1. Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych, które to placówki nie są wyposażone w stołówki. Od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych od nauki w szkole, na terenie Gminy Koronowo 2. Przygotowywanie i dostarczanie gorących posiłków jednodaniowych dla osób zamieszkałych na terenie Gminy Koronowo. Od poniedziałku do piątku z wyłączeniem świąt przypadających w te dni
» Notice description
a) przygotowywania i dostarczania gorących posiłków jednodaniowych dla uczniów szkół podstawowych z Gminy Koronowo, które to placówki nie są wyposażone w stołówki, w
miejscowościach:
- Buszkowo,
- Wierzchucin Królewski,
- Sitowiec,
- Witoldowo,
- Wtelno,
- Mąkowarsko,
- Koronowo
w dni od poniedziałku do piątku z wyłączeniem dni wolnych od nauki w szkole wraz z dowozem własnym transportem w jednorazowych naczyniach przeznaczonych do przechowywania żywności (atestowanych) oraz jednorazowymi sztućcami.
b) przygotowywania i dostarczania gorących posiłków jednodaniowych dla osób zamieszkałych na terenie Gminy Koronowo w miejscowościach: Buszkowo, Byszewo, Bytkowice, Dziedzinek, Glinki, Gogolin, Gogolinek, Gościeradz, Huta, Krąpiewo, Lucim, Łąsko Małe, Łąsko Wielkie, Mąkowarsko, Morzewiec, Nowy Dwór, Nowy Jasiniec, Okole, Osiek, Popielewo, Salno, Samociążek, Sitowiec, Skarbiewo, Stary Dwór, Stary Jasiniec, Tryszczyn, Wierzchucin Królewski, Więzowno, Wilcze, Wiskitno, Witoldowo, Wtelno, Stopka i Koronowo w dni od poniedziałku do piątku z wyłączeniem świąt przypadających w te dni wraz z dowozem własnym transportem w jednorazowych naczyniach przeznaczonych do przechowywania żywności (atestowanych) oraz jednorazowymi sztućcami. Osoby uprawnione będą odbierać posiłki bezpośrednio od wykonawcy w wyżej wymienionych miejscowościach przy świetlicach wiejskich, a w miejscowościach gdzie nie ma świetlic wiejskich - przy
sklepie, natomiast w Koronowie we własnym lub najmowanym, lub dzierżawionym przez Wykonawcę lokalu, z możliwością spożycia posiłku na miejscu, o określonej godzinie.
Szacunkowa ilość posiłków wynosi:
a) dla uczniów szkół podstawowych z Gminy Koronowo, które to placówki nie są wyposażone w stołówki 80 dziennie we wszystkie dni nauki szkolnej od 2.01.2018 do 21.12.2018 r.
przyjmuje się 185 dni; łącznie 14.800 posiłków.
b) dla osób zamieszkałych na terenie Gminy Koronowo 60 dziennie w dni od poniedziałku do piątku z wyłączeniem świąt przypadających w te dni od 2.01.2018 do 31.12.2018 r. przyjmuje
się 252 dni; łącznie 15.120 posiłków.
Zamawiający korzystając z prawa opcji przewiduje, że w czasie obowiązywania umowy ilości wydanych posiłków określona w Rozdziale II pkt 3 może ulec zmianie, tj. zmniejszeniu lub zwiększeniu maksymalnie o 40 % szacunkowej ilości posiłków.
Powyższe wynikać będzie ze zmiany liczby osób kwalifikujących się do uzyskania tego rodzaju pomocy społecznej.
Jeżeli Zamawiający skorzysta z prawa opcji, o której mowa w pkt 4, ( nastąpi zwiększenie lub zwiększenie o 40%). Wykonawcy nie przysługują żadne roszczenia, w tym o zapłatę odszkodowania, z tytułu niezrealizowanej części zamówienia, jak również nie może być podstawą do odmowy wykonania zamówienia.
Dostarczane posiłki muszą być urozmaicone, nie mogą się powtarzać w ciągu dwóch kolejnych tygodni.
Posiłki, sposób ich przygotowania oraz transportu powinien odbywać się z zachowaniem odpowiednich warunków higieniczno - sanitarnych w zakresie personelu i warunków produkcji oraz spełniać warunki określone w powszechnie obowiązujących przepisach prawa, w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2015r. poz. 594 ze zm.) oraz w przepisach wykonawczych.
Wykonawca weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
Posiłki przygotowane przez Wykonawcę pod względem technologii wykonania i jakości, spełniać muszą normy określone przez Instytut Żywności i Żywienia Dzieci i Młodzieży oraz muszą być zgodne z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 roku w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom młodzieży w jednostkach systemu oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2015r. poz. 1256 ze zm.)
Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, muszą być zróżnicowane, sporządzone z pełnowartościowych, posiadających aktualne terminy ważności artykułów spożywczych.
Posiłek każdego dnia w tygodniu powinien być inny (stosowanie do 10 dniowego jadłospisu) i składać się z:
a) dla uczniów szkół podstawowych i gimnazjów z Gminy Koronowo, które to placówki nie są wyposażone w stołówki
- 2 x w tygodniu (poniedziałek, środa) z zupy z wkładką (jedna porcja w ilości 350 ml, wkładka mięsna 80 gramów-w całości, 2 kromki świeżego chleba lub bułka),
- 2 x w tygodniu (wtorek, czwartek) danie mięsne:
- mięso - 100 g
- ziemniaki - 200 g
- surówka lub gotowane warzywa - 100 g
- 1 x w tygodniu (piątek) pierogi, naleśniki z serem, krokiety, kopytka (400 gramów) lub danie rybne (ziemniaki 200g, ryba 100g, surówka lub gotowane warzywa 100 g.)
b) dla osób zamieszkałych na terenie Gminy Koronowo
- 2 x w tygodniu (poniedziałek, środa) z zupy z wkładką (jedna porcja w ilości 500 ml, wkładka mięsna 100 gramów-w całości, 2 kromki świeżego chleba lub bułka),
- 2 x w tygodniu (wtorek, czwartek) danie mięsne:
- mięso - 150 g
- ziemniaki - 300 g
- surówka lub gotowane warzywa - 100 g
- sos – 50 g
- 1 x w tygodniu (piątek) pierogi, naleśniki z serem, krokiety, kopytka (450 gramów) lub danie rybne (ziemniaki 300g, ryba 150g, surówka lub gotowane warzywa 100 g.)
Posiłki muszą być gorące (o temperaturze nie niższej niż: zupy 75 st. C, drugie danie 63 st. C gotowe do spożycia po ich dostarczeniu.
Posiłki Wykonawca dostarczać będzie własnym środkiem transportu przystosowanym do przewożenia posiłków, w specjalistycznych termosach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury oraz jakości przewożonych potraw.
Wykonawca będzie ponosił koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłków oraz koszty i odpowiedzialność za czystość używanych termosów.
Posiłki muszą być dostarczone do szkół w godzinach 1000 – 1200, a dla pozostałych osób zamieszkałych na terenie gminy Koronowo w godzinach 1100 – 1300
Pomieszczenia i podawanie (wydanie) posiłków dla dzieci zapewniają szkoły natomiast dorośli odbierać będą w wyznaczonych miejscach tj. przy świetlicach wiejskich, a w
miejscowościach gdzie nie ma świetlic wiejskich - przy sklepie, natomiast w Koronowie we własnym lub najmowanym, lub dzierżawionym przez Wykonawcę lokalu. Z możliwością spożycia posiłku na
miejscu.
W przypadku dożywiania dzieci w okresie wolnym od nauki szkolnej posiłki na wsiach dostarczane będą przy świetlicach wiejskich, a w miejscowościach gdzie nie ma świetlic wiejskich - przy sklepie,
natomiast w Koronowie we własnym lub najmowanym, lub dzierżawionym przez Wykonawcę lokalu. Z możliwością spożycia posiłku na miejscu.
Wykonawca zapewni:
1) naczynia jednorazowego użytku ( do dań mięsnych trójdzielne) oraz sztućce, które będą wkalkulowane w koszty posiłków (naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością z dnia 06.09.2001r. (Dz. U. Nr 128, poz. 1408 ze zm.),
Informacje o dodatkowych dniach wolnych od nauki szkolnej lub o zmianach w liczbie dostarczanych posiłków dyrektorzy poszczególnych szkół lub osoby przez nich upoważnione, przekażą Wykonawcy co najmniej z 3 dniowym wyprzedzeniem.
Jadłospis układany będzie przez Wykonawcę na okres 10 dni żywieniowych i dostarczany do szkół i Zamawiającego z 3 dniowym wyprzedzeniem.
Zamawiający dopuszcza możliwość dożywiania uczniów szkół podstawowych i gimnazjów w okresie wolnym od nauki w szkole w zależności od zgłaszanych potrzeb.
Wykonawca przestrzegać będzie przepisy dotyczące informowania konsumentów o substancjach lub produktach powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, czyli o potocznie zwanych „alergenach” zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 Z DNIA 25 PAŹDZIERNIKA 2011 R. W SPRAWIE PRZEKAZYWANIA KONSUMENTOM INFORMACJI NA TEMAT ŻYWNOŚCI.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
18.12.2017 | 09:00
» Location
ul. Pomianowskiego 1
Koronowo 86-010
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Koronowie
ul. Pomianowskiego 1
Koronowo 86-010
Województwo: kujawsko-pomorskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.