szkolnych z terenu gminy Moryń w latach 2018 i 2019
» Notice description
1) Przedmiotem zamówienia jest usługa przygotowania i wydawania gorących posiłków dla uczniów Zespołu Szkół w Moryniu oraz Zespołu Szkół w Moryniu Filii w Witnicy objętych dożywianiem w roku 2018 i 2019.
2) Wykonawca przygotowywać będzie posiłki (tj. gotowanie, smażenie, pieczenie itp.) w kuchni szkolnej Zespołu Szkół w Moryniu. Wykonawca korzystać będzie z kuchni szkolnej na podstawie umowy dzierżawy zawartej z Zespołem Szkół w Moryniu. Przygotowane posiłki wydawane będą w stołówce Zespołu Szkół w Moryniu oraz dowożone do Zespołu Szkół w Moryniu Filia w Witnicy i tam wydawane. Nie dopuszcza się stosowania jednorazowych naczyń i sztućców do podawania posiłków.
3) Posiłki przygotowywane i wydawane będą w dni nauki szkolnej. Posiłki przygotowywane zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228, Nr 230, poz. 1511, z 2011 r. Nr 106, poz. 622, Nr 122, poz. 696, Nr 171, poz. 1016, z 2014 r. poz. 1662, 1722, z 2015, poz. 35 ze zm.) oraz Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.
4) Posiłki z Zespołu Szkół w Moryniu do Zespołu Szkół w Moryniu Filii w Witnicy Wykonawca dostarczać będzie własnym transportem dwa razy dziennie (śniadanie i obiad) w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury (temperatura dostarczonego gorącego posiłku nie może być mniejsza niż 65C⁰ +/- 3C⁰) oraz jakości przewożonych potraw. Godziny wydawania posiłków Wykonawca uzgodni z dyrektorem szkoły i poda do wiadomości poprzez wywieszenie na szkolnej tablicy ogłoszeń.
5) Wykonawcę obowiązują jadłospisy zaproponowane w publikacji "Wiem, co jem - propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach" wydanej przez Miasto Stołeczne Warszawa w ramach kampanii "Wiem, co jem" Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m.st. Warszawy - śniadanie i pełen obiad (zupa, II danie, owoce, napój) - załącznik nr 2 do niniejszej SIWZ. Wykonawca przygotowywać będzie posiłki w kolejności wskazanej ww. publikacji stosownie do pory roku. Wielkość porcji musi być dostosowana do wieku dziecka i zapewniać odpowiednią kaloryczność szczegółowe informacje na temat planowania jadłospisów zawiera ww. publikacja. Dopuszcza się odstępstwa od jadłospisu w zakresie stosowania rodzaju obróbki termicznej potraw oraz zawartości cukru, tłuszczu i sodu w potrawach, jeżeli zgodne są one z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 1 sierpnia 2016 r., poz. 1154).
6) Jadłospis może zostać zmieniony za pisemną zgodą zamawiającego, w niezbędnym zakresie, jeżeli:
a) Nastąpi zmiana w aktach prawnych regulujących kwestie żywienia dzieci i młodzieży, powodująca konieczność zmiany jadłospisu lub,
b) Zmiana wynikać będzie z nakazu wydanego przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną lub,
c) Innych obiektywnych przesłanek, których nie można było przewidzieć w chwili zawarcia umowy,
d) Dopuszcza się zmiany kolejności jadłospisu w obrębie tygodnia po uzgodnieniu zmian z Zamawiającym.
7) Przewidywana liczba posiłków wydawanych w ciągu jednego dnia wynosi około 110 w tym około 25 śniadań (10 dowożonych do szkoły w Witnicy) dla dzieci w wieku przedszkolnym, 25 obiadów (10 dowożonych do szkoły w Witnicy) dla dzieci w wieku przedszkolnym oraz 60 obiadów (10 dowożonych do szkoły w Witnicy) dla dzieci ze szkoły podstawowej i gimnazjum. Przewidywana liczba dni, w których realizowana będzie usługa wynosi 370.
8) Wykonawca będzie wydawał posiłki na podstawie przekazanych przez Zamawiającego wykazów dzieci. Wykazy będą na bieżąco aktualizowane przez Zamawiającego.
9) Z gorących posiłków w cenie określonej przez Wykonawcę, z którym zawarta zostanie umowa, korzystać będą mogli również uczniowie, za których zapłaty będą dokonywać rodzice.
10) Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmniejszenia lub zwiększenia wielkości zamówienia w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego.
11) Wykonawca w związku z wykonywaniem usługi w oparciu o kuchnię szkolną wraz pomieszczeniami pomocniczymi i wyposażeniem ponosić będzie następujące opłaty:
a) czynsz - 4,27 zł/m2 brutto (łączna powierzchnia pomieszczeń 164,20 m2),
b) energia elektryczna - zgodnie ze wskazaniem podlicznika,
c) woda zimna i ścieki - zgodnie ze wskazaniami podlicznika,
d) ogrzewanie - 1,95 zł/m2 brutto (powierzchnia ogrzewana 153,3 m2),
e) podgrzewanie wody - 38,15 zł/m3brutto.
12) Sposób uiszczania ww. opłat Wykonawca ustali z dyrektorem Zespołu Szkół w Moryniu.
13) Wykonawca ponosi również inne koszty związane z realizacją zamówienia (opłaty, podatki, itp.)
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
18.12.2017 | 12:00
» Location
ul. Szeroka 12
Moryń 74503
Województwo: zachodniopomorskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Ośrodek Pomocy Społecznej w Moryniu
ul. Szeroka 12
Moryń 74503
Województwo: zachodniopomorskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.