Dożywianie uczniów w szkołach oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka Pomocy Społecznej na terenie Gminy Żary w roku szkolnym 2017/2018.
» Notice description
1) Przedmiotem zamówienia publicznego jest dożywianie dzieci w szkołach na terenie Gminy Żary oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka w postaci jednego gorącego posiłku w roku szkolnym 2017/2018, zgodnie z ustawą z dnia 12 marca 2004 roku o pomocy społecznej( Dz.U z 2015 poz. 163 ze zm.), uchwałą nr 221 Rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013 w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania” na lata 2014–2020 w zakresie przygotowania, dostarczenia i rozładunku posiłków.
Wykaz szkół, do których uczęszczają dzieci objęte dożywianiem:
• Zespół Szkół w Bieniowie
• Zespół Szkół w Grabiku
• Zespół Szkół w Mirostowicach Dolnych
• Szkoła Podstawowa w Złotniku
• Szkoła Podstawowa w Lubanicach
• Szkoła Podstawowa w Olbrachtowie
• Szkoła Podstawowa w Sieniawie Żarskiej
Przedmiotem zamówienia jest dożywianie dzieci uczęszczających do szkół oraz innych osób objętych pomocą Ośrodka polegające na przygotowaniu i dostarczeniu gorących posiłków obiadowych. Dożywianie odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej w okresie od 04.09.2016 r. do przedostatniego dnia roku szkolnego 2017/2018 tj. 21.06.2017r., z uwzględnieniem przerw w nauce (wyłącznie ferie zimowe, wakcje).
Szacunkowa dzienna ilość posiłków to około 130 posiłków, w następujących szkołach:
- Zespół Szkół w Mirostowicach Dolnych – 34 szt.
- Szkoła Podstwowa w Olbrachtowie – 23 szt.
- Zespół Szkół w Bieniowie -13 szt .
- Zespół Szkół w Grabiku – 15 szt.
- Szkoła Podstawowa w Sieniawie Żarskiej- 14 szt.
- Szkoła Podstawowa w Lubanicach – 13 szt.
- Szkoła Podstawowa w Złotniku – 18 szt.
Oraz osoby dorosłe – 15 szt.
Szacunkowa ilość posiłków w roku 2017 /2018 - ok. 27.115 szt. i może ulec zwiększeniu lub zmniejszeniu do 30% ilości dostarczanych posiłków . Zamawiający zastrzega sobie możliwość zwiększania lub zmniejszania liczby dożywianych osób w zależności od potrzeb.
2) W ramach usługi dożywiania należy przygotować i dostarczyć – jednodaniowy posiłek zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach zbiorowego żywienia dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2015r. poz. 1256). Jednodaniowy posiłek będzie przygotowywany w następujący sposób:
- dwa razy w tygodniu posiłek – w formie pożywnej zupy na wywarze mięsnym
Każda porcja powinna zawierać wkładkę w postaci mięsa (100 g), pieczywo – 2 kromki chleba lub bułka podawana naprzemiennie.
- dwa razy w tygodniu posiłek –obiad w formie drugiego dania mięsnego lub rybnego.
- jeden raz w tygodniu - obiad w formie drugiego dania bezmięsnego.
Zamawiający wymaga, aby surowcowy, uśredniony tzw. „wsad do kotła” umożliwiający wyprodukowanie 1 gorącego posiłku o charakterze obiadu jednodaniowego, z uwzględnieniem wymogów niniejszej specyfikacji, nie był niższy niż 5,00zł brutto licząc w cenach hurtowych.
Posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być urozmaicone, sporządzone z pełnowartościowych produktów i zapewniać nie mniej niż 900 kcal
Jadłospis powinien opierać się na wykorzystaniu sezonowości występowania produktów, z wykorzystaniem mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego i filetów rybnych, wyrobów węglowodanowych i warzyw.
