Przygotowanie i dowóz posiłków dla dzieci z przedszkola oraz uczniów szkó z terenu Gminy Stare Kurowo w roku szkolnym 2019/2020
» Notice description
Przedmiotem niniejszego zamówienia jest catering – przygotowanie i dowóz posiłków do przedszkola oraz szkół prowadzonych przez Gminę Stare Kurowo, tj. Przedszkole Komunalne w Starym Kurowie ul. Leśna 2; 66-540 Stare Kurowo; Szkoła Podstawowa w Starym Kurowie, ul. Kościuszki 95, 66-540 Stare Kurowo, Szkoła Podstawowa w Nowym Kurowie, Nowe Kurowo 36, 66-540 Stare Kurowo - w roku szkolnym 2019/2020.
Szacunkowa ilość posiłków: 139 posiłków dziennie. 2019 r. 12.227 posiłki, 2020 r. 20.988 posiłków.
Przedszkole Komunalne w Starym Kurowie
– 100 posiłków dziennie/ śniadanie + obiad (zupa+ drugie danie) + dodatek
- 16 posiłków dziennie/śniadanie + drugie danie+ dodatek
- 5 posiłków dziennie /drugie danie + dodatek
Szkoła Podstawowa w Starym Kurowie – 13 posiłków dziennie /jedno danie gorące: zupa/drugie danie przemiennie+ dodatek
Szkoła Podstawowa w Nowym Kurowie – 15 posiłków dziennie / jedno danie gorące: zupa/drugie danie przemiennie+ dodatek
Ilość posiłków została określona szacunkowo na podstawie danych z roku szkolnego 2018/2019. Ilość posiłków będzie uzależniona od frekwencji dzieci. Zapotrzebowanie na dany dzień składane będzie przez upoważnionego przedstawiciela Zamawiającego do godz. 09.00 każdego dnia, z możliwością korekty do godz. 09.30. Informację odnośnie ilości żywionych w danym dniu Zamawiający zobowiązuje się przekazać drogą telefoniczną lub faksem. Faktyczna i ostateczna wielkość zamówienia uzależniona będzie od rzeczywistej liczby zamówionych oraz dostarczonych posiłków. Z uwagi na powyższe, Zamawiający zastrzega sobie możliwość niewykorzystania w pełni ilości posiłków będących przedmiotem zamówienia.
Okres i sposób świadczenia usługi: rok szkolny 2019/2020 tj. Przedszkole od 02.09.2019r. do 31.07.2020r., Szkoły od 03.09.2019 r. do 25.06.2020 r. od poniedziałku do piątku z wyjątkiem dni wolnych od zajęć, w których przedszkole lub szkoły są zamknięte.
Posiłki dostarczane w godzinach: Przedszkole: śniadanie 8:30, zupa/drugie danie 11:30, szkoły w godzinach 10.30-12.00 (przerwy między lekcjami) – indywidualnie ustalane z Dyrektorami Szkół i Przedszkola. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany godzin dowiezienia posiłków.
Schematyczny, sugerowany przez Zamawiającego schemat posiłków
Rodzaj posiłków:
a) śniadania
rodzaj dania
- bułka, masło, wędlina, ser żółty, sałata pomidor lub ogórek, herbata
- zupa mleczna, bułka, masło, dżem, herbata
- płatki na mleku, pieczywo, masło, dżem, herbata
- bułka, masło, twarożek na słodko, wędlina, pomidor lub ogórek, herbata
- chleb-2 kromki, masło, jajo gotowane, wędlina, pomidor lub ogórek, herbata
- bułka, masło, twarożek z warzywami, wędlina, herbata
- bułka, masło, ser żółty, dżem, kakao,
- jajecznica, pieczywo, herbata,
- parówka, pieczywo, herbata
Należy przywozić gotowe kanapki
b) dwa razy w tygodniu – obiad drugodaniowy mięsny +dodatek
rodzaj dania
- udko kurczaka + ziemniaki + surówka + kompot +jabłko
- kotlet mielony + ziemniaki + surówka + kompot + gruszka
- gulasz wieprzowy + kasza + surówka + kompot + banan
- kotlet schabowy + ziemniaki + surówka + kompot + śliwki
- pieczeń wieprzowa + ziemniaki + surówka + kompot + brzoskwinia
- filet drobiowy + ziemniaki + surówka + kompot + nektarynki
c) raz w tygodniu – obiad jednodaniowy +dodatek
rodzaj dania
- naleśniki z dżemem lub serem + kompot + jogurt
- racuchy z jabłkami z cukrem pudrem + kompot + kisiel
- pierogi ruskie lub z owocami + kompot + serek
- makaron z sosem warzywno-mięsnym lub owocowym + kompot
+ budyń
- filet rybny + ziemniaki + surówka + kompot+ jogurt
d) dwa razy w tygodniu obiad jednodaniowy – zupa + pieczywo + dodatek
rodzaj dania
- pomidorowa z ryżem lub makaronem + pieczywo + jogurt
- jarzynowa zabielana + pieczywo + banan
- fasolowa + pieczywo + serek
- żurek z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą + pieczywo + gruszka
- rosół z makaronem + mięso drobiowe gotowane + pieczywo + budyń
- pieczarkowa + pieczywo + jabłko
- barszcz ukraiński + pieczywo + kisiel
- ogórkowa zabielana + pieczywo + mandarynki
Gramatura posiłku
- ziemniaki, kasza, makaron, ryż - 200g.
