Przygotowanie i dostarczanie do szkół gminnych obiadów jednodaniowych dla dzieci zamieszkujących teren Gminy Starogard Gdański w okresie IX – XII 2018 rok
» Notice description
Zamówienie polegające na przygotowaniu i dostarczaniu posiłków do szkół gminnych odbywać się będzie od poniedziałku do piątku w dni nauki szkolnej z uwzględnieniem przerw w nauce (przerwy świąteczne). Każdy posiłek to jednodaniowy obiad w postaci: * 1 raz w tygodniu drugie danie (ziemniaki /lub inny produkt zbożowy/+mięso+warzywa) + woda, * 1 raz w tygodniu drugie danie (ziemniaki /lub inny produkt zbożowy/+ryba+warzywa)+woda, * 2 razy w tygodniu zupa z wkładką + bułka, * 1 raz w tygodniu danie jarskie + woda dla dzieci zamieszkujących teren Gminy Starogard Gdański uczęszczających do następujących szkół prowadzonych przez Gminę Starogard Gdański: 1. PSP Dąbrówka, ul. Starogardzka 47, 83-212 Bobowo, 2. PSP Trzcińsk, Trzcińsk 14, 83-209 Godziszewo, 3. PSP Jabłowo, ul. Szkolna 5, 83-211 Jabłowo, 4. PSP Brzeźno Wielkie, ul. Szkolna 5, 83-115 Swarożyn, 5. PSP Sumin, Sumin 38, 83-200 Starogard Gdański, 6. ZKiW Rywałd, ul. Szkolna 4, 83-200 Starogard Gdański, 7. PSP Kokoszkowy, ul. Szkolna 24, 83-207 Kokoszkowy, 8. PSP Rokocin, ul. Parkowa 2, 83-200 Starogard Gdański, Zamawiający przygotował podstawowy wykaz produktów, zgodnie z którym Wykonawca jest obowiązany przygotowywać posiłki stosując sugerowane dania i ich gramaturę.
Gramatura posiłku, kaloryczność i wartość odżywcza winna być zgodna z normami Instytutu Żywności i Żywienia i dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze ( białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy). Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej i sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Winny być wykonane ze świeżych artykułów żywnościowych, posiadających aktualne terminy ważności. Jadłospis powinien opierać się na wykorzystaniu sezonowości występowania produktów z wykorzystaniem mięsa wieprzowego, wołowego, drobiowego i filetów rybnych, wyrobów węglowodanowych i warzyw. Pod pojęciem „wkładka mięsna” i „danie mięsne” należy rozumieć porcję mięsa drobiowego (z wyłączeniem skrzydełek), wieprzowego lub wołowego (z wyłączeniem kiełbasy i parówek). Dopuszcza się modyfikacje jadłospisu wyłącznie za zgodą Zamawiającego. Dwa razy w tygodniu Wykonawca serwować będzie zupę z dodatkiem mięsa zwierzęcego w celu zwiększenia wartości energetycznej, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki powinny być przygotowywane ze świeżych surowców w dniu dostarczenia posiłków do odbiorców. Posiłki podczas odbioru powinny posiadać odpowiednią temperaturę gorącego posiłku, a zatem nie mogą być letnie ani zimne. Zamawiający zastrzega sobie prawo kontroli posiłków. Do każdego obiadu, z wyłączeniem zup, dziecko musi otrzymać 330 ml wody (naturalna woda mineralna nisko lub średniozmineralizowana, woda źródlana lub woda stołowa w butelce 330 ml). Posiłki powinny być przygotowywane zgodnie z ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tj. Dz. U. z 2017 r. poz. 149 ze zm.) i norm żywienia oraz zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia oraz ustawą z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (tj. Dz. U. z 2017 r. poz. 1261), z zachowaniem zasad systemu HACCP. Szacunkowa liczba obiadów jednodaniowych dla całego okresu trwania zamówienia wynosi 12714 obiadów.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
30.07.2018 | 08:00
» Location
ul. Bolesława Prusa 45
Starogard Gdański 83200
Województwo: pomorskie
Polska
» Category assortment
- Kitchen accessories
- Equipment service and repair
- Catering services
- Food services
- Hotels
- Commercial restaurant equipment
» Buyer data
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
ul. Bolesława Prusa 45
Starogard Gdański 83200
Województwo: pomorskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.