przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłków w siedzibie Zamawiającego dla uczniów i wychowanków uczęszczających do Zespołu Edukacyjnego nr 8 w Zielonej Górze ul. Zawada-Szkolna 24 tj. Szkoły Podstawowej nr 28 oraz Miejskiego Przedszkola nr 44
» Notice description
1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłków w siedzibie Zamawiającego dla uczniów i wychowanków uczęszczających do Zespołu Edukacyjnego nr 8 w Zielonej Górze ul. Zawada-Szkolna 24 tj. Szkoły Podstawowej nr 28 oraz Miejskiego Przedszkola nr 44. Usługa ma polegać na samodzielnej produkcji obiadów w pomieszczeniach Zamawiającego na bazie półproduktów najwyżej jakości dostarczonych przez Wykonawcę do siedziby Zamawiającego oraz podawanie posiłków w jego stołówce. Wymaga się, aby potrawy (w tym mięso) było przygotowywane w kuchni Zamawiającego. Zupy, kasze, makarony, ryże, ziemniaki (dodatki skrobiowe) oraz kompoty również mają być gotowane w pomieszczeniach Zamawiającego.
CPV – 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9, 55.32.00.00-9
1) Dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 28 w Zielonej Górze
obiadu składającego się z zupy, drugiego dania, surówki, owocu i kompotu
a. w ilości maksymalnie dziennie: 100 obiadów w terminie od dnia 01 stycznia 2018r. do 21 grudnia 2018r., ilość dni żywieniowych: 179 z wyłączeniem dni: 1.01.2018r., ferie zimowe 12-25.02.2018r., przerwa świąteczna od 29.03.2018r. do 3.04.2018r., 30.04.2018r. , 1-4.05.2018r. , 31.05.2018r. , 1.06.2018r. , 22.06.2018r. , przerwa wakacyjna od 25.06.2018r. do 31.08.2018r. 1-2.11.2018r. , przerwa świąteczno noworoczna od 24.12.2018r. do 31.12.2018r.
b. maksymalna ilość posiłków łącznie: 17900szt.
2) Dla wychowanków Miejskiego Przedszkolna nr 44 w Zielonej Górze
posiłku całodziennego, w tym:
- śniadania składającego się z zupy mlecznej, pieczywa, wędliny, serów, warzyw i owoców;
- obiadu składającego się z zupy, drugiego dania, surówki, owocu i kompotu;
- podwieczorku w postaci przetworów mlecznych, sałatek owocowych, galaretek, owoców.
a) w ilości maksymalnej dziennie: 60 posiłków - całodziennego wyżywienia (śniadanie, obiad, podwieczorek) w terminie od dnia 01 stycznia 2018r. do 31 grudnia 2018r. ilość dni żywieniowych: 227 z wyłączeniem dni: 01.01.2018r., 2.04.2018r. 1.05.2018r. , 3.05.2018r., 31.05.2018r. przerwa wakacyjna od 16.07.2018r. do 17.08.2018r., 01.11.2018r., przerwa świąteczna od 25.12.2018r. do 26.12.2018r.
b) maksymalna ilość posiłków łącznie: 13620 szt.
3) Wykonawca zapewnia: zastawę kuchenną (talerze, talerzyki śniadaniowe, talerze głębokie, kubki, sztućce) oraz sprzęt i wyposażenie niezbędne do prawidłowego realizowania przedmiotowego zamówienia (tj. lodówki, zmywarkę, garnki, patelnie itp.), osobę do obsługi przygotowania i wydawania posiłków w wyznaczonych godzinach - zgodnie z harmonogramem pracy Szkoły i Przedszkola, zmywania i wyparzania oraz zabezpieczania naczyń do czasu następnego posiłku - zatrudnioną na umowę o pracę na czas trwania umowy.
2. Całość przedmiotu zamówienia wynosi do 17900szt. obiadu składającego się z zupy, drugiego dania, surówki, owocu i kompotu oraz 13620 szt. posiłków - całodziennego wyżywienia - śniadanie, obiad, podwieczorek.
