Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Żłobka Samorządowego w Wiśniowej, Przedszkola Samorządowego w Wiśniowej oraz dla uczniów szkół z terenu Gminy Wiśniowa w roku szkolnym 2018/2019
» Notice description
Przedmiotem zamówienia jest realizacja zadania pn.: Przygotowanie i dostawa gorących posiłków do Przedszkola Samorządowego w Wiśniowej oraz dla uczniów szkół z terenu Gminy Wiśniowa w roku szkolnym 2018/2019.
Zakres zamówienia:
I Zadanie 1: (Żłobek) obejmuje:
1) Świadczenie na rzecz Zamawiającego przez okres 11 miesięcy, od 3 września 2018 r. do 31 lipca 2019 r. w dniach roboczych, usług gastronomicznych polegających na dostawach:
- śniadań - około 24 dzieci,
- I danie (zupa) – około 24 dzieci
- II danie (obiad), około 24 dzieci
- podwieczorek - około 24 dzieci w Żłobku Samorządowym w Wiśniowej,
- odbiorze i utylizacji resztek po spożytych posiłkach, oraz dostarczenie na nich pojemników.
2) Dostawa konkretnej ilości posiłków będzie następować na podstawie codziennych zamówień Zamawiającego według następujących zasad:
a) Zamawiający zamówi u Wykonawcy określoną ilość porcji posiłków przewidzianych do wydania do godziny 1430 każdego dnia poprzedzającego ich dostawę;
- ewentualnie Zamawiający rano do godz. 8.00 zgłosi ile dzieci będzie na obiedzie i podwieczorku - jeżeli rodzice zgłoszą rano, że dziecka nie będzie.
3) Dostawy posiłków będą dokonywane: W Żłobku w Wiśniowej 2 razy dziennie śniadanie w godzinach 8.00 – 8.30, obiad i podwieczorek w godzinach 1100- 1130.
4) Przekazanie zawartości pojemników z żywnością utrzymujących właściwą temperaturę oraz następnie przekazywanie pustych pojemników następować będzie w pomieszczeniu zlokalizowanym w siedzibie Zamawiającego przez osoby upoważnione ze strony Wykonawcy i Zamawiającego.
5) Realizując dostawy Wykonawca zachowywać będzie segregację potraw, dostarczając je Zamawiającemu każdego dnia, w odpowiednich zbiorczych pojemnikach zapewniających przydatność potraw do spożycia.
6) Dostarczane posiłki odpowiadać będą jadłospisom potraw, które Wykonawca opracuje na każde kolejne 10 dni przez dietetyka pozostającego w dyspozycji Wykonawcy. Jadłospisy podlegają akceptacji Zamawiającego na 2-3 dni przed pierwszym dniem ich obowiązywania.
7) Potrawy odpowiadać będą następującym zaleceniom:
a) Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia produkcji i dostawy posiłków
z zachowaniem zasad systemu HACCP, czyli Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Miesięczny jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość surowców, a dzienny zestaw produktów winien gwarantować pełnowartościowe posiłki
o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz wysokich walorach smakowych.
b) Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania,
z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych,
8) Posiłki muszą uwzględniać zalecane normy energii i składników pokarmowych.
9) Skład posiłków:
a) Śniadanie (około 24 dzieci)
- pieczywo pszenne, razowe, pieczywo pszenno-żytnie, orkiszowe, wędliny, ryby, mleko i produkty mleczne, mleko modyfikowane i produkty zbożowe
jajka, maślankę, kefir lub jogurt, jaja, dżemy. miód owoce, warzywa
b) I danie: zupa zawierająca warzywa świeże z dodatkiem makaronu, kaszy, ryżu lub grzanek doprawiona świeżą zieleniną (około 24dzieci)
c) II danie (mięso minimum 3 razy w tyg.) (około 24 dzieci)
- posiłek mięsny (chude mięso czerwone w tym wędliny powinny być spożywane nie częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu, mięso drobiowe powinno być spożywane 2 razy w tygodniu zawsze bez skóry, rybny (minimum raz ,dwa w tygodniu) lub jajeczny (w dni kiedy nie jest spożywane mięso), oprócz tego ziemniaki, makaron, ryż, lub kasza, pyzy, sos, surówka, surowe lub gotowane warzywa
- do każdego posiłku kompot, sok, lub woda.
d) podwieczorek – jogurty, budyń, ryż na mleku z jabłkiem, produkty mleczne i zbożowe, kisiel, chrupki kukurydziane, ciasto owocowe bądź czekoladowe ewentualnie biszkopt, pieczywo, bułeczki, chałwa, wafel z owocami, naleśniki, owoce, sałatka owocowa (około 24 dzieci)
- gdy będą podawane produkty stałe to należy podać również wodę, sok, herbatę, kawę zbożową, kakao.
