Usługa całodobowego żywienia - sporządzanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Gminnym SP ZOZ w Bogatyni
» Notice description
1. Przedmiotem zamówienia jest usługa całodobowego żywienia - sporządzanie i dostarczanie posiłków dla pacjentów hospitalizowanych w Szpitalu Gminnym SP ZOZ w Bogatyni.
2. Średnie miesięczne zapotrzebowanie na żywienie wynosi 1534 osobodni w rozbiciu na poszczególne posiłki:
śniadań - 1534, II śniadań - 200, obiadów- 1534, podwieczorków - 200, kolacji - 1534 (18408 osobodni rocznie) – w okresie trzyletnim realizacji zamówienia odpowiednio: 55224 osobodni.
3. Świadczenie usług żywienia dla pacjentów szpitala odbywać się powinno zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz. U. z 2017r., poz. 149 z późn. zm.), zasadami dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej (GHP, GMP) oraz normami HACCP.
4. Wykonawca gwarantuje, że wyżywienie posiada niezbędne składniki odżywcze określone w art. 3 ust. 3 pkt. 33 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r., poz. 149 z późn. zm.) oraz normy dzienne racji pokarmowych dla zakładów służby zdrowia (opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie lub równoważne). Wykonawca zobowiązany jest zapewniać standard żywienia obowiązujący w szpitalnictwie z uwzględnieniem możliwości realizacji odpowiednich diet oraz zapewnić odpowiedni skład i kaloryczność posiłków.
5. Każdy posiłek podstawowy (śniadanie, obiad i kolacja) z tzw. diety normalnej zgodnie z załącznikiem nr VII, musi zawierać dostateczną ilość produktów białkowych oraz dodatek warzyw lub owoców.
Wartość kaloryczna posiłków ogółem powinna się mieścić w granicach 2300 – 2400 kcal, w tym białko ogółem 80g,w tym białko zwierzęce – 45g, tłuszcze - 80g, węglowodany – 325g. Wartość kaloryczna poszczególnych posiłków winna mieścić się w następujących przedziałach :
W przypadku diet cukrzycowych dla chorych przyjmujących insulinę oraz diety dziecięcej należy przewidzieć również II śniadanie, podwieczorek.
- śniadanie –690 – 805 kcal, co stanowi 30-35 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki.
- II śniadanie – 115 - 120 kcal, co stanowi 5 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki
- obiad - 805 - 920 kcal, co stanowi 35 - 40 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki
- podwieczorek - 115 - 120 kcal, co stanowi 5 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki
- kolacja – 575 – 690 kcal, co stanowi 25 - 30 % rozdziału całodziennego zapotrzebowania energetycznego na poszczególne posiłki.
Realizacja średnich norm żywieniowych według grup produktów przedstawiać się musi następująco :
- produkty zbożowe – 400g
- mleko i produkty mleczne – 500g
- jaja – 15g
- mięso, wędliny i ryby – 140g
- masło i śmietana – 30g
- inne tłuszcze – 35g
- ziemniaki – 400g
- warzywa i owoce z witamina C – 200g
- warzywa z karotenem – 130g
- inne warzywa i owoce – 300g
- strączkowe suche – 10g
- cukier i słodycze – 55g
Do posiłków : śniadanie - należy przewidzieć kawę mleczną lub zupę mleczną,
obiad – kompot lub kisiel płynny itp.
kolacja - należy planować herbatę wraz z cukrem.
Gramatura mięsa na obiad podawana z sosem powinna wynosić – 120g, bez sosu – 100g. Dodatki do obiadu w postaci surówek roślinnych lub warzyw gotowanych muszą wynosić co najmniej 120g.
Posiłki gorące, dostarczane muszą być w temp.:
-zupy 75 0C,
- II danie 63 0C,
- surówki 4 0C.
Przygotowywanie posiłków odbywać się musi z uwzględnieniem diet stosowanych w tutejszym szpitalu, oraz zgodnie ze zleceniami lekarzy, wg zamówień z poszczególnych oddziałów.
6. Transport posiłków od Wykonawcy do siedziby Zamawiającego zapewnia Wykonawca na własny koszt.
7. Wykonawca zapewnia niezbędną ilość termosów i lodówkę do przewozu posiłków.
8. Mycie i dezynfekcję naczyń i sztućców używanych przez pacjentów realizuje Zamawiający. Termosy i naczynia Wykonawcy będą jedynie, przez personel Zamawiającego, poddawane tzw. „myciu wstępnemu” (opłukanie pod bieżącą wodą).Z
9. Zamawiający zgodnie z art. 29 ust. 3a ustawy wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o prace osób wykonujących czynności w zakresie realizacji zamówienia, jeżeli wykonanie tych czynności polega na wykonywaniu pracy w sposób określony w art. 22 § 1 ustawy z dnia 26 czerwca 1974 r. - Kodeks pracy (Dz. U. z 2014 r. poz. 1502, z późn. zm.).
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
20.12.2017 | 10:00
» Location
ul. Wyczółkowskiego 15
Bogatynia 59920
Województwo: dolnośląskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Samodzielny Publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Bogatyni
ul. Wyczółkowskiego 15
Bogatynia 59920
Województwo: dolnośląskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.