Pod pojęciem „wkładka mięsna” i „danie mięsne” należy rozumieć porcję mięsa drobowiego (z wyłączeniem skrzydełek), wieprzowego lub wołowego z wyłączeniem kiełbasy i parówek.
Posiłki powinny być o określonej gramaturze:
- zupa -400 g
- ziemniaki, kasza, ryż, makaron, pyzy (do wyboru) – 200g,
- mięso, ryby – 100g,
- surówka, warzywa gotowane – 100g,
- dania bezmięsne – 300-400 g.
Do każdego dania drugo daniowego kompot lub sok w ilości 200 ml, a do zupy dodatek ( jogurt, owoc itp.) o takiej samej gramaturze .
Do oferty należy załączyć propozycję miesięcznego menu /tygodniowy jadłospis z wyszczególnieniem gramatury poszczególnych surowców, który stanowić będzie integralną część zawartej umowy. Przedstawione do oferty menu będzie wymagane w trakcie realizacji zadania i stanowić będzie integralną część umowy. Nie wywiązanie się z przedstawionego menu może stanowić podstawę do sankcji opisanych w umowie lub zerwania umowy.
3) Godziny dostarczania posiłków od godz. 10.00 do 13.00. Wykonawca ustali z Dyrektorami poszczególnych szkół dokładne terminy dostarczeni posiłków.
4) Wykonawca jest zobowiązany przedstawiać Dyrektorom szkół jadłospis na 10 dni z wyprzedzeniem 2-dniowym, z uwzględnieniem posiłków w przedstawionego w ofercie menu oraz kalorycznością potraw.
5) Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem (samochód spełniający wymogi sanitarno-techniczne do przewozu żywności), na własny koszt w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw (posiłki gorące, świeże, smaczne i estetyczne). Wykonawca zadba o czystość termosów, w których odbywać się będzie transport posiłków. Surówki powinny być dostarczane w oddzielnych pojemnikach. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku wszystkich posiłków.
6) Dla potrzeb badań żywności przez Sanepid codziennie do każdej ze szkól obowiązkowo należy dostarczyć próbki każdej składowej części potrawy w tym zup , mięs , potraw mięsnych i rybnych , jarzyn gotowanych ,sosów potraw mącznych , sałatek , surówek, wyrobów garmażeryjnych wędlin i wyrobów wędliniarskich ( w jednym kawałku ) zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz.U. Nr 80, poz, 545 ze zm.)
7) Wykonawca codziennie zapewni naczynia oraz sztućce jednorazowe dla dożywianych dzieci w szkołach
8) W przypadku osób dorosłych Wykonawca codziennie zapewni dostawę gotowych do wydania posiłków w porcjach w naczyniach jednorazowych wraz ze sztućcami, dostawa w odpowiednich pojemnikach utrzymujących temperaturę.
9) Naczynia oraz sztućce muszą posiadać wymagane atesty dopuszczające ich wykorzystanie w żywieniu ludzi.
10) Do obowiązków Wykonawcy należy codzienny odbiór brudnych naczyń i odpadów pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości.
11) Wydawanie posiłków dzieciom po stronie Szkół.
12) Zamawiający zastrzega sobie prawo do dokonywania badań sprawdzających kaloryczność i jakość zamawianego posiłku. W przypadku stwierdzenia, że posiłek nie spełnia parametrów określonych w zamówieniu zamawiający kosztami badania obciąży Wykonawcę.
13) Nadzór nad jakością i prawidłowością dostarczonych posiłków ze szczegółowym opisem przedmiotu zamówienia sprawować będzie ze strony Zamawiającego osoba odpowiedzialna z danej szkoły wskazana z imienia i nazwiska przez Dyrektora szkoły, która może odmówić ich przyjęcia, oraz pracownicy socjalni Ośrodka.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
16.06.2017 | 09:00
» Location
al. Jana Pawła II 6
Żary 68200
Województwo: lubuskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
al. Jana Pawła II 6
Żary 68200
Województwo: lubuskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.