Świadczenie usług w zakresie żywienia szpitalnego w systemie cateringowym

» Opis zapytania

Przedmiotem zamówienia jest usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu całodziennych posiłków, przy uwzględnieniu diet pacjentów, zgodnie z zapotrzebowaniem zgłaszanym na bieżąco przez Zamawiającego. Posiłki produkowane będą na bazie produktów wysokiej jakości, zakupionych we własnym zakresie przez Wykonawcę. Posiłki muszą być przygotowywane w kuchni Wykonawcy, która posiada pozwolenie na produkcję od surowca do gotowej potrawy – pełna produkcja. Zamawiający nie dopuszcza podawania dań gotowych niewyprodukowanych przez Wykonawcę. Posiłki należy dostarczyć do dwóch punktów odbioru:

Szpital Ogólny w Wysokiem Mazowieckiem, ul. Szpitalna 5, 18-200 Wysokie Mazowieckie

Szpital w Ciechanowcu, ul. Plac Ks. Kluka 4, 18-230 Ciechanowiec.


Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia:

1.Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług w zakresie całodobowego żywienia pacjentów na
poszczególne oddziały szpitala w systemie cateringowym. Usługa musi być wykonywany przez 7 dni w
tygodniu.
2.Posiłki produkowane będą na bazie produktów wysokiej jakości, z wykluczeniem produktów gotowych
np. puree w kuchni Wykonawcy. Posiłki muszą być wyprodukowane w dniu dostawy.
3.Wykonawca we własnym zakresie zakupi produkty do produkcji posiłków.
4.Posiłki muszą być przygotowywane w kuchni Wykonawcy, która posiada pozwolenie na produkcję
posiłków od surowca do gotowego produktu (pełna produkcja), oraz na wywóz posiłków w systemie
cateringowym. Potwierdzeniem posiadania niniejszego obiektu będzie decyzja Sanepidu (decyzja o
wpisie do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji
Sanitarnej) oraz decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie zatwierdzenia
zakładu prowadzącego działalność, związaną z produkcją i obrotem żywnością w zakresie
przygotowania posiłków od surowca do gotowej potrawy, wraz z wywozem posiłków w systemie
cateringowym oraz protokół kontroli sanitarnej przeprowadzony przez PPIS, nie starszy niż z ostatnich
6 miesięcy).
5.Zamawiający nie dopuszcza podawania posiłków gotowych.
6.Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków w oparciu o zasady GHP, GMP oraz system
HACCP, zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i z podziałem na diety - wg Zamówień
z poszczególnych oddziałów. Przeciętna miesięczna liczba posiłków całodziennych wynosi 150,
z możliwością występowania różnic +/- 20%. Całodobowe żywienie pacjentów obejmuje następujące
posiłki:
6.1.diety 3-posiłkowe: śniadanie, obiad i kolację;
6.2.diety specjalne 5-posiłkowe: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację i ewentualnie
posiłek nocny (np. dieta cukrzycowa).
7.Wykonawca zobowiązany będzie do przechowywania próbek pokarmowych w kuchni produkującej
posiłki przez 72 godziny.
8.Zamawiający będzie dostarczał informacje o ilościach diet na dzień następny do godziny 10.00 dnia
poprzedniego, z zastrzeżeniem możliwości wprowadzenia korekt danego dnia:
8.1korekty do śniadania i II śniadania zgłaszane będą do godz. 11.00 na dzień następny,
8.2korekty do obiadu, podwieczorku kolacji i posiłku nocnego zgłaszane będą do godz. 11.00 danego
dnia.
8.4w przeddzień dni wolnych od pracy zapotrzebowanie będzie składane na rzecz tych dni, przy czym w
sytuacjach szczególnych, korekta stanu żywionych pacjentów dokonywana będzie przez
przedstawiciela Zamawiającego w terminach j. w. Wykonawca zapewni kompleksową usługę
żywienia chorych wg zapotrzebowania Zamawiającego, zgodnie ze zgłoszoną dietą. Zamawiający ma
prawo do zmiany rozkładu posiłków w czasie trwania umowy.
9.Żywienie pacjentów realizowane będzie na podstawie:
9.1Uzgodnionego pomiędzy Wykonawcą, a Zamawiającym jadłospisu dekadowego (jadłospis
10-dniowy), a uzgodnienie nie zwalnia Wykonawcy z odpowiedzialności za jakość wyżywienia.
Jadłospis będzie składany do uzgodnienia na 5 dni przed rozpoczęciem jego realizacji i będzie
zawierał wyszczególnienie dla każdej z diet gramaturę ze składem oraz rozliczeniem zawartości
energii i podstawowych składników odżywczych: białko ogółem w tym zwierzęce, tłuszcze, NNKT,
węglowodany, błonnik pokarmowy, zawartość składników alergicznych, wit. A, wit. C oraz
kaloryczności. Gramatura, kaloryczność i zawartość składników zawartych w posiłkach, muszą
odpowiadać nomenklaturze diet.
9.2Posiłki wykonywane będą pod nadzorem dietetyka oferenta.
9.3Wykonawca ma prawo wprowadzić do jadłospisu zmiany po otrzymaniu akceptacji Zamawiającego.
9.4W Środę Popielcową, Wielki Piątek, Wielkanoc, Wigilię Świat Bożego Narodzenia, należy uwzględnić
potrawy tradycyjne.
10.Zamawiający będzie miał prawo kontroli, czy produkty wykorzystywane przez Wykonawcę,
odpowiadają stawianym wymogom jakościowym, np. daty przydatności produktu do spożycia, stan
opakowań, sposób przechowywania, sposób transportu, sposób produkcji, higiena personelu oraz
innych elementów kontroli wpływających na bezpieczeństwo wytwarzanych posiłków. Codziennej
kontroli podlegać będzie: kontrola jakości posiłku, estetyka, gramatura posiłku, łącznie z degustacją i
pobraniem prób do wewnętrznych badań.
11.Wykonawca dowozić będzie posiłki we wszystkie wskazane przez Zamawiającego miejsca odbioru.