I Zadanie 2: (Przedszkole) obejmuje:
10) Świadczenie na rzecz Zamawiającego przez okres 11 miesięcy, od 3 września 2018 r. do 31 lipca 2019 r. w dniach roboczych, usług gastronomicznych polegających na dostawach:
- śniadań - około 130 dzieci,
- I danie (zupa) – około 50 dzieci
- II danie (obiad), około 130 dzieci
- podwieczorek - około 50 dzieci w Przedszkolu Samorządowym w Wiśniowej,
- odbiorze i utylizacji resztek po spożytych posiłkach, oraz dostarczenie na nie pojemników.
11) Dostawa konkretnej ilości posiłków będzie następować na podstawie codziennych zamówień Zamawiającego według następujących zasad:
b) Zamawiający zamówi u Wykonawcy określoną ilość porcji posiłków przewidzianych do wydania do godziny 1400 każdego dnia poprzedzającego ich dostawę;
c) W sytuacjach szczególnych (zorganizowane wyjazdy wychowanków przedszkola) Zamawiający ma prawo zgłosić Wykonawcy inny sposób przygotowania posiłków – suchy prowiant, a Wykonawca jest zobowiązany do ich realizacji, po uzgodnieniu z Zamawiającym terminu i sposobu wykonania wymaganych dostaw.
12) Dostawy posiłków będą dokonywane: W przedszkolu w Wiśniowej 2 razy dziennie śniadanie w godzinach 8.00 – 8.30, obiad i podwieczorek
w godzinach 1100- 1130.
13) Przekazanie zawartości pojemników z żywnością, utrzymujących właściwą temperaturę oraz następnie przekazywanie pustych pojemników następować będzie w pomieszczeniu zlokalizowanym w siedzibie Zamawiającego przez osoby upoważnione ze strony Wykonawcy i Zamawiającego.
14) Realizując dostawy Wykonawca zachowywać będzie segregację potraw, dostarczając je Zamawiającemu każdego dnia, w odpowiednich zbiorczych pojemnikach zapewniających przydatność potraw do spożycia.
15) Dostarczane posiłki odpowiadać będą jadłospisom potraw, które Wykonawca opracuje na każde kolejne 10 dni przez dietetyka pozostającego w dyspozycji Wykonawcy. Jadłospisy podlegają akceptacji Zamawiającego na 2-3 dni przed pierwszym dniem ich obowiązywania.
16) Potrawy odpowiadać będą następującym zaleceniom:
c) Wykonawca zobowiązany jest do prowadzenia produkcji i dostawy posiłków
z zachowaniem zasad systemu HACCP, czyli Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz Zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej. Miesięczny jadłospis powinien być urozmaicony, uwzględniający sezonowość surowców, a dzienny zestaw produktów winien gwarantować pełnowartościowe posiłki
o odpowiedniej wartości energetycznej i odżywczej oraz wysokich walorach smakowych.
d) Produkcja posiłków powinna odbywać się z surowców świeżych, najwyższej jakości, posiadających dokumenty dopuszczające je do spożywania,
z zachowaniem reżimów dietetycznych i sanitarnych,
17) Posiłki muszą uwzględniać zalecane normy energii i składników pokarmowych.