3. Posiłki muszą spełniać następujące warunki:
1) Jakość posiłków powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia dla poszczególnych grup wiekowych. Posiłki muszą odpowiadać normom odżywczym obowiązującym z tzw. punktach zbiorowego żywienia, posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Posiłki muszą spełniać wymogi norm żywienia zbiorowego dla dzieci przedszkolnych i szkolnych.
2) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 do 6 lat.
3) Posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp., nie można używać produktów masło-podobnych.
4) Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie do tego przeznaczonych lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia podania. Pobór próbek i ich przechowywanie zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80, poz. 545).
5) Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci.
6) Posiłki muszą mieć właściwą wartość energetyczną oraz składać się z odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, o zmniejszonej zawartości soli, z ograniczeniem substancji dodatkowych i barwników.
Wartość energetyczna posiłku powinna wynosić 420-510 kcal.
Posiłki muszą spełniać wymogi norm żywienia zbiorowego dla dzieci przedszkolnych i szkolnych.
4. Zalecenia szczegółowe:
a) posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę;
b) Wykonawca zobowiązuje się do minimalnego zastosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych. Wyklucza się posiłki na bazie Fastfood;
c) do przygotowania posiłków należy używać masła 82% lub oleju roślinnego nierafinowanego. Nie dopuszcza się stosowania margaryny;
d) jaja do przygotowania posiłków muszą być świeże, z chowu ściółkowego lub wolnego;
e) Zamawiający zakazuje stosowania: konserw, produktów z konserwantami (m. in. glutaminianem sodu, sorbinianem potasu) parówek, produktów masłopodobnych, mięsa odkostnionego mechanicznie oraz wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) i/lub skrobi modyfikowanej. Wykonawca nie będzie stosował produktów zawierających dodatki do żywności niewskazane w diecie dziecka;
f) zawartość farszu w wyrobach typu krokiety, pierogi min. 30%. Wyroby mączne typu krokiety, pierogi, uszka, kopytka, kluski, makarony mają być niezlepione, nienasiąknięte tłuszczem, ciasto jędrne, jasnej barwy;
g) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi (wyklucza się sporządzanie potraw z proszku);
h) do podawania posiłków Wykonawca będzie używał wyłącznie naczyń wielokrotnego użytku tj. talerzy, kubków, sztućców i innych naczyń i pojemników;
i) Zamawiający nie dopuszcza używania naczyń jednorazowych.
5. Wytyczne Zamawiającego dotyczące wymagań do jadłospisów:
1) Wykonawca zobowiązany jest do załączenia do oferty po 6 jadłospisów dla poszczególnych grup wiekowych - zbilansowane, urozmaicone (dany zestaw potraw nie pojawia się 3-4 krotnie w ciągu m-ca) na sezony: jesienno-zimowy i wiosenno-letni uwzględniający warzywa i owoce sezonowe) rozpisane na dekady (1 dekada to 10 dni) wraz z gramaturą, dokładnym opisem posiłków, wyszczególnieniem składników, podaniem wartości kalorycznej oraz wskazaniem alergenów:
- dla uczniów Szkoły Podstawowej posiłek powinien pokryć ok. 35 % dziennego zapotrzebowania energetycznego;
- dla wychowanków Miejskiego Przedszkola posiłek powinien pokryć ok. 75% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
2) Jadłospisy winny być przygotowane i podpisane przez dietetyka.
