Usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów Samodzielnego Publicznego Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej.
» Notice description
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa całodziennego kompleksowego żywienia pacjentów
Samodzielnego Publicznego Sanatorium w Poniatowej.
2. Zakres zamówienia obejmuje :
- przygotowywanie , gotowanie posiłków ;
- dowożenie posiłków do siedziby Zamawiającego (w termosach i innych szczelnie
zamkniętych pojemnikach zakupionych przez Wykonawcę - dla każdego pawilonu
oddzielne);
- dostarczanie posiłków na poszczególne pawilony i odbiór termosów ;
- wydawanie posiłków w pawilonach “A”i”B” pacjentom Zamawiającego wspólnie z
pracownikami Zamawiającego,
- mycie ,poza siedzibą Zamawiającego, termosów i pojemników .
3.Zamówienie obejmuje przygotowanie i dostawę 78 000 posiłków dla hospitalizowanych w
dwóch pawilonach , składających się na 26 000 osobodni.
4.Ilość łóżek w poszczególnych pawilonach:
Pawilon ,,A” – 65
Pawilon ,,B” - 35
Razem: 100
5.Struktura diet:
1) O - ogólna - kaloryczność posiłków – nie niższa od 2500 kcal dziennie (w zależności od
energia pochodząca z węglowodanów – 61,39%
Wyżywienie musi odpowiadać normom żywieniowym zgodnie z obowiązującymi
przepisami dla zamkniętych zakładów służby zdrowia pod względem ilościowym i
jakościowym ,a w szczególności ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o warunkach
zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U . Nr 171 poz. 1225).
Posiłki powinny mieć zachowaną równowagę kwasowo – zasadową .Zawierać węglowodany
białko zwierzęce ( w tym białko z mleka), warzywa i owoce. Warzywa w formie surówek jak
i sałatek powinny być w każdym posiłku obiadowym i w miarę możliwości śniadaniu czy
kolacji. (np. warzywa sezonowe – sałatę , pomidor ,ogórek , kapustę kiszoną i inne.
Dzienna racja pokarmowa dla diety ogólnej powinna składać się z trzech posiłków:
śniadanie składające się z zupy mlecznej i drugiego dania - pieczywa mieszanego , masła
roślinnego , wędliny , sera ( twaróg lub/i ser żółty), dżemu i napoju gorącego : herbata , kawa , kakao;
obiad składający się z zupy , drugiego dania , surówki i kompotu ;
kolacja składająca się z dania ciepłego lub zimnego , pieczywa ,masła, napoju gorącego: herbata, kawa, kakao i wędlina.
Wędliny powinny być porcjowane i nie mogą zawierać środków konserwujących o
przedłużonym działaniu.
Temperatura posiłków podawanych na gorąco , w chwili dostarczenia powinna wynosić:
napoje – kawa , herbata - 85 C ;
zupy , ziemniaki , bigos i inne - 80 C ;
dania gorące obiadowe - 80 C ;
2) L - dieta łatwo strawna ;
3) C – dieta cukrzycowa ( wyklucza cukier i jego przetwory) ;
4) W – dieta wątrobowa , wrzodowa (wyklucza pokarmy wzdymające , ostre , smażone ,
śmietanę i żółtka jaj)
6.W przypadku specyficznych schorzeń dietetyk Wykonawcy opracowuje diety z
uwzględnieniem dozwolonych potraw i produktów w porozumieniu z lekarzem prowadzącym
Zamawiającego i Przełożoną Pielęgniarek lub osobę przez nią upoważnioną.
7. Ilość osób żywionych będzie codziennie podawana przez Zamawiającego - tj. przez
Przełożoną Pielęgniarek , a w razie jej nieobecności przez osobę przez nią upoważnioną –
najpóźniej do godz . 7 min. 30.
W razie zmian w stanie chorych uzupełnienia będą dokonywane 2 x dziennie: przed obiadem
- do godz. 11 min 30 i przed kolacją do godz. 16-tej
8. Wykonawca zobowiązany się dostarczać wraz z dostawą śniadania Zamawiającemu na
każdy dzień wyliczenia wartości odżywczych pod względem jakościowym i ilościowym na 1
osobę realizowanych zgodnie z jadłospisem posiłków .
