Dożywianie uczniów na terenie gminy Świdwin w 2018 roku
» Notice description
Przedmiotem zamówienia jest: Dożywianie uczniów na teranie gminy Świdwin w 2018r.
Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostawa i wydawanie pełnego obiadu dla uczniów z terenu gminy Świdwin. Obiady dostarczone mają być do następujących placówek oświatowych:
1) Szkoła Filialna w Oparznie, Oparzno 31;
2) Publiczna Szkoła Podstawowa w Lekowie, Lekowo 44c;
3) Publiczna Szkoła Podstawowa w Bierzwnicy, Bierzwnica 52.
Przygotowanie, dostawa i wydanie obiadów następować będzie od dnia 02.01.2018r. do 31.12.2018r. (z wyjątkiem dni wolnych od zajęć uzgodnionych z Zamawiającym) dla około 161 uczniów.
Przez pełen obiad Zamawiający rozumie obiad dwudaniowy zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz U. z 2016r. poz. 1154): w postaci:
a) zupy, podana z pieczywem bez ograniczenia ilościowego; waga zupy nie mniej niż 300 ml – kaloryczność zupy 250 kcal,
b) drugiego dania - posiłek mięsny/rybny o wadze 80-100g (przy czym porcja ryby co najmniej raz w tygodniu; nie więcej niż jedna porcja potrawy smażonej w ciągu tygodnia szkolnego od poniedziałku do piątku), plus produkty zbożowe lub ziemniaki (przetworzone) o wadze 150-200g, z urozmaiconymi surówkami lub jarzynami gotowanymi o wadze 70-100g; kaloryczność drugiego dania 600 kcal,
c) kompotu 200 ml.
Minimalna wartość kaloryczna jednego zestawu obiadowego – 850 kcal.
Podstawą drugiego dania powinny być potrawy z produktów białkowych np. mięsa, ryb, jaj, sera lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub produktów mącznych, albo bezmięsna uzupełniona produktami białkowymi (serem, jajami), przy czym potrawa rybna powinna być podawana przynajmniej raz w tygodniu .
Ziemniaki powinny stanowić oddzielną potrawę i nie mogą zastępować potraw z warzyw.
W skład posiłku powinny wchodzić warzywa i owoce, zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, posiłki dla dzieci i młodzieży powinny być urozmaicone o wysokiej wartości odżywczej, a jednocześnie pełnym zaspokojeniu kalorycznym i witaminowym, bogatym w składniki mineralne.
Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków dobrej jakości o właściwej wadze i objętości oraz odpowiednim poziomie energetycznym i odżywczym. Posiłek powinien spełniać polskie normy żywieniowe odpowiednie do wieku osoby uprawnionej do posiłku (dla dzieci i młodzieży) w zakresie zaopatrzenia w jednostki kaloryczne. Obiady powinny obejmować kuchnię tradycyjną, charakterystyczną dla regionu z uwzględnieniem produkcji własnej posiłków.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
24.10.2017 | 10:50
» Location
ul. Kościuszki 15
Świdwin 78300
Województwo: zachodniopomorskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
ul. Kościuszki 15
Świdwin 78300
Województwo: zachodniopomorskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.