Szpital Ogólny w Wysokiem Mazowieckiem, ul. Szpitalna 5, 18-200 Wysokie Mazowieckie (rozdzielnia
posiłków);
Szpital w Ciechanowcu, ul. Plac Ks. Kluka 4, 18-230 Ciechanowiec (rozdzielnia posiłków).
12.Wraz z posiłkami dostarczony będzie jadłospis, zawierający wszystkie elementy zawarte w punkcie
13 Opisu Przedmiotu Zamówienia. Odbiór potraw w ilości zgodnej z wyciągiem dokonywany będzie
każdorazowo przez osobę upoważnioną przez Zamawiającego za pisemnym potwierdzeniem. Wzór
potwierdzenia stanowić będzie załącznik do umowy.
13.Wykonawca zobowiązany będzie do przedstawienia w ofercie przykładowego jadłospisu dekadowego
dla diet: ogólnej, łatwostrawnej i cukrzycowej (insulino-zależnej), wraz z informacją o kaloryczności,
gramatury, wielkości białka, tłuszczów, węglowodanów, witaminy A i C oraz rodzaju zawartości
składników alergennych w poszczególnych potrawach.
13.1Zamawiający wymaga uwzględnienia potraw/napojów mlecznych: na śniadanie – kawę z mlekiem
lub kakao oraz zupę mleczną.
13.2Zlamawiający wymaga pieczywa typu „bułka kajzerka” (bez krojenia), o ile rodzaj diety dopuszcza.
14.Normy żywieniowe posiłków:
1)Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne dla pacjenta w szpitalu przyjęto średnio 2100 kcal – dla
mężczyzn i kobiet w wieku 26-60 lat.
a)przy 3 posiłkach dziennie: na śniadanie przypada 25% dziennego zapotrzebowania w kcal; na obiad
przypada 50% dziennego zapotrzebowania w kcal; na kolację przypada 25% dziennego
zapotrzebowania w kcal;
b)przy 5 posiłkach dziennie: na śniadanie przypada 25% dziennego zapotrzebowania w kcal; na drugie
śniadanie przypada 5% dziennego zapotrzebowania w kcal; na obiad przypada 45% dziennego
zapotrzebowania w kcal; na podwieczorek przypada 5% dziennego zapotrzebowania w kcal; na
kolację przypada 20% dziennego zapotrzebowania w kcal;
2)Zawartość składników odżywczych w dziennej racji pokarmowej wynosi (na osobę/dobę): białko
ogółem 80 g przy czym udział białka zwierzęcego nie powinien być mniejszy niż 30% całej ilości
białka, tłuszcze ogółem 73,5 g, węglowodany 319 g, NNKT 20g, błonnik pokarmowy 30 g, wapń
1100mg, żelazo 15 mg, magnez 400 g oraz witaminy: wit. A 1500 µg, wit. B1 1,6 mg, wit. B2 2,0 mg,
wit. PP 18 mg, wit. B6 2,0 mg i wit. C 80 mg.
3)Zalecane normy wyżywienia dla poszczególnych grup produktów wg Instytutu Żywienia i Żywności
w dziennej racji pokarmowej wynoszą:

A. Produkty zbożowe:
a. pieczywo pszenne i żytnie 235,0 g
b. mąka, makarony 35,0g
c. kasze, ryż, płatki owsiane 32,5g

B. Ziemniaki, warzywa i owoce:
a. ziemniaki 300,0 g
b. warzywa 475 g
c. owoce 275 g

C. Mleko i przetwory mleczne:
a. mleko i mleczne napoje fermentowane 500 g
b. sery twarogowe 45 g
c. sery podpuszczkowe 15 g

D. Mięso, wędliny, ryby, jaja
a. mięso, drób/bez kości / 80 g
b. wędliny 32,5 g
c. ryby 20 g

E. Jaja 15g (1/3)

F. Tłuszcze:
a. zwierzęce 22,5 g
b. roślinne 25,0 g
c. cukier i słodycze 42,5 g*

* Opracowano na podstawie – prac IŻŻ – „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” oraz „Zasady
prawidłowego żywienia w szpitalach”, pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Mirosława Jarosza, IŻŻ,
2011r.
15.Kontrolę ze strony Zamawiającego nad prawidłowością żywienia sprawować będzie osoba wskazana
przez Zamawiającego.
16.Wykonawca zobowiązany jest do dostarczenia pojemników na odpady pokonsumpcyjne, odbioru
brudnych pojemników i termosów przez personel Wykonawcy , oraz odpadów pokonsumpcyjnych
każdego dnia.
16.1Wykonawca zobowiązany jest do zapewnienia (na okres trwania umowy) trzech kuchenek
mikrofalowych i trzech czajników bezprzewodowych dla pacjentów do kuchenek oddziałowych.
17.Zamawiający wymaga, aby Wykonawca posiadał zmywalnie spełniającą wymogi sanitarno-
epidemiologiczne, a tym samym mógł zapewnić odpowiedni stan sanitarny termosów, pojemników
GN oraz urządzeń kuchennych.
18.Wykonawca będzie prowadził usługę żywienia zgodnie z zasadami przedstawionymi w przepisach
dotyczących żywienia zbiorowego, zastosowania nowoczesnych technologii oraz przepisami
sanitarno-epidemiologicznymi.
19.Wykonawca zapewni dostarczenie posiłków w pojemnikach, które zabezpieczą posiłki przed
nadmiernym obniżeniem temperatury, przed czynnikami zewnętrznymi i będą posiadały stosowane
atesty lub certyfikaty (kopia dołączona do oferty).
20.Zamawiający ma prawo kontroli pomieszczeń produkcyjnych pod względem czystości, sposobu
przechowywania i produkcji produktów oraz środków transportu. Zamawiający przed dokonaniem
wyboru oferty oraz w trakcie umowy będzie miał możliwość dokonania wizji lokalnej pomieszczeń i
sprzętu kuchni Wykonawcy, w której będą przygotowywane posiłki dla Zamawiającego.
21.Do wykonywania usługi Wykonawca zatrudni własny personel.
22.Wykonawca zobowiązany jest do podania adresu kuchni w ofercie.
23.Wykonawca zapewni personelowi zatrudnionemu przy przygotowaniu i transporcie posiłków,
schludny, estetyczny wygląd oraz wyposaży w odzież ochronną, stosowną do wykonywanej przez
danego pracownika pracy. Zamawiający będzie miał możliwość kontroli w tym zakresie.
24.Wszyscy pracownicy Wykonawcy muszą posiadać aktualne badania i orzeczenia lekarskie,
dopuszczające ich do wykonywania danej pracy.
25.Wykonawca przekaże Zamawiającemu kopie protokołów sporządzonych przez zewnętrzne służby
sanitarne np. Sanepid, świadczące o przeprowadzonej kontroli w kuchni przygotowującej posiłki dla
Zamawiającego.
26.Wykonawca odpowiedzialny będzie za przygotowanie comiesięcznego zestawienia posiłków i
dołączenie go do miesięcznej faktury.
27.Listę diet występujących u Zamawiającego: (wg obowiązującej nomenklatury i zaleceń Instytutu
Żywności i Żywienia), ustala uprawniony lekarz leczący.
27.1Zestawienie diet:
Dieta podstawowa (normalna, ogólna);
Dieta łatwo strawna (lekkostrawna);
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem sodu (bezsolna);
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego (wrzodowa);
Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu (wątrobowa);
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych (przeciwmiażdżycowa, niskotłuszczowa);
Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa;
Dieta łatwo strawna niskobiałkowa:
Dieta ubogo energetyczna (odchudzająca);
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (cukrzycowa);
Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji: a) płynna, b) płynna wzmocniona; c) płynna do żywienia przez zgłębnik lub przetokę;
Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji papkowata;
Dieta łatwo strawna nisko-resztkowa;
Dieta bogato-resztkowa;
Diety indywidualne, stosowane na zlecenie lekarza np. diety w alergiach, diety w leczeniu chorób powstałych na tle niedoborów pokarmowych, bezglutenowa.
26.Usługa polegać będzie na zapewnieniu codziennej produkcji na bazie kuchni zewnętrznej i dostawie
posiłków dla pacjentów Szpitala we wskazane przez Zamawiającego miejsca, przez 7 dni w tygodniu
27.Posiłki będą przywiezione, zgodnie z wcześniejszym zamówieniem, złożonym przez upoważnioną
osobę (reprezentującą Zamawiającego) i dostarczane codziennie w godzinach pozwalających na
dystrybucję ich przez Zamawiającego.
27.1Posiłki muszą być dostarczone do wyznaczonych przez Zamawiającego miejsc w godzinach:

