Powrót

Świadczenie usług cateringowych – przygotowanie i dostawa obiadów do stołówki Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Ogrodniczkach w roku szkolnym 2020/2021.

» Opis zapytania

1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług cateringowych polegających na przygotowaniu i dostawie obiadów, śniadań i podwieczorków w każdy dzień roboczy szkoły (Zamawiającego) z wyłączeniem ferii zimowych, świątecznych i dni wolnych od nauki w szkole i przedszkolu w ilości około 180 obiadów tj. 105 obiadów- szkoła, 75 obiadów- przedszkole, dodatkowo maksymalnie 75 śniadań i podwieczorków dziennie. Łączna przewidywana liczba posiłków (obiadów) – 180 x liczba dni w okresie trwania umowy bez okresów w/w, tj. 105 obiadów x 178 dni żywieniowych = 18 690 obiadów( szkoła), 75obiadów x 203 dni żywieniowych = 15 225( przedszkole). Dodatkowo łączna przewidywana liczba śniadań i podwieczorków- 75 x liczba dni w okresie trwania umowy bez okresów w/w, tj. maksymalnie 75 x203 dni żywieniowych = 15 225 posiłków.
2. Zamawiający przekaże wykonawcy, po podpisaniu umowy, harmonogram roku szkolnego.
3. Opis przedmiotu zamówienia zgodnie z Wspólnym Słownikiem Zamówień (CPV):
a) 55524000-9 – usługi dostawy posiłków do szkół,
b) 55523100-3 – usługi w zakresie posiłków szkolnych,
c) 55321000-6 – usługi przygotowania posiłków.
4. Zamawiający zastrzega, iż liczba posiłków podana wyżej jest liczbą aktualną na dzień ogłoszenia o zamówieniu publicznym i w trakcie roku szkolnego może ulegać zmianie – zwiększeniu bądź zmniejszeniu. Ilość dostarczanych posiłków uzależniona będzie od informacji przekazywanej przez Zamawiającego w zależności od faktycznej ilości osób.
5. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczeniu - na potrzeby stołówki szkolnej w Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Ogrodniczkach, ul. Zagórna 7, gorącego posiłku: obiadu składającego się z trzech dań, tj. zupy plus pieczywo, drugiego dania, trzecie – kompot, kisiel, owoc lub drożdżówka/ciastko, oraz śniadań i podwieczorków w okresie od 07.09.2020 r. do 23.06.2021 r.( szkoła), od 07.09.2020 r. do 30.06.2021 r. oraz 01-31 sierpnia 2021 r .( przedszkole),
6. Wszystkie posiłki realizowane w ramach przedmiotowego postępowania muszą być przygotowane zgodnie z obowiązującymi normami i przepisami prawa. Wykonawca będzie przygotowywał posiłki zgodnie z zasadami określonymi w szczególności w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j. Dz. U. z 2019 r. poz. 1252 ze zm.) łącznie z przepisami wykonawczymi do tej ustawy.
7. Wykonawca zobowiązany będzie do bezwzględnego przestrzegania norm na składniki pokarmowe i produkty spożywcze określone przez Instytut Żywienia i Żywności.
8. Posiłki mają być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieci i młodzieży w wieku od 3 do 15 lat.
9. Zamawiający zastrzega możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości dostarczanych posiłków w zależności od faktycznie zgłoszonego zapotrzebowania, a wykonawcy nie będą przysługiwały z tego tytułu jakiekolwiek roszczenia w stosunku do Zamawiającego.
10. Ewentualne zmiany ilości zamawianych obiadów, śniadań i podwieczorków Zamawiający zgłaszać będzie Wykonawcy najpóźniej do godziny 16.00 dnia poprzedzającego realizację zamówienia. Zgłoszenie będzie dokonywane telefonicznie przez osobę upoważnioną.
