Usługi przygotowania i dowozu posiłków dla osób zatrzymanych w pomieszczeniach dla osób zatrzymanych jednostek Policji województwa warmińsko – mazurskiego (20 zadań częściowych)
» Notice description
1. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie, dostarczenie w pojemnikach jednorazowych i wydanie upoważnionemu policjantowi posiłków dla osób zatrzymanych przez siedem dni w tygodniu, również w dni ustawowo wolne od pracy i święta, w ilościach i terminach dostosowanych do potrzeb jednostki ( zadanie nr. 1-20)
2. Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za jakość i przydatność do spożycia produktów z jakich przygotował dany posiłek, zgodnie z wymaganiami określonymi odpowiednio w przepisach ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010r., Nr 136, poz. 914)
3. Podczas przyrządzania posiłków, ich dostarczania oraz wydawania powinny być zachowane wymogi sanitarno-higieniczne .
1. Ilość posiłków będzie zgłaszana telefonicznie pod wskazany w umowie numer, każdorazowo przez oficera dyżurnego jednostki KPP/KMP/KWP na 1 godz. przed ustalonym czasem dostarczenia posiłków. Ilości świadczonych usług, określone dla poszczególnych zadań, przyjęte zostały przez Zamawiającego szacunkowo w celu wyliczenia przez wykonawcę ceny oferty i nie mogą być podstawą roszczeń ze strony wykonawcy w przypadku mniejszej liczby zleceń w trakcie realizacji umowy.
4. Normy żywieniowe, na podstawie których oparte jest żywienie osób zatrzymanych
w PDOZ oraz nieletnich w Policyjnej Izbie Dziecka określone są w:
- Rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 12 września 2002 roku, w sprawie przypadków otrzymywania przez policjanta wyżywienia oraz norm tego wyżywienia (Dz. U. Nr 166 poz. 1366),
- Decyzji Nr 2/2008 Dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego MSWiA
z dnia 21 sierpnia 2008 roku w sprawie określenia wartości pieniężnych norm wyżywienia oraz sposobu ich stosowania dla PSP, policjantów, funkcjonariuszy SG
i BOR,
- Decyzji Nr 1/2011 z dnia 04 października 2011 roku. Dyrektora Departamentu Analiz i Nadzoru MSWiA i Dyrektora Departamentu Budżetu MSWiA zmieniająca decyzję w sprawie wartości pieniężnych norm wyżywienia oraz sposobu ich stosowania dla strażaków Państwowej Straży Pożarnej, policjantów, funkcjonariuszy Straży Granicznej i funkcjonariuszy Biura Ochrony Rządu,
- Rozporządzeniu MSWiA z dnia 04 czerwca 2012 roku w sprawie pomieszczeń przeznaczonych dla osób zatrzymanych lub doprowadzonych w celu wytrzeźwienia, pokoi przejściowych, tymczasowych pomieszczeń przejściowych i policyjnych izb dziecka, regulaminu pobytu w tych pomieszczeniach, pokojach i izbach ,
- Rozporządzeniu MSWiA z dnia 11 kwietnia 2005 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad pobytu nieletnich w Policyjnych Izbach Dziecka.
5. Dokonując kalkulacji ceny żywienia osoby zatrzymanej w PDOZ i PIDZ należy stosować stawki i zasady zawarte w w/w przepisach tj. posiłki muszą być przygotowane według dziennej normy żywieniowej tzw. wsadu do kotła, która wynosi:
a. 8,90 zł. dla dorosłych,
b. 11,12 zł. dla kobiet w ciąży i osób, które nie ukończyły 18 lat,
c. 16,68 zł. na wniosek lekarza lub gdy nieletni przebywa w konwoju tramwajowym ponad 6 godzin,
d. W sytuacji, gdy w konwoju trwającym ponad 6 godzin przebywa dorosły, Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania suchego prowiantu w wysokości dziennej normy.
6. Zamawiający wymaga, aby Wykonawca przygotowując posiłki kierował się następującym podziałem dziennej normy żywieniowej:
a. śniadanie – 30% wartości dziennej normy żywieniowej,
b. obiad – 40% wartości dziennej normy żywieniowej,
c. kolacja – 30% wartości dziennej normy żywieniowej.
7. Wartość energetyczna posiłków dla kobiet w ciąży i osób, które nie ukończyły 18 lat wynosi nie mniej niż 3200 kcal, natomiast dla osób dorosłych nie mniej niż 2600 kcal (zgodnie z obowiązującymi przepisami w resorcie MSWiA)
8. Posiłki mają być dostarczane i wydawane w godzinach:
a. śniadanie 7.00 – 8.00 – suchy prowiant,
b. obiad 12.00 – 14.00 – ciepły posiłek
c. kolacja 18.00 – 19,00 – suchy prowiant lub ciepły posiłek.
9. Wartość marży pokrywającej koszty przygotowania posiłku nie może przekroczyć 100% zgodnie z Decyzją nr 2/2008 Dyrektora Departamentu Bezpieczeństwa Publicznego MSWiA i Dyrektora Departamentu Budżetu MSWiA z dnia 21 sierpnia 2008 roku w sprawie określenia wartości pieniężnych norm wyżywienia oraz sposobu ich stosowania dla PSP, policjantów, funkcjonariuszy SG i BOR.
10. Wykonawca zapewni dowóz posiłków własnym transportem spełniającym wymogi sanitarno-higieniczne tj. dostosowanym do przewozu posiłków.