18) Skład posiłków:
e) Śniadanie (około 130 dzieci)
- pieczywo pszenne, razowe, wędliny, ryby, mleko i produkty mleczne i zbożowe, jajka, owoce, warzywa
f) I danie: zupa (około 50 dzieci)
g) II danie (mięso minimum 3 razy w tyg.) (około 130 dzieci)
- posiłek mięsny lub rybny lub jajeczny, oprócz tego ziemniaki, makaron, ryż, lub kasza, pyzy, sos, surówka, surowe lub gotowane warzywa
- lub posiłek mączny (kluski, pierogi, naleśniki)
- do każdego obiadu: kompot, sok lub napój
h) podwieczorek – jogurty, pieczywo, owoce, desery, sałatki warzywne (około 50 dzieci)
II . Zadanie 3 (szkoły) obejmuje:
1) przygotowywanie ciepłych jednodaniowych posiłków w postaci zup lub innych dań zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi dla dzieci i młodzieży;
2) przygotowywanie posiłków o kaloryczności każdego nie mniejszej niż 550 kcal. i gramaturze:
a) zupy – nie mniej niż 350 ml,
b) inne dania – nie mniej niż 250 g,
c) w przypadku dań mięsnych lub wkładki – mięsa nie mniej niż 80g,
d) dania mięsne powinny zawierać „sztukę mięsa na osobę” (z wyłączeniem skrzydełek), a podawane mięso nie powinno być tłuste i przerośnięte;
3) posiłki będą dostarczane wg załączonego jadłospisu na 14 tygodni i po tym okresie jadłospis będzie obowiązywał od nowa na kolejne 14 tygodni;
4) Zmiany zapisu przedstawionego jadłospisu będą wymagały zgody dyrektora szkoły;
5) Dostarczanie posiłków w pojemnikach utrzymujących ich właściwą temperaturę i gotowych do spożycia po ich dostarczeniu;
6) Dostarczanie posiłków do stołówek szkolnych w następujących ilościach:
Zespół Szkolno-Przedszkolny w Wiśniowej - 65 posiłków
Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Szufnarowej - 35 posiłków
Szkoła Podstawowa im. W. Witosa w Markuszowej - 30 posiłków
Szkoła Podstawowa im. Batalionów Chłopskich w Różance - 39 posiłków
Szkoła Podstawowa w Jaszczurowej - 23 posiłków
Szkoła Filialna w Pstrągówce - 18 posiłków
Szkoła Filialna w Kozłówku - 9 posiłków
ogółem - 219 posiłków
7) Dostarczanie posiłków codziennie we wszystkie dni nauki szkolnej począwszy od dnia 03.09.2018 r. do dnia 30.06.2019 r. w godzinach pomiędzy 9.00 a 11 00;
8) Uzgodnienie z dyrektorami poszczególnych szkół godziny dostawy do każdej ze szkół oraz zasad poruszania się samochodem na terenie szkoły;
9) Wykonywanie posiłków ze świeżych artykułów spożywczych posiadających aktualne terminy przydatności do spożycia;
10) Ponoszenia kosztów załadunku, transportu oraz rozładunku wszystkich dostaw posiłków w miejsce wskazane w szkołach.
11) Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia usług objętych przedmiotem zamówienia, w dniach nauki szkolnej.
12) Posiłki dostarczane do szkół powinny spełniać wymagania jakości zdrowotnej oraz zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.
13) Dowozu przygotowanych posiłków w atestowanych termoizolacyjnych termosach.
14) Wykonawca zobowiązany jest do nieodpłatnego udostępnienia próbek posiłków niezbędnych do oceny, zgodnie z odrębnymi przepisami sanitarnymi w tym zakresie.
15) Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmiany zmniejszenia lub zwiększenia ilości dziennej zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb zgłaszanych przez dyrektorów szkół. Wykonawca uwzględniać będzie przy przygotowywaniu posiłków zmienione ilości, które zgłoszone zostaną przez dyrektorów lub upoważnionych pracowników w dniu poprzedzającym dostawę do godziny 15.00.
16) Wykonawca oświadcza, że dysponuje odpowiednim zapleczem gospodarczym, osobowym na przygotowanie i dowóz gorących posiłków do wskazanych przez Zamawiającego szkół.
17) Wykonawca zapewnia odbiór resztek nie zjedzonych posiłków oraz dostarczy na nie pojemniki.
18) Dowóz posiłków do: Przedszkola Samorządowego w Wiśniowej, Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Wiśniowej , Sz P Szufnarowa, Sz P Markuszowa, Sz P Różanka, Sz P Jaszczurowa, Sz P Kozłówek, Sz P Pstrągówka, ma być realizowany transportem Wykonawcy.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
28.06.2018 | 09:00
» Location
Wiśniowa 150
Wiśniowa 38124
Województwo: podkarpackie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Gmina Wiśniowa
Wiśniowa 150
Wiśniowa 38124
Województwo: podkarpackie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.