11. W związku z zaistniałą sytuacją epidemiologiczną Zamawiający zastrzega możliwość zawieszenia obiadów od września na czas nieokreślony lub zamówienia mniejszej ilości obiadów (minimum 10 sztuk).
12. Dostawa posiłków będzie odbywać się począwszy od dnia 07 września 2020 r., w każdym tygodniu, od poniedziałku do piątku z wyłączeniem okresu przerw świątecznych, ferii szkolnych, wakacji i dni ustawowo lub dodatkowo wolnych od nauki. Wykonawca zobowiązuje się dostarczyć obiady i podwieczorki do stołówki szkolnej Zamawiającego zgodnie z zamówieniem do godz. 1030 danego dnia, a śniadanie do godz. 7 45.
13. W wyjątkowej sytuacji związanej ze zmianą organizacji dnia pracy szkoły, dostawa obiadu może odbyć się o innej godzinie niż ustalona powyżej – po wcześniejszym uzgodnieniu z Wykonawcą.
14. W przypadku zgłoszenia zapotrzebowania przez Zamawiającego na posiłki bezmleczne, wegetariańskie, lakto-wegetariańskie, Wykonawca przygotuje i dostarczy tego typu posiłki.
15. Wykonawca dostarczał będzie posiłki zgodnie ze składanymi Zamawiającemu i zaakceptowanymi przez Zamawiającego jadłospisami obejmującymi kolejne miesiące kalendarzowe.
16. Wykonawca zobowiązany będzie dostarczać, cyklicznie co miesiąc, projekt miesięcznego jadłospisu na co najmniej 7 dni roboczych przed dniem jego wprowadzenia. Jadłospis powinien zawierać podanie gramatury poszczególnych dań.
17. Do jadłospisu złożonego Zamawiającemu zgodnie z pkt 15 powyżej, Zamawiający, w terminie 3 dni roboczych od jego otrzymania, zgłasza zastrzeżenia albo zatwierdza jadłospis bez zastrzeżeń. W przypadku zgłoszenia zastrzeżeń do jadłospisu z uwagi na jego niezgodność z postanowieniami SIWZ, Wykonawca na wezwanie Zamawiającego zobowiązany będzie do poprawienia jadłospisu zgodnie z uwagami Zamawiającego oraz dostarczenia poprawionego jadłospisu w terminie określonym przez Zamawiającego.
18. W przypadku, gdy w odpowiedzi na wezwanie, o którym mowa w pkt 17 zdanie 2 powyżej, wykonawca nie przedłoży jadłospisu lub przedłoży jadłospis niepoprawiony lub niepoprawiony zgodnie z uwagami Zamawiającego, Zamawiającemu będzie przysługiwało prawo do odstąpienia od umowy zawartej z wykonawcą.
19. Uzgodniony i zaakceptowany przez Zamawiającego jadłospis Wykonawca dostarczać będzie Zamawiającemu w terminie do trzech dni przed jego wprowadzeniem.
20. Wykonawca nie może wprowadzać żadnych zmian do jadłospisu bez zgody zamawiającego. Wszelkie ewentualne zmiany w jadłospisie muszą być zgłaszane z wyprzedzeniem co najmniej 2 dni i zaakceptowane przez Zamawiającego. Zgłoszenie podpisane przez osobę upoważnioną powinno być dostarczone do siedziby zamawiającego przez pracownika przywożącego posiłki.
21. Posiłki muszą spełniać następujące warunki:
Obiad:
1) pierwsze danie – zupa wraz z oddzielnie podawanym chlebem,
2) drugie danie:
a) winno być posiłkiem mięsnym 4 razy w tygodniu, a jeden dzień może to być danie rybne, urozmaiconym surówkami lub gotowanymi jarzynami lub jeden dzień w tygodniu drugie danie mogą stanowić np. naleśniki, krokiety, pierogi itp.,
b) do mięsa powinny być podawane ziemniaki, kasze, ryż lub makaron,
c) wyklucza się podawanie następujących dań: wątróbka, kaszanka, parówki, jajka gotowane, śledź;
3) trzecie danie – kompot, kisiel;
deser: minimum raz w tygodniu, naprzemiennie owoc, jogurt owocowy, sok, mus owocowy, przecier owocowo-warzywny, ciasteczka zbożowe, drożdżówka;