- mięso, ryba - 100 g.
- surówka -150 g.
- naleśniki, pierogi, racuchy, 450g.
- zupa 450 g.
- kisiel, budyń – 200g
- kompot lub sok z wodą – 200 g.
Zamawiający nie dopuszcza, ażeby w ciągu 2 tygodni wystąpiła powtarzalność tego samego posiłku. Jadłospis podpisany przez dietetyka dostarczany jest do przedszkola, szkół i do Ośrodka Pomocy Społecznej w Starym Kurowie najpóźniej do ostatniego dnia poprzedniego miesiąca na następny miesiąc. Każda zmiana w jadłospisie wymaga akceptacji Zamawiającego. Posiłki muszą posiadać wymaganą przepisami kaloryczność i muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Posiłki dla dzieci przedszkolnych powinny być dostosowane pod względem zastosowanych produktów oraz formy w jakiej są podawane do wieku dzieci. Zamawiający zastrzega sobie prawo zmiany zakresu usługi, tj. zmiany zarówno składu, jak i rodzaju posiłków przygotowywanych / dostarczanych w dany dzień o czym poinformuje Wykonawcę z wyprzedzeniem 2 dni roboczych.
Dowożone posiłki winny być dostarczane własnym transportem Wykonawcy przystosowanym do przewozu żywności, na własny koszt w specjalistycznych termosach, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw do punktów wydawania posiłków w przedszkolu i poszczególnych szkołach. Posiłki będą wydawane w naczyniach dostarczanych przez Wykonawcę. Wykonawca zobowiązany jest do odbioru codziennie termosów po posiłku, brudnych naczyń oraz odpadów/nieczystości. Odbiór ustalany indywidualnie z Dyrektorami poszczególnych szkół i przedszkola.
Wykonawca jest wytwórcą odpadów powstałych przy realizacji przedmiotowego zamówienia publicznego i ponosi tym samym pełną odpowiedzialność za gospodarowanie tymi odpadami oraz koszty z tym związane zgodnie z ustawą o odpadach (t. j. Dz. U. z 2007r., Nr 39, poz. 251 z późn. zm.). Wykonawca będzie zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek wszystkich potraw wchodzących w skład każdego posiłku zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17.04.2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007, Nr 80, poz. 545
Wykonawca dostarczy dokumentację potwierdzającą ilość dostarczonych posiłków. Zamawiający zastrzega prawo dokonywania kontroli w trakcie przygotowania posiłków w miejscu ich produkcji wskazanym przez Wykonawcę. Za uchybienia ujawnione w trakcie kontroli np. Sanepidu wynikające ze świadczonej przez Wykonawcę usługi, której następstwem będą m. in. mandaty, kary odpowiada Wykonawca. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. z 2015r. poz. 594 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy, w szczególności Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie musza spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach ( Dz.U. z 2016r., poz. 1154) oraz obowiązującymi normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia norm HCCAP.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
29.07.2019 | 09:30
» Location
ul. Daszyńskiego 1
Stare Kurowo 66-540
Województwo: lubuskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Gmina Stare Kurowo
ul. Daszyńskiego 1
Stare Kurowo 66-540
Województwo: lubuskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.