Świadczenie usług cateringowych dla pacjentów 116 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SP ZOZ
» Notice description
1. Przedmiotem zamówienia jest: Przygotowanie i dostarczanie posiłków do kuchenek oddziałowych z uwzględnieniem diet i kaloryczności dla pacjentów 116 Szpitala Wojskowego z Przychodnią SP ZOZ:
a) codzienne (śniadanie, obiad, kolacja) dla oddziałów chirurgii ogólnej i laryngologii- 16 łóżek,
chorób wewnętrznych – 42 łóżka, zakładu opiekuńczo-leczniczego (ZOL) – 40 łóżek,
b) w dni powszednie (lunch typu drugie śniadanie) dla dziennego oddziału psychogeriatrycznego – 24 osoby.
2. Szczegółowy opis przedmiot zamówienia obejmuje:
2.1 Przygotowanie i dostawę do kuchenek oddziałowych szpitala całodziennych posiłków:
a) wymagane jest dostarczanie posiłków trzy razy dziennie przygotowanych wg ustalonego jadłospisu w następujących godzinach:
śniadanie od 7.15 do 7.45,
obiad od 12.15 do 12.45,
kolacja od 16.15 do 16.45.
Dopuszcza się dostarczanie kolacji wraz z dostawą obiadu, pod warunkiem zachowania świeżości posiłku i zabezpieczenia warunków zgodnie z obowiązującymi przepisami,
b) posiłki muszą być dostarczane codziennie przez wszystkie dni w roku do kuchenek oddziałowych szpitala;
c) posiłki dla pacjentów w ZOL-u powinny być dostosowane dla osób w podeszłym wieku (miękkie, rozdrobnione itp.),
2.2 Przygotowanie i dostawa posiłków - lunchu (np. w formie kanapki, zupy, gulaszu, sałatek z ugotowanych składników ) dla dziennego oddziału psychogeriatrycznego (dla pacjentów powyżej 60 roku życia):
a) wymagane jest dostarczanie posiłku tzw. lunch jeden raz dziennie do godz. 11.00 w dni powszednie,
b) Zamawiający dopuszcza dostarczanie lunchu razem z dostawą śniadania, z tym że lunch powinien być odpowiednio zabezpieczony i przechowywany w warunkach zapewniających świeżość posiłku do godz. 11.00, zgodnie z obowiązującymi przepisami.
2.3 Zapewnienie we własnym zakresie przez Wykonawcę sprzętu do przechowywania i transportu posiłków.
2.4 Wykonawca zapewni jakość posiłków oraz ich transport jak również przechowywanie próbek zgodnie z obowiązującym systemem analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli zw. “Systemem HACCP”.
2.5 Posiłki gorące należy dostarczać w termosach, zapewniających temperaturę żywności zgodną z wymogami, tzn.: minimalna temperatura zupy winna wynosić 75ºC, drugiego dania 65ºC, płynów 80ºC, a maksymalna temperatura produktów zimnych (sałatki, pasty, sery itp.) 15 ºC.
2.6 Zamawiający wymaga, by całodzienne żywienie opierało się na dietach, wg jadłospisów Zamawiającego, stanowiących załączniki 9-13 do SIWZ.
a) podstawowa – załącznik nr 9 do SIWZ
b) wątrobowa / wrzodowa / miażdżycowa – załącznik nr 9 do SIWZ
c) cukrzycowa – załącznik nr 9 do SIWZ
d) bezmleczna – załącznik nr 10 do SIWZ
e) ubogo białkowa – załącznik nr 10 do SIWZ
f) bezglutenowa – załącznik nr 10 do SIWZ
g) łatwostrawna – załącznik nr 11 do SIWZ
h) bogatobiałkowa – załącznik nr 11 do SIWZ
i) ubogoresztkowa – załącznik nr 11 do SIWZ
j) dna moczanowa– załącznik nr 12 do SIWZ
k) sonda – płynna - papka– załącznik nr 13 do SIWZ
2.7 Ponadto Zamawiający wymaga aby:
a) posiłki były przygotowywane zgodnie z Zarządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 czerwca 1974 r. w sprawie ustalania racji pokarmowych w całodziennym wyżywieniu określonych grup ludności (Dz. Urz. MZ i OS nr 16 z 1974 r. poz. 69), zaleceniami opracowanymi przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, zgodnie z “Systemem HACCP” oraz ustawą z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2010 Nr 136 poz. 914 z późn. zm.)