Śniadanie:
- kuchnia mleczna np. budyń nie mniej niż 200 g, jogurt owocowy nie mniej niż 150g, kasza manna z sosem lub syropem owocowym nie mniej niż 170g, płatki z mlekiem nie mniej niż 200ml mleka i nie mniej niż 20g płatków; kanapki: z pieczywa różnorodnego tzn. pszennego, razowego, orkiszowego, żytniego nie mniej niż 40g (bułka lub chleb) z dodatkiem masła nie mniej niż 5g, wędliny nie mniej niż 20g, sera żółtego 20g, sera białego nie mniej niż 30g, jajka gotowanego nie mniej niż 50g, pasty rybne 50g, past mięsnych lub/i warzywnych nie mniej niż 30g, pasty jajecznej ze szczypiorkiem 50g, dżemu 20 g, miodu pszczelego naturalnego nie mniej niż 15g, twarożek biały z rzodkiewką 50g, warzywa nie mniej niż 20g, jajecznica na maśle 50g, kabanosy 10g, owoce 30g , mix świeżych warzyw 50g,
- napoje, takie jak: herbatka ziołowa, herbata owocowa, herbata z cytryną, kakao, kawa zbożowa nie mniej niż 200ml.

Podwieczorek:
- ryż z owocami150g, kisiel z owocami 250 ml, galaretka z owocami 250g, mus owocowy 250ml, budyń z owocami 250 ml, warzywa 50g, sałatka warzywna 250 ml, ciasteczka pełnoziarniste 50g, koktajle 100 ml, owoce 50g, jabłka w cieście naleśnikowym 80g, gofry nie mniej niż 50g, sernik pieczony 60g, galaretka nie mniej niż 150g, ciasteczka maślane 50g, babeczki 60 g, racuchy, jogurt z owocami 150g, serek waniliowy 50g, ciasto biszkoptowe 50g, naleśniki 120g, chałka drożdżowa 40g, makaron z musem owocowym 100/50g, flipsy kukurydziane 20g, biszkopty 50g, bułeczka z serem białym 50g, bułeczka orkiszowa 30g,wafle lekkie 30g, wafle ryżowe 20g, twarożek śmietankowy ze szczypiorem 50g
- napoje: woda mineralna niegazowana, sok owocowy, kawa zbożowa na mleku, kompot 250 ml /dziecko, mleko 250 ml, kakao 250 ml, bułeczka mleczno-maślana 50g.


22. Posiłki winny być wykonywane z naturalnych produktów z gwarancją świeżości artykułów i produktów, bez użycia produktów typu instant.
23. Wyklucza się możliwość wykorzystywania produktów zawierających mięso oddzielane mechanicznie (MOM) np.: parówki, mortadele.
24. Posiłki muszą spełniać następujące warunki jakościowe:
1) drugie danie: gramatura łączna min. 400 g,
2) zupa: ilość łączna minimum 250 ml plus pieczywo minimum ok. 50g;
3) kompot, kisiel, owoc lub drożdżówka/ciastko: ilość minimum 200 ml / 1 sztuka;
25. Waga składowych drugiego dania powinna kształtować się następująco:
1) sztuka mięsa lub ryby – nie mniej niż 120g,
2) ziemniaki, kasza, ryż lub makaron –nie więcej niż 130g;
3) surówki lub jarzyny –nie mniej niż 130g;
4) danie jarskie gramatura nie mniej niż 350g;
5) pierogi, naleśniki, krokiety itp. – min. 200 g, plus dodatki stanowić mogą 100 g.