śniadanie wraz z II śniadaniem w godz. 7.30-8.00;
obiad, podwieczorek i kolacją (posiłek nocny) w godz. 12.30-13.00.

27.2.Posiłki mają być dostarczone w specjalistycznych pojemnikach GN i termoportach (posiadających
odpowiednie atesty/zezwolenia) Wykonawcy, gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury
oraz zachowanie jakości dowożonych posiłków.
27.3.Posiłki muszą być dostarczane w miejsca wskazane przez Zamawiającego tj. Szpital Ogólny w
Wysokiem Mazowieckiem 18-200 Wysokie Mazowieckie ul. Szpitalna 5 i Szpital w Ciechanowcu
18-230 Ciechanowiec ul. Plac Księdza Kluka 4.
27.4.Wykonawca pojemniki i termosy z posiłkami, każdorazowo opisze z podziałem na oddziały i diety.
Oznaczenie musi być widoczne i czytelne.
27.5.Wydawanie posiłków pacjentom będzie po stronie Zamawiającego.
27.6.Wykonawca musi zagwarantować świadczenie usługi całodobowego żywienia pacjentów, w
zakresie: śniadań, obiadów i kolacji, z uwzględnieniem zlecanych diet leczniczych i specjalnych,
zgodnie ze złożonym zamówieniem.
27.7.Wymagana temperatura dowożonych posiłków do rozdzielni Szpitala, która powinna wynosić: zupy,
gorące napoje około (+/-) 80°C, drugie danie około (+/-) 75°C, sałatki, sosy i surówki podawane na
zimno około (+/-) 7°C.
27.8.Posiłki muszą być przygotowywane zgodnie ze zleceniem lekarza co do rodzaju zastosowanej diety
oraz zgodnie z przyjętymi zasadami obowiązującymi w żywieniu zbiorowym zakładów o działalności
leczniczej. Do każdego posiłku należy załączyć dodatek warzyw i owoców, o ile rodzaj diety
dopuszcza.
28.Serwisowanie termoportów, pojemników GN należy do Wykonawcy.
29.Transport posiłków powinien odbywać się zgodnie z instrukcją (załącznik nr 2).

Wykonawca przystępujący do przetargu może przystąpić do całości zamówienia lub do danego pakietu , zachowując numer ustalony przez Zamawiającego .

Przedmiot zamówienia składa się z następujących pakietów :

Pakiet nr 1 : Całodobowe żywienie pacjentów w Szpitalu Ogólnym w Wysokiem Mazowieckiem
Pakiet nr 2 : Całodobowe żywienie pacjentów w Szpitalu w Ciechanowcu

Szczegółowy zakres przedmiotu zamówienia określa Załącznik Nr 6 stanowiący integralną część SIWZ , oraz załącznik do umowy .

Złóż ofertę


» Termin składania ofert

29.01.2018 | 10:00


» Lokalizacja

ul. Szpitalna 5
Wysokie Mazowieckie 18200
Województwo: podlaskie
Polska


» Kategoria asortymentowa

  • Akcesoria kuchenne
  • Serwis sprzętu i wyposażenia
  • Usługi cateringowe
  • Usługi gastronomiczne
  • Usługi hotelarskie
  • Przemysłowy sprzęt gastronomiczny

» Dane nabywcy

Szpital Ogólny w Wysokiem Mazowieckiem
ul. Szpitalna 5
Wysokie Mazowieckie 18200
Województwo: podlaskie
Polska


» Dane kontaktowe

Dostępne po zalogowaniu

Zaloguj się