b) przygotowywane posiłki odbywały się wg przykładowych jadłospisów dla diet stosowanych w szpitalu zgodnie z załącznikami 9-13 z uwzględnieniem ewentualnych korekt dokonanych przez dietetyka;
c) w jadłospisach uwzględnić: rodzaj potrawy (nazwę produktu), gramaturę potraw, wartość kaloryczną posiłków razem i w rozdziale na śniadanie, obiad, kolację,
d) dostarczyć wraz z jadłospisem tygodniowym jadłospisy jednodniowe, sporządzone w estetycznej formie graficznej, na papierze o podwyższonej gramaturze, które będą dostarczane codziennie, najpóźniej do godz. 7.45,
e) przekazywać codziennie jadłospisy jednodniowe do godz. 7.45 pielęgniarce oddziałowej Zamawiającego każdego oddziału lub osobie przez nią wyznaczoną,
f) zmiany w jadłospisie zostały dokonywane w okresie:
Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy – wówczas Wykonawca ma obowiązek przygotować posiłki o charakterze świątecznym z zachowaniem tradycyjnych potraw,
zmiany pór roku – wówczas Wykonawca w jadłospisie ma obowiązek uwzględnić warzywa i owoce sezonowe
g) dokonywać zmian w jadłospisie w przypadku stwierdzenia błędów przez organy kontrolne. Wówczas Wykonawca we współudziale z Zamawiającym ponownie zweryfikują jadłospisy i w razie potrzeby dostosują je do zaleceń pokontrolnych,
h) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych. Posiłki powinny posiadać odpowiednią temperaturę, tak jak to określono w pkt 5. Proces produkcji oraz dystrybucji odbywać musi się zgodnie z wymogami sanitarnymi, w tym zwłaszcza dobrej praktyki higienicznej i systemem HACCP. Wyklucza się możliwość przygotowywania potraw z proszku, stosowania sztucznych substancji wzmacniających smak i zapach np. glutaminianu sodu, stosowania półproduktów oraz dań gotowych.
2.8 Wykonawca zobowiązany będzie do:
a) stosowania pojemników i termosów zamykanych szczelnie, tak aby podczas transportu posiłki w formie płynnej nie ulegały rozlaniu;
b) stosowania do smarowania pieczywa produktów zawierających minimum 82% tłuszczu, przy czym tłuszcz palmowy jest wykluczony;
c) zaopatrzenia pracowników Wykonawcy zajmujących się realizacją usługi w ubrania ochronne zgodnie z obowiązującymi przepisami;
d) posiadania aktualnych badań sanitarno – epidemiologicznych dopuszczających do kontaktu z żywnością, to samo dotyczy przedstawiciela Wykonawcy dostarczającego posiłki do szpitala. Przedstawiciel Wykonawcy winien posiadać dokument przy sobie.
e) zapewnienia pojemników hermetycznie zamykanych służących do transportu odpadów pokonsumpcyjnych, w ilości zgodnej z rzeczywistymi potrzebami, przy czym utrzymanie ich w czystości i we właściwym stanie technicznym spoczywać będzie na Wykonawcy,
f) przechowywania próbek żywnościowych;
g) dowożenia przygotowanych posiłków w oznakowanych pojemnikach, opisanych nazwą oddziału, nazwą produktu, oraz liczbą porcji;
h) dostarczenia nieodpłatnie na żądanie Zamawiającego, jednej porcji posiłku dla upoważnionego pracownika Zamawiającego, celem kontroli gramatury, temperatury i walorów organoleptycznych posiłku.
2.9 Zamawiający zastrzega sobie prawo do:
a) regularnej kontroli gramatury, kaloryczności, ilości, temperatury, zgodności diet, godziny dostaw;
b) złożenia reklamacji na wykonaną usługę po stwierdzeniu, że dostarczony posiłek (posiłki) nie spełnia wymaganych parametrów ilościowych i jakościowych,
c) wszystkie niezgodności i braki w realizacji usługi Zamawiający wpisuje do „Karty zgłoszenia”, w którym odnotowuje się datę i godzinę zgłoszenia Wykonawcy tej informacji. Złożenie podpisu przez osobę dostarczającą posiłki ze strony Wykonawcy uważa się za powiadomienie Wykonawcy o zdarzeniu. W szczególności niezgodności mogą dotyczyć różnicy pomiędzy liczbą lub rodzajem diet lub dostarczonych posiłków, dostarczenia posiłku niepełnego (brak składnika posiłku lub jego części), dostarczenia posiłków po upływie czasu jego dostarczenia, dostawy w brudnych pojemnikach, nieprawidłowej temperaturze (w takim wypadku Wykonawca usuwa niezgodności lub uzupełnia posiłki),
d) nałożenia kar zgodnie z umową w przypadku wystąpienia zdarzenia opisanego powyżej.
2.10 Ilość wydawanych posiłków w danym dniu na dany oddział odbywa się na podstawie dziennego zamówienia sporządzonego przez pracownika Szpitala. Zamawiający zastrzega sobie, że posiłki będą dostarczane w ilościach podanych faxem przez pracownika Szpitala składającego dzienne zapotrzebowanie, do godz. 14.00 dnia poprzedniego. Ewentualne korekty ilości mogą być dokonywane nie później niż do godz. 10.00 dnia, w którym ma być wydany posiłek (korekty dot. obiadów i kolacji).
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
01.12.2017 | 11:00
» Location
ul. Wróblewskiego 46
Opole 45759
Województwo: opolskie
Polska
» Category assortment
- Catering services
» Buyer data
116 Szpital Wojskowy z Przychodnią SP ZOZ
ul. Wróblewskiego 46
Opole 45759
Województwo: opolskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.