20. Jadłospis powinien być urozmaicony. Rodzaj potrawy nie może powtarzać się częściej niż raz na dwa tygodnie, a jeżeli wykonawca zaoferuje wyższą różnorodność (różnorodność jest jednym z kryteriów oceny ofert) – zgodnie z ofertą wykonawcy.
21. Potrawy powinny być lekkostrawne, przygotowywane z surowców wysokiej jakości, świeżych, naturalnych, mało przetworzonych, z ograniczoną ilością substancji dodatkowych – konserwujących, zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych.
22. W jadłospisie powinny przeważać potrawy gotowane, pieczone i duszone, okazjonalnie smażone.
23. Do przygotowania posiłku wymagane jest: stosowanie tłuszczów roślinnych (ograniczone stosowanie tłuszczów zwierzęcych), stosowanie dużej ilości warzyw i owoców, różnego rodzaju kasz.
24. Posiłki powinny być estetycznie zapakowane.
25. Wykonawca po zawarciu umowy poinformuje Zamawiającego o pochodzeniu produktów wykorzystywanych do sporządzania posiłków w szczególności mięsa i drobiu. Każda zmiana firmy zaopatrującej w produkty służące do przygotowania potraw powinna być zgłoszona Zamawiającemu. Wykonawca przekazuje Zamawiającemu informacje o pochodzeniu produktów wykorzystywanych do sporządzania posiłków także w przypadku każdej zmiany dostawcy.
26. Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno-epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz bierze odpowiedzialność za ich przestrzeganie.
27. Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o wysokim standardzie, na bazie produktów wysokiej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCP.
28. Obowiązkiem Wykonawcy będzie przechowywanie próbek pokarmowych ze wszystkich przygotowanych i dostarczonych posiłków przez okres 72 godzin, z oznaczeniem daty, godziny, zawartości próbki pokarmowej z podpisem osoby odpowiedzialnej za pobieranie tych próbek.
29. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług.
30. Wykonawca zapewni dowóz obiadów pojazdem spełniającym wszelkie prawne normy w szczególności dopuszczonym do przewożenia żywności. Transport posiłków powinien odbywać się w termosach zapewniających właściwą ochronę i temperaturę zgodnie z obowiązującymi normami oraz gwarantować wysoką jakość przewożonych potraw.
31. Produkty wchodzące w skład drugiego dania typu: kotlety, kurczak, ryba, naleśniki, zwijki itp. - dania porcjowane, powinny być przywożone w termosie z odrębnymi pojemnikami / półkami. Sposób transportu musi zapewniać zapobieganie deformowaniu, sklejaniu, odkształcaniu i niszczeniu się produktów.
32. Dostarczenie posiłków z miejsca produkcji do stołówki w szkole, załadunek i rozładunek wszystkich dostaw, realizowane będzie przez Wykonawcę na jego koszt i odpowiedzialność.
33. Wykonawca jest zobowiązany dostarczyć pojemniki na odpady pokonsumpcyjne, ich odbiór i zagospodarowanie odpadów pokonsumpcyjnych na własny koszt.
34. Zamawiający przyjmuje na siebie wszelkie sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z usług stołówki szkolnej.
35. Rozliczenie za wykonany przedmiot zamówienia nastąpi na podstawie rzeczywistego wykonania przedmiotu umowy, raz w miesiącu na podstawie faktur VAT wystawionych przez wykonawcę. Ceny jednostkowe zaoferowane przez Wykonawcę w ofercie przetargowej są ryczałtowymi cenami jednostkowymi i nie ulegną zmianie przez cały okres obowiązywania umowy.

Złóż ofertę


» Termin składania ofert

22.07.2020 | 10:00


» Lokalizacja

Ul. Zagórna 7
Ogrodniczki 16-030
Województwo: podlaskie
Polska


» Kategoria asortymentowa

  • Usługi gastronomiczne

» Dane nabywcy

Zespół Szkolno-Przedszkolny
Ul. Zagórna 7
Ogrodniczki 16-030
Województwo: podlaskie
Polska


» Dane kontaktowe

Dostępne po zalogowaniu

Zaloguj się