9.Posiłek całodobowy składa się z :
- śniadania stanowiącego 30% kosztu całodobowego
- obiadu stanowiącego 45 % kosztu całodobowego
- kolacji stanowiącej 25 % kosztu całodobowego
- zupa i kompot w przypadku pacjentów przybyłych do godz.12 º° - 15% kosztu
całodobowego
Dodatkowo dla pacjentów z dietą cukrzycową przewiduje się :
- kolację nocną - mieszczącą się w stawce żywieniowej.
Określa się następujące godziny wydawania posiłków w pawilonach chorych:
- śniadanie – godz. 8 º° – 8³°
- obiad - godz.12³° – 13 º°
- kolacja - godz.17 º° – 17³°
- kolacja nocna dla chorych na cukrzycę – godz . 20 º°
10. Zestawienie rodzajów i ilości wydawanych posiłków z danego dnia Wykonawca usługi
będzie zobowiązany przedkładać Przełożonej Pielęgniarek w dniu następnym.
Wykaz zestawień z miesięcznego okresu zatwierdza Przełożona Pielęgniarek i będzie on
załącznikiem do faktury zbiorczej.
11.Posiłki przysługujące pacjentom w zależności od godziny przyjęcia do Sanatorium:
-przyjęcie pacjenta po godziny 8 º°- 2 posiłki /obiad + kolacja/
-przyjęcie pacjenta do godziny 12 º°- obiad/zupa + kompot/ + kolacja
-przyjęcie pacjenta w godzinach 12 º° – 16 º°- kolacja
- w dniu wypisu choremu przysługuje śniadanie + obiad
12. Dwa razy w tygodniu owoce sezonowe w ilości minimum 100g(sto) do obiadu , niezależnie
od kompotu.
13. Ciasto - minimum 100 g (sto) co dziesięć dni , do obiadu, w dni , w które nie są podawane
owoce.
14. Jadłospisy powinny być przygotowane przez dietetyka Wykonawcy w cyklu 14
dniowym z podaniem gramatury i przedstawione do zaakceptowania Przełożonej
Pielęgniarek lub osoby przez nią upoważnionej Zamawiającego na 4 dni przed
wprowadzeniem do realizacji.
Zmiany w jadłospisie dopuszczane są po uzgodnieniu z dietetykiem Wykonawcy i
zatwierdzeniu przez Przełożoną Pielęgniarek
15. Zamawiający nie dopuszcza wykonywania posiłków z półproduktów i wyrobów gotowych.
16.W sytuacjach nagłych niemożliwych do przewidzenia wcześniej odpowiedzialność za
ciągłość żywienia ponosi Wykonawca.
17. Ilość zamawianych posiłków będzie zmienna z zależności od ilości pacjentów.
18. Wykonawca odpowiedzialny będzie za:
- właściwe przechowywanie środków spożywczych/ spożywczych z uwzględnieniem segregacji, utrzymania temperatury i innych warunków przechowywania, stan opakowań itd.
-higienę produkcji, postępowanie zgodnie z przepisami sanitarnymi z naczyniami, sposób wydawania i dystrybucji posiłków na pawilony ;
- jakościową i ilościową ocenę przygotowanych posiłków
-na żądanie Zamawiającego, Wykonawca dostarczy wyniki tych badań
- pobieranie prób i wymazów w sytuacjach awaryjnych wymagających natychmiastowej interwencji.
19. Koszty leczenia pacjenta, jakie powstaną na skutek zatrucia pokarmowego/rozstroju
zdrowia z winy Wykonawcy, a także związane z zatruciem/rozstrojem zdrowia roszczenia
pacjenta , będą obciążały całkowicie Wykonawcę.
20. Zamawiający będzie miał prawo do przeprowadzania kontroli żywienia pacjentów pod
względem gramatury, jakości, sposobu i warunków przyrządzania posiłków itp.
21. Obowiązkiem wykonawcy będzie zakup termosów, innych pojemników i naczyń
kuchennych do transportu posiłków- pozwalających zachować odpowiednią ich temperaturę
oraz sztućców niezbędnych przy dystrybucji posiłków -własnym staraniem i na własny
koszt.
22.Wykonawca powinien posiadać odpowiednio wykwalifikowany personel oraz
doświadczenie w żywieniu szpitalnym.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
07.08.2018 | 10:00
» Location
ul. Fabryczna 6
Poniatowa 24-320
Województwo: lubelskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Samodzielne Publiczne Sanatorium Gruźlicy i Chorób Płuc w Poniatowej
ul. Fabryczna 6
Poniatowa 24-320
Województwo: lubelskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.