11. Posiłki muszą być dostarczane w naczyniach jednorazowych, zapewniających właściwą ochronę i temperaturę oraz odpowiednio poporcjowane i gotowe do wydania zatrzymanym wraz z sztućcami jednorazowego użytku. W związku z powyższym Wykonawca w zaoferowanej cenie posiłku uwzględni koszt przedmiotowych naczyń i sztućców oraz kubeczków jednorazowych do napoi ciepłych /zimnych.
12. Wykonawca jest zobowiązany do wystawiania faktur w okresach miesięcznych, niezwłocznie po zakończeniu miesiąca. Do faktury Wykonawca załączy zestawienie zbiorcze ilości wydanych posiłków za dany miesiąc. Faktura winna być wystawiona na Komendę Wojewódzką Policji w Olsztynie ul. Partyzantów 6/8 , 10-959 Olsztyn NIP 739-020-66-11 i przesłana na adres KPP/KMP/KWP miejsca świadczenia usługi żywienia. Zakwestionowane pod względem jakościowym lub ilościowym przez Zamawiającego posiłki będą podlegać wymianie niezwłocznie na koszt Wykonawcy.
13. Wykonawca jest zobowiązany do prowadzenia, w formie zestawienia, wydanych posiłków kosztowo. Ewidencja wydatkowania środków z obowiązującej umowy.
14. Wybrany wykonawca zobowiązany będzie do odkładania prób pokarmowych z produkowanych potraw na koszt własny i przechowywania ich zgodnie z obowiązującymi przepisami.
15. W przypadku braku możliwości wywiązania się przez Wykonawcę z obowiązku przygotowania posiłków objętych przedmiotem zamówienia, zobowiązany będzie do zapewnienia na swój koszt i ryzyko, we właściwym czasie wyżywienia osób zatrzymanych bądź nieletnich przez osobę trzecią bez ponoszenia dodatkowych kosztów przez Zamawiającego.
16. Zamawiający zastrzega możliwość zmiany dziennej normy żywieniowej w oparciu
o obowiązujące w MSWiA przepisy dotyczące zmiany norm żywieniowych. Powyższe zmiany nie będą wymagać sporządzenia aneksu do umowy.
17. Rozpoczęcie świadczenia usługi żywienia zgodnie z data wskazaną w pojedynczym zadaniu, termin zakończenia obowiązywania umowy: 31 października 2019r.
18. Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych na wybrane przez siebie zadanie, zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia zawartym w Załączniku nr 8 do SIWZ.
19. Zamawiający nie dopuszcza składania ofert wariantowych oraz nie przewiduje udzielania zaliczek na poczet wykonania umowy.
20. Zamawiający nie ogranicza możliwości ubiegania się o zamówienie publiczne tylko dla wykonawców, u których ponad 50% pracowników stanowią osoby niepełnosprawne.
21. Zamawiający nie przewiduje zwrotu kosztów udziału w postępowaniu.
22. Zamawiający dopuszcza powierzenie zamówienia podwykonawcom Wykonawcy. W takim przypadku Wykonawca ma obowiązek (zgodnie z art.36 ust.4 ustawy Pzp) zawrzeć w ofercie informacje dot. podwykonawstwa i wskazania części zamówienia, jakie jemu powierzy. Brak powyższej informacji w ofercie oznaczać będzie, że Wykonawca nie będzie korzystał z podwykonawstwa przy realizacji zamówienia.
23. Wykonawca ma obowiązek (zgodnie z art. 36b ust. 1 Ustawy Pzp) wskazania w ofercie części zamówienia, które zamierza powierzyć podwykonawcom, i podania firm (nazw) podwykonawców. Brak powyższej informacji w ofercie oznaczać będzie, że Wykonawca nie będzie korzystał z podwykonawstwa przy realizacji zamówienia.
24. Zamawiający wymaga na podstawie art. 29 ust. 3 a ustawy Pzp aby osoby wykonujące czynności wchodzące w zakres świadczonej Zamawiającemu czynności wyżywienia (sporządzanie posiłków, przygotowywanie do transportu) były zatrudnione na podstawie umowy o pracę w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (Dz.U. z 2014 t., poz. 1502 z późn. zm.), zgodnie z oświadczeniem (Załącznik nr 1 do SIWZ). Sposób dokumentowania zatrudnienia osób, uprawnienia Zamawiającego w zakresie kontroli spełniania przez Wykonawcę tych wymagań oraz rodzaj czynności niezbędnych do realizacji zamówienia, których dotyczą wymagania zatrudnienia określa § 9 w załączniku nr 5 do SIWZ – projekt umowy. Nie muszą być zatrudnione na umowę o pracę osoby wspomagające wykonanie usługi np. księgowe, pracownicy biurowi, zaopatrzeniowcy, kierowcy.
25. Zamawiający nie przewiduje przeprowadzenia aukcji elektronicznej.
26. Zamawiający nie przewiduje możliwości udzielania zamówień, o których mowa w art. 67 ust. 1 pkt. 7 .
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
11.01.2018 | 13:00
» Location
ul. Partyzantów 42529
Olsztyn 10521
Województwo: warmińsko-mazurskie
Polska
» Category assortment
- Catering services
» Buyer data
Komenda Wojewódzka Policji
ul. Partyzantów 42529
Olsztyn 10521
Województwo: warmińsko-mazurskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.