PRZYGOTOWANIE, DOSTARCZANIE I WYDAWANIE POSIŁKÓW W SZKOŁACH NA TERENIE GMINY ŚWIĘTAJNO W OKRESIE OD 02.01.2018 ROKU DO 31.12.2018 ROKU.
» Notice description
Przedmiot zamówienia obejmuje:
codzienne przygotowanie, dostawę oraz wydawanie gorących obiadów jednodaniowych do placówek oświatowych na terenie gminy Świętajno i punktu wydawania posiłków w Świętajnie,
Wskazane posiłki muszą być przygotowane w następującej formie:
-dwa razy w tygodniu (wtorki i czwartki) zupa z mięsną wkładką o pojemności 350 ml (w tym 50g mięsa lub kiełbasy) podana ze świeżym pieczywem bez ograniczenia ilościowego,
- trzy razy w tygodniu (poniedziałki, środy i piątki) drugie danie będące posiłkiem mięsnym lub rybnym z surówką lub gotowanymi jarzynami oraz kompotem lub sokiem owocowym. Do mięsa mogą być podawane zamiennie ziemniaki, kasza, ryż, makaron. Drugie danie mogą też stanowić pierogi, naleśniki, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki jednodaniowe o kaloryczności nie mniejszej niż 550 kcal i gramaturze nie mniejszej niż: ziemniaki, kasza, ryż lub makaron - 200 g, mięso lub ryba - 100 g, surówka lub jarzyny - 100 g, pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety lub inne - 300 g, napój, sok – 200 ml. Zamawiający zastrzega, że danie takie jak pierogi, naleśniki z serem, kopytka, makaron z sosem, krokiety winny być maksimum 2x (dwa razy) w miesiącu.
2) Dożywianie ma być realizowane w dni objęte nauką szkolną od poniedziałku do piątku w czasie trwania roku szkolnego z uwzględnieniem przerw w nauce ( przerwy świąteczne itp.) od dnia 02.01.2018 roku do 31.12.2018 roku. Dożywianiem będą objęci wskazani, na podstawie list, zatwierdzonych przez kierownika Zamawiającego, uczniowie placówek oświatowych z terenu gminy Świętajno oraz osoby dorosłe, wskazane uprzednio przez kierownika Zamawiającego w punkcie wydawania posiłków w Świętajnie
3) Zamawiający zastrzega możliwość incydentalnego zapewnienia przez Wykonawcę dożywiania w soboty w przypadku konieczności odrabiania przez szkoły zajęć w sobotę. Wykonawca dostarczy wtedy posiłek który będzie odpowiadał takiemu dniu tygodnia jaki będzie odpracowywany.
4) Zamawiający nie dopuszcza powtarzalności rodzajowo tych samych posiłków w ciągu 10 dni.
5) Wykonawca będzie dostarczać posiłki własnym transportem w pojemnikach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury. Przewożenie żywności musi odbywać się zgodnie z systemem HACCP. System HACCP gwarantuje najwyższe standardy żywności, a tym samym zachowanie wysokiej jakości transportowanych produktów. W trakcie transportu potraw należy przestrzegać następujących zasad: - „potrawy serwowane na gorąco winny utrzymywać temperaturę: zupa +600C , drugie danie +630C, potrawy na zimno + 40C i czas ich przewozu nie może przekraczać jednej godziny od czasu ich wytworzenia”. Wykonawca poniesie koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw posiłku, a także ich wydawania.
6) Wykonawca zapewni naczynia (talerze, sztućce), na których będą spożywane posiłki. Zamawiający dopuszcza możliwość wydawania posiłków w naczyniach jednorazowego użytku. Naczynia jednorazowego użytku winny spełniać wymagania ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006r. (Dz. U. z 2017r, poz. 149 t. j.). Po spożyciu posiłków, wykonawca usunie z terenu szkoły zużyte naczynia jednorazowego użytku oraz wszelkie odpady żywnościowe.
7) W przypadku nieobecności ucznia w szkole posiłek może odebrać, rodzic, opiekun, rodzeństwo na podstawie wydanej przez Zamawiającego decyzji.
8) Posiłki muszą być sporządzone zgodnie z wymogami sztuki kulinarnej sanitarnej dla żywienia zbiorowego. Muszą też być wykonane ze świeżych warzyw i artykułów spożywczych, posiadających aktualny termin ważności. Świadczenie usług żywieniowych powinno być zgodne z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz zaleceniami Głównego Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i żywienia, jakie obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz jakości zdrowotnych żywności. Ponadto w zakresie jakości usług w sposób gwarantujący jakość posiłków zgodną z zalecanymi normami dotyczącymi zawartości składników pokarmowych zapewniając ich różnorodność.
9) Wykonawca jest zobowiązany przestrzegać zasad sanitarno- higienicznych na każdym etapie: produkcji posiłków, wydawania posiłków oraz ich przewozu.
10) Miejsce i godziny wydania posiłków wykonawca uzgodni bezpośrednio z dyrektorami poszczególnych szkół, a w zakresie posiłków wydawanych w punkcie wydawania posiłków w Świętajnie z kierownikiem Zamawiającego. Uwaga: posiłki dla uczniów kl. I-III Szkoły Podstawowej w Świętajnie winny być wydawane na stołówce przy ul. Mickiewicza 13 w Świętajnie, natomiast dla uczniów kl. IV-VII w budynku Szkoły Podstawowej przy ul. Mickiewicza 28 w Świętajnie.
11) Zamówienie obejmuje dożywianie:
a) w szkołach łącznie ok. 190 posiłków dziennie;
Szkoła Podstawowa w Świętajnie Około 65 uczniów
Gimnazjum w Świętajnie Około 15 uczniów
Zespół Szkół w Spychowie Około 20 uczniów
Szkoła Podstawowa w Kolonii Około 40 uczniów
Szkoła Podstawowa w Jerutach Około 50 uczniów
b) w punkcie wydawania posiłków w Świętajnie – 10 uprawnionych osób
UWAGA: Ilość dożywianych osób w okresie realizacji zamówienia może ulec zmianie (zwiększeniu lub zmniejszeniu osób) za co zleceniodawca nie ponosi odpowiedzialności.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
05.12.2017 | 09:00
» Location
ul. Spółdzielcza 4
Świętajno 12140
Województwo: warmińsko-mazurskie
Polska
» Category assortment
- Catering services
» Buyer data
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej
ul. Spółdzielcza 4
Świętajno 12140
Województwo: warmińsko-mazurskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.