3) W jednej dekadzie jadłospis winien zawierać:
- 4 zestawy śniadaniowe (zaleca się żeby w skład posiłku wchodziło mleko w postaci zupy mlecznej bądź napoju, pieczywo mieszane, twarożek, chuda wędlina najlepiej drobiowa, pasta jajeczna lub z gotowanej ryby, warzywa, np. pomidor, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek, natka pietruszki ewentualnie owoce oraz napój, np. herbata, kakao, bawarka);
- zupę – inną na każdy dzień (wywar warzywny z dodatkiem masła lub mięsno-warzywny, nie dopuszcza się, by zupy były gotowane na kostkach rosołowych i proszkach typu vegeta, do przyprawiania należy używać naturalnych przypraw np. kurkuma, tymianek, imbir, papryka);
- 4 posiłki mięsne z mięsa chudego (wymaga się, aby przynajmniej raz w dekadzie jeden posiłek przygotowany był z wykorzystaniem mięsa cielęcego o zawartości nie mniejszej niż 50% oraz przynajmniej raz w dekadzie użyć mięsa z indyka – Wykonawca w jadłospisie winien wskazać, w których posiłkach zostało wykorzystane), wraz z dodatkiem skrobiowym (np. kasza, makaron, ziemniaki, ryż);
- 2 posiłki pół-mięsne (np. makaron z sosem bolognese, lasagne, nie dopuszcza się stosowania gotowych sosów ze słoika, proszku czy puszki);
- 2 posiłki bezmięsne (mączne lub warzywne z uwzględnieniem owoców i warzyw sezonowych, wymaga się, aby przynajmniej raz w dekadzie do przygotowania posiłku użyć roślin strączkowych);
- 2 posiłki – świeża ryba (wymaga się, aby przynajmniej raz w dekadzie użyć świeżego fileta z pstrąga lub dorsza lub łososia lub tuńczyka lub miruny, nie dopuszcza się stosowania tilapii i pangi) wraz z dodatkiem skrobiowym (np. kasza, makaron, ziemniaki, ryż);
- surówka do każdego dania (z uwzględnieniem owoców i warzyw sezonowych) lub dodatek warzywny lub warzywno – owocowy podawany na ciepło (np. fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, buraki, świeża kapusta itp.);
- kompot z wsadem owocowym (z uwzględnieniem owoców sezonowych, dopuszcza się, aby dwa razy w dekadzie była woda z sokiem zagęszczonym bez dodatku cukru lub woda z dodatkiem wyciskanych owoców );
- owoc na każdy dzień (wymagane min. 4 różne owoce w dekadzie z uwzględnieniem owoców sezonowych, owoce winny być całe, nie dopuszcza się dzielenia owoców za wyjątkiem sałatek owocowych i owoców dużych np. melon, arbuz);
- posiłek uzupełniający do każdego zestawu obiadowego (desery mleczne, np. jogurty, budynie, koktajle mleczne, desery owocowe w postaci sałatek, kisieli, galaretek ewentualnie ciasto drożdżowe z serem lub z owocami).
4) Dodatkowo:
- Codziennie w ramach posiłku dla dzieci musi się znaleźć świeża zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) krojone na miejscu w kuchni Zamawiającego (podawane w osobnych miseczkach na każdym stoliku stołówki szkolnej);
- Wymaga się, aby co najmniej trzy razy w dekadzie do przygotowania posiłków były wykorzystywane produkty pełnoziarniste – Wykonawca w jadłospisie winien wskazać, w których posiłkach zostały wykorzystane.
5) Inne uwagi:
Nie dopuszcza się, aby produkty kwaśne (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona, cytryna np. używana do zakwaszania zup, wody z sokiem) były podawane dzień po dniu, ani jedno po drugim w danym dniu (np. zupa ogórkowa i surówka z kiszonej kapusty, żurek i woda z wyciśnięta cytryną).
Nie dopuszcza się stosowania kaszy manny (również do zagęszczania potraw).
Nie dopuszcza się, by ziemniaki w danym dniu pojawiły się jednocześnie w zupie, jako dodatek skrobiowy bądź w posiłku półmięsnym czy bezmięsnym.
Nie zaleca się używania ziemniaków jako dodatku skrobiowego częściej niż 4 razy
w dekadzie.
Nie zaleca się panierowania mięs/ryb.
Nie zaleca się stosowania potraw: fasolka po bretońsku, bigos, jajko w sosie (musztardowym, koperkowym etc.), pampuchy z polewą owocową/jogurtem, makaron
z serem białym, ryż biały z polewą owocową.
