USŁUGI W ZAKRESIE CAŁODZIENNEGO ŻYWIENIA PACJENTÓW HOSPITALIZOWANYCH W SPZZOZ W PIONKACH
» Notice description
Przedmiot zamówienia obejmuje usługi w zakresie całodziennego żywienia pacjentów hospitalizowanych w SPZZOZ w Pionkach.
Wielkość, zakres, rodzaj i ilość usług lub określenie zapotrzebowania i wymagań:
Zamówienie obejmuje kompleksowe świadczenie usług żywienia dla średnio 140 pacjentów dziennie, przez siedem dni w tygodniu, również w dni ustawowo wolne od pracy i święta, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie normami i przepisami dot. podmiotów leczniczych udzielających świadczeń zdrowotnych w lecznictwie zamkniętym. Dystrybucja posiłków odbywać się będzie w systemie termosowym a wykonawca przy sporządzaniu całodziennych posiłków zobligowany jest przestrzegać wszystkich obowiązujących norm żywieniowych, w tym dot. właściwości odżywczych i kaloryczności posiłków, ich jakości, walorów smakowych i estetycznych oraz właściwej temperatury. Przygotowując posiłki dla zamawiającego wykonawca zobowiązany jest do uwzględnienia aktualnych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia. Posiłki przygotowywane i dostarczane zamawiającemu uwzględniać będą następujące diety specjalistyczne: dieta podstawowa /zwykła/, dieta lekkostrawna, dieta wrzodowa, dieta cukrzycowa 5-cio posiłkowa, dieta kleikowa + suchary, dieta płynna, inna: wg zaleceń lekarza. W całodziennym żywieniu średnio 140 osób, około 25% osób otrzymywać będzie II śniadanie, podwieczorek – około 15% pacjentów (liczba ta może być większa lub mniejsza, na co wpływać będzie liczba pacjentów, u których jednostki chorobowe wymuszają określone diety). O liczbie pacjentów i rodzajach diet jakie należy uwzględnić przy przygotowaniu posiłków zamawiający będzie informował wykonawcę, z którym zostanie zawarta umowa na realizację usługi. Wykonawca zobowiązany będzie także dostarczyć zamawiającemu do bezpłatnego używania urządzenie chłodzące w ilości 1sztuki, które służyć będzie przechowywaniu wszystkich próbek żywności w warunkach zapewniających utrzymanie temperatury +4ºC lub niższej, w zależności od przechowywanego produktu, w rozmiarach i o gabarytach zapewniających przechowywanie próbek pobieranych w sposób i w ilościach określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. z 2007r., nr 80, poz. 545), z jednoczesnym uwzględnieniem okresu ich przechowywania. Urządzenie chłodzące zostanie zlokalizowane w kuchence oddziałowej Oddz. Wewnętrznego, ul. Harcerska 1.
Szczegółowy zakres obowiązków realizowanych w ramach świadczenia usług całodziennego żywienia pacjentów określa załącznik nr 2 do SIWZ – wzór umowy z uwzględnieniem zał. nr 1 do umowy – Opis przedmiotu zamówienia i obowiązki wykonawcy.
Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia – wymogi dopuszczenia do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego dot. wyboru firmy cateringowej produkującej, transportującej i/ lub dystrybuującej posiłki dla pacjentów szpitala:
- Firma cateringowa winna przedłożyć decyzję zatwierdzającą wydaną przez właściwego miejscowo PPIS potwierdzającą prawidłowe warunki produkcji, transportu posiłków w systemie cateringowym zgodnie z art.59 ust.1, art.61 ust.1 pkt.2, art.63 ust.1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r., poz.149 z późn. zm.).
- Firma cateringowa winna podać zarówno adres siedziby głównej firmy jak również adres zakładu produkcji posiłków.
- Zaświadczenie wydane przez właściwego miejscowo PPIS potwierdzające wdrożenie systemu HACCP przez firmę cateringową (art.73 ust.1 pkt.1 lit. d ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywnie (Dz. U. z 2017r. poz.149 z późn. zm..).
- Przechowywanie próbek poszczególnych potraw o krótkim okresie przydatności do spożycia wyprodukowanych i przeznaczonych do żywienia konsumentów – pacjentów w szpitalu (art.72 ust.1, 2, 3, 4 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2017r. poz.149 z późn. zm.).
- Firma cateringowa winna zatrudniać dietetyka celem zapewnienia odpowiedniej jakości żywienia pacjentów (właściwa wartość kaloryczna i odżywcza posiłków). Prawidłowe żywienie w szpitalu oznacza tu prawidłowe zbilansowanie posiłków chorych z udziałem odpowiedzialnego w tej kwestii dietetyka.
Przedmiot zamówienia opisano w sposób nie utrudniający uczciwej konkurencji, zgodnie z postanowieniami art.29 ust.2 Pzp.
Opis przedmiotu zamówienia nie prowadzi do uprzywilejowania jakiegokolwiek/ konkretnego wykonawcy lub do wyeliminowania niektórych wykonawców lub produktów.
W sytuacji gdy zamawiający opisuje przedmiot zamówienia za pomocą norm, aprobat, ocen technicznych, specyfikacji i systemów referencji technicznych, a wykonawca oferuje produkt, który nie spełnia wymogów zamawiającego w ww. zakresie, na wykonawcy spoczywa obowiązek wykazania, że oferowany produkt jest równoważny i spełnia oczekiwania zamawiającego.
Nie określa się wymagań w zakresie zatrudnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę na podstawie umowy o pracę osób wykonujących określone czynności w zakresie realizacji zamówienia, o których mowa w art.29 ust.3a Pzp.
Zgodnie z art.36a ust.1 Pzp, wykonawca może powierzyć wykonanie części zamówienia podwykonawcy. Postanowień art.36a ust.2 Pzp nie stosuje się w niniejszym postępowaniu.
W przypadku, o którym mowa w art.36a ust.1 Pzp, zamawiający żąda:
- wskazania przez wykonawcę części zamówienia, których wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcom,
- podania przez wykonawcę firm podwykonawców.
Informacje dot. podwykonawców wykonawca uwzględni w treści formularza oferty (załącznik nr 1 do SIWZ).
Brak zadeklarowania realizacji zamówienia przy pomocy podwykonawców na etapie składania ofert stwarza domniemanie, że wykonawca samodzielnie zrealizuje przedmiot zamówienia.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
19.12.2017 | 09:30
» Location
ul. Sienkiewicza 29
Pionki 26670
Województwo: mazowieckie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
Samodzielny Publiczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej
ul. Sienkiewicza 29
Pionki 26670
Województwo: mazowieckie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.