Świadczenie usług cateringowych dla dzieci, które będą uczęszczać do Przedszkola Samorządowego w Jastkowie
» Notice description
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa cateringu – przygotowanie i dostawa wyżywienia dla
70 dzieci w wieku przedszkolnym 3-5 lat, które będą uczęszczać Przedszkola
Samorządowego w Jastkowie, Gmina Jastków w okresie od 01.09.2017 r. do 31.07.2018 r.
2. Przedmiot zamówienia obejmuje przygotowanie trzech posiłków dziennie tj. śniadanie,
obiad i podwieczorek dla grupy maksymalnie 70 dzieci w okresie od 01.09.2017 r. do
31.07.2018 r.
3. Wartość kaloryczna posiłków: 1200-1450 kcal.
4. Posiłki będą dostarczane od poniedziałku do piątku w godzinach: śniadania -godz. 8:00,
obiad i podwieczorek -godz. 12:30.
5. Zamawiający określa wielkość przedmiotu zamówienia w okresie trwania umowy tj.:
(01.09.2017 r. do 31.07.2018 r. - 231 dni tj. 16170 śniadań; 16170 obiadów dwudaniowych;
16170 podwieczorków).
6. Produkt w dziennym jadłospisie musi być zgodny z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia
dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży
dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać
środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych
jednostkach (Dz. U. z 2016 roku, poz. 1154) oraz musi obejmować: śniadanie - zupa
mleczna lub potrawy mleczne i mleko - pochodne, kanapka, herbata itp.; obiad - zupa,
drugie danie: ziemniaki (lub zamiennie ryż, kasza, kopytka, makaron itp.) - dania mięsne np.
sztuka mięsa, udziec kurczaka, pierś z indyka kotlet schabowy, stek z piersi z kurczaka, bitki
wołowe, gulasz itp. ryba, pierogi, naleśniki, knedle itp. -surówka, kompot lub napój;
podwieczorek - kanapka lub ciasto i desery mleczne, owoce (w tym sezonowe) kisiel,
budyń, herbata lub napój mleczny itp.: woda mineralna. Napoje przygotowane na miejscu
muszą być słodzone cukrem w ilości nieprzekraczającej 10 g cukrów w 250 ml produktu
gotowego do spożycia. Do smażenia należy używać olej rafinowany o zawartości kwasów
jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.
Zupy, sosy należy sporządzać z naturalnych składników bez użycia koncentratów
spożywczych z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników.
7. Wykonawca najpóźniej na 7 dni roboczych przed rozpoczęciem każdego kolejnego miesiąca
świadczenia usług ustali i przedstawi do zatwierdzenia Zamawiającemu propozycje
jadłospisu na okres kolejnego miesiąca, zamawiający ma prawo do dokonania zmian w
jadłospisie.
8. Posiłki muszą być urozmaicone, wysokiej jakości zarówno co do wartości odżywczej,
gramatury jak i estetyki.
9. Wykonawca dostarcza posiłki własnym transportem i samodzielnie je przygotowuje.
Wykonawca dba o właściwy stan dostarczania posiłków (posiłki gorące, świeże, smaczne i
estetyczne) oraz właściwie dobrane do wieku dzieci.
10. Do obowiązków Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów
pokonsumpcyjnych niezależnie od ich ilości. Pojemniki zbierane będą w następnym dniu
dostawy posiłków.
11. Wykonawca oświadcza, że posiada pełne uprawnienia potrzebne do świadczenia usługi
wydane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.
12. Stan posiłków i sposób dowożenia musi spełniać wymogi Państwowej Stacji Sanitarno-
Epidemiologicznej.
13. W przypadku awarii lub innych nie przewidzianych zdarzeń Wykonawca jest zobowiązany
zapewnić posiłki o nie gorszej jakości na swój koszt z innych źródeł.
14. W cenie oferty należy uwzględnić koszt posiłków standardowych i dietetycznych w razie
konieczności.
15. Zamawiający zastrzega sobie prawo do zmiany w ilości przedmiotu zamówienia w trakcie
trwania umowy. Rozliczenie finansowe Wykonawcy za usługi z Zamawiającym odbywać
się będzie na podstawie faktycznie dostarczonych posiłków i ich ceny jednostkowej.
16. Cena jednostkowa posiłku winna zawierać koszt przygotowania i dostarczania. Wykonawca
jest zobowiązany do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie
produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.
17. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci
przedszkolnych w wieku od 3 do 6 lat oraz Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki nie mogą
być przygotowywane z półproduktów.
18. W przypadku wzmożonej zachorowalności lub nieobecności dzieci, Zamawiającemu
przysługuje prawo do ograniczenia ilości posiłków z zastrzeżeniem dokonania uprzedzenia
Wykonawcy.
19. Zamawiający zastrzega zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy z dnia 29 stycznia 2004r. Prawo
zamówień publicznych, że osoby wykonujące następuję czynności:
- dostawa cateringu
- przygotowywanie posiłków
powinny być zatrudnione po stronie wykonawcy (lub podwykonawcy) na podstawie umowy
o pracę. Sposób dokumentowania zatrudnienia jak i uprawnienia zamawiającego w zakresie
kontroli spełniania przez wykonawcę wymagań, o których mowa w art. 29 ust. 3a ustawy z
dnia 29 stycznia 2004r. Prawo zamówień publicznych oraz sankcji z tytułu ich nie spełnienia
regulują zapisy umowy będącej integralną częścią SIWZ.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
17.08.2017 | 10:00
» Location
Panieńszczyzna ul. Chmielowa 3
Jastków 21-002
Województwo: lubelskie
Polska
» Category assortment
- Catering services
» Buyer data
Gmina Jastków
Panieńszczyzna ul. Chmielowa 3
Jastków 21-002
Województwo: lubelskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.