6) Uzgodnienia jadłospisu
Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu z 5 -dniowym wyprzedzeniem. Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu Wykonawca wywiesza jadłospis w wyznaczonym miejscu.
6. Wykonawca zobowiązuje się do realizacji przedmiotu zamówienia tj. przygotowania i transportu
posiłków zgodnie z: zasadami określonymi w obowiązujących przepisach a w szczególności w
ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity
z Dz. U. z 2017r. poz. 149), Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie
grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016.
poz.1154), rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia
16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, Rozporządzeniu(WE) nr 852/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r.w sprawie higieny
środków spożywczych (Dz.U.UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004r.), zaleceniami Głównego
Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i jakie
obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz innymi obowiązującymi przepisami w
zakresie żywienia.
7. W sytuacji wyjątkowej spowodowanej czynnikami losowymi i niedostarczeniem posiłku
Wykonawca zobowiązany jest do zakupu suchego prowiantu o wartości ceny obiadu brutto.
8. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego i nie będzie ponosił ujemnych
skutków finansowych z tego powodu.
9. Wykonawca nie będzie wnosił zastrzeżeń, co do ilości zamawianych obiadów w razie
zmian związanych z reorganizacją sieci szkół w Zielonej Górze ( w związku z wprowadzeniem
planowanej reformy w oświacie może wystąpić wyraźna różnica w bieżącej wielkości
zamówienia w stosunku do ilości obiadów podanej w umowie).W/w zmiana nie może wpływać
na cenę jednostkową obiadu.
10. Zamawiający będzie codziennie rano do godziny 10:00 przekazywał Wykonawcy liczbę dzieci korzystających z posiłków/ obiadów w danym dniu. Śniadania będą dostarczone szacunkowo.
11. W przypadku niezgodności, wiążącym dokumentem jest zapis ewidencji dzieci w dzienniku zajęć przedszkoli i szkoły. W przypadku nieobecności dziecka a nie zgłoszenia przez rodzica absencji dziecko będzie traktowane jako korzystające z posiłku
12. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu najpóźniej w piątek w tygodniu poprzedzającym do godziny 14:00.
13. Miejsce wykonania zamówienia:
1) Zamawiający na czas realizacji zadania udostępnia pomieszczenia składające się z trzech pomieszczeń o łącznej powierzchni 60,26 m², znajdujące się w budynku Szkoły Podstawowej Nr 28 w Zielonej Górze na nieruchomości oznaczonej, jako działką nr 659/3 oraz w wyznaczonych godzinach stołówkę, znajdujące się na terenie Szkoły Podstawowej Nr 28 w Zielonej Górze, ul. Zawada-Szkolna 24.
2) Za udostępnienie pomieszczeń do przygotowywania i serwowania posiłków Wykonawca zapłaci Zamawiającemu na podstawie umowy czynsz w wysokości 300,00 brutto (słownie: trzysta złotych złotych) miesięcznie. Brak terminowej wpłaty za udostępnienie pomieszczeń może być podstawą do rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym.
3) Oprócz czynszu, Wykonawca będzie ponosił koszty związane z wywozem nieczystości stałych.
4) Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane Wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego. Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną zwrócone Zamawiającemu w stanie niepogorszonym. Na najem lokalu zostanie zawarta odrębna umowa.
5) Koszt przystosowania Lokalu do wymogów SANEPID leży po stronie Wykonawcy. Pomieszczenia udostępniane przez Zamawiającego wymagają dodatkowego wyposażenia w sprzęt kuchenny niezbędny do prawidłowego realizowania przedmiotowego zamówienia zgodnie ze złożoną ofertą Wykonawcy. Wykonawca wyposaży te pomieszczenia w niezbędny mu sprzęt do wykonania usługi na własny koszt.
6) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody powstałe w wyniku użytkowania sprzętu oraz wynajmowanych pomieszczeń. Wszelkie dodatkowe wyposażanie wynajmowanego bloku żywieniowego dokonywane będzie na koszt Wykonawcy. Wykonawca będzie odpowiedzialny za odpowiednie zabezpieczenie tego mienia przed wypadkami losowymi i kradzieżą. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za ich ewentualną kradzież lub zniszczenie. W trakcie trwania umowy Wykonawca będzie zobowiązany do wykonania przeglądów nakazanych obowiązującymi przepisami prawa i ponoszenia wszelkich związanych z tym kosztów.
7) Zamawiający zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej pomieszczeń stołówki i kuchni.
14. Wydawanie posiłków ma następować w godzinach wskazanych przez Zamawiającego, tj. odpowiednio:
1) dla Szkoły Podstawowej nr 28:
obiad w godz. 11:30 do 11:45 – pierwsza przerwa
w godz. 12:30 do 12:45 – druga przerwa
2) dla Miejskiego Przedszkola nr 44:
śniadanie: w godz. 8:30 do 9:00
obiad: w godz. 11:45 do 12:30
podwieczorek: w godz. 12:45 do 13:00
Dopuszcza się zmiany godzin wydawania posiłków przez Zamawiającego w terminie 7 dni przed dniem wprowadzenia zmian.
15. Odbiór obiadów dla Szkoły Podstawowej Nr 28 odbywać się będzie w miejscu wyznaczonym tj. w stołówce Zamawiającego.
16. Ogólne wymagania dla Wykonawcy:
1) Zamawiający na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp wymaga, aby przy realizacji
zamówienia Wykonawca lub Podwykonawca zatrudniał na umowę o pracę w rozumieniu
przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2016r., poz. 1666 z późn. zm.) osoby wykonujące czynności bezpośrednio związane z gotowaniem, pomocą kuchenną i
nadzorowaniem osób. Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć Zamawiającemu przed
podpisaniem umowy oświadczenie dotyczące zatrudnienia osób wykonujących ww. zakres prac.
Uwaga! Za niezrealizowanie każdorazowo obowiązku (za każdego pracownika), o którym mowa w § 9 ust. 3 umowy Zamawiający będzie miał prawo do naliczenia kary umownej w wysokości 1000,00 zł brutto.
2) Zatrudnienie na podstawie Umowy o pracę winno trwać przez cały okres trwania umowy.
Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia Zamawiającemu w terminie określonym zapisami umowy i aktualizowania na bieżąco, tj. za każdym razem, gdy dojdzie do zmiany personalnej, listy osób biorących udział przy realizacji zamówienia. Na każde pisemne wezwanie Zamawiającego, Wykonawca będzie zobligowany przedstawić wykaz i dokumenty potwierdzające zatrudnienie osób na umowę o pracę przy realizacji zamówienia tj. osób wykonujących czynności bezpośrednio związanych z gotowaniem, pomocą kuchenną i nadzorowaniem osób.
3) Wykonawca winien działać zgodnie z ustawą z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych
osobowych (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 922).
4) Zamawiający wymaga aby Wykonawca dysponował minimum 1 środkiem transportu (samochodem) przeznaczonym do przewozu artykułów spożywczych, półproduktów zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdu do przewozu żywności przez Państwowego Inspektora Sanitarnego,
Wyłoniony Wykonawca zobowiązany jest złożyć Zamawiającemu przed podpisaniem umowy kopie Decyzji dotyczącej samochodu i lokalu zgodnie z wymaganiami j.w.
Make an offer
» Time limit for receipt of tenders
17.11.2017 | 10:00
» Location
Zawada-Szkolna 24
Zielona Góra 66-001
Województwo: lubuskie
Polska
» Category assortment
- Food services
» Buyer data
ZESPÓŁ EDUKACYJNY NR 8 W ZIELONEJ GÓRZE
Zawada-Szkolna 24
Zielona Góra 66-001
Województwo: lubuskie
Polska
» Contact details
Available after sign in
Sign inStay up to date with the news from the market
Requests from Hotels and catering services category published on OnePlace in last 10 days.