przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłków w siedzibie Zamawiającego dla uczniów i wychowanków uczęszczających do Zespołu Edukacyjnego nr 8 w Zielonej Górze ul. Zawada-Szkolna 24 tj. Szkoły Podstawowej nr 28 oraz Miejskiego Przedszkola nr 44

» Opis zapytania

1. Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, dostarczenie i wydanie posiłków w siedzibie Zamawiającego dla uczniów i wychowanków uczęszczających do Zespołu Edukacyjnego nr 8 w Zielonej Górze ul. Zawada-Szkolna 24 tj. Szkoły Podstawowej nr 28 oraz Miejskiego Przedszkola nr 44. Usługa ma polegać na samodzielnej produkcji obiadów w pomieszczeniach Zamawiającego na bazie półproduktów najwyżej jakości dostarczonych przez Wykonawcę do siedziby Zamawiającego oraz podawanie posiłków w jego stołówce. Wymaga się, aby potrawy (w tym mięso) było przygotowywane w kuchni Zamawiającego. Zupy, kasze, makarony, ryże, ziemniaki (dodatki skrobiowe) oraz kompoty również mają być gotowane w pomieszczeniach Zamawiającego.

CPV – 55.52.31.00-3, 55.52.40.00-9, 55.32.00.00-9

1) Dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 28 w Zielonej Górze
obiadu składającego się z zupy, drugiego dania, surówki, owocu i kompotu

a. w ilości maksymalnie dziennie: 100 obiadów w terminie od dnia 01 stycznia 2018r. do 21 grudnia 2018r., ilość dni żywieniowych: 179 z wyłączeniem dni: 1.01.2018r., ferie zimowe 12-25.02.2018r., przerwa świąteczna od 29.03.2018r. do 3.04.2018r., 30.04.2018r. , 1-4.05.2018r. , 31.05.2018r. , 1.06.2018r. , 22.06.2018r. , przerwa wakacyjna od 25.06.2018r. do 31.08.2018r. 1-2.11.2018r. , przerwa świąteczno noworoczna od 24.12.2018r. do 31.12.2018r.
b. maksymalna ilość posiłków łącznie: 17900szt.


2) Dla wychowanków Miejskiego Przedszkolna nr 44 w Zielonej Górze
posiłku całodziennego, w tym:
- śniadania składającego się z zupy mlecznej, pieczywa, wędliny, serów, warzyw i owoców;
- obiadu składającego się z zupy, drugiego dania, surówki, owocu i kompotu;
- podwieczorku w postaci przetworów mlecznych, sałatek owocowych, galaretek, owoców.

a) w ilości maksymalnej dziennie: 60 posiłków - całodziennego wyżywienia (śniadanie, obiad, podwieczorek) w terminie od dnia 01 stycznia 2018r. do 31 grudnia 2018r. ilość dni żywieniowych: 227 z wyłączeniem dni: 01.01.2018r., 2.04.2018r. 1.05.2018r. , 3.05.2018r., 31.05.2018r. przerwa wakacyjna od 16.07.2018r. do 17.08.2018r., 01.11.2018r., przerwa świąteczna od 25.12.2018r. do 26.12.2018r.
b) maksymalna ilość posiłków łącznie: 13620 szt.

3) Wykonawca zapewnia: zastawę kuchenną (talerze, talerzyki śniadaniowe, talerze głębokie, kubki, sztućce) oraz sprzęt i wyposażenie niezbędne do prawidłowego realizowania przedmiotowego zamówienia (tj. lodówki, zmywarkę, garnki, patelnie itp.), osobę do obsługi przygotowania i wydawania posiłków w wyznaczonych godzinach - zgodnie z harmonogramem pracy Szkoły i Przedszkola, zmywania i wyparzania oraz zabezpieczania naczyń do czasu następnego posiłku - zatrudnioną na umowę o pracę na czas trwania umowy.


2. Całość przedmiotu zamówienia wynosi do 17900szt. obiadu składającego się z zupy, drugiego dania, surówki, owocu i kompotu oraz 13620 szt. posiłków - całodziennego wyżywienia - śniadanie, obiad, podwieczorek.

3. Posiłki muszą spełniać następujące warunki:
1) Jakość posiłków powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia dla poszczególnych grup wiekowych. Posiłki muszą odpowiadać normom odżywczym obowiązującym z tzw. punktach zbiorowego żywienia, posiłki powinny być przygotowane zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, sporządzone z pełnowartościowych produktów posiadających aktualne terminy ważności. Posiłki muszą spełniać wymogi norm żywienia zbiorowego dla dzieci przedszkolnych i szkolnych.
2) Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości i bezpieczeństwem zgodnie z normami HACCAP. Posiłki muszą spełniać wymogi żywienia zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci przedszkolnych w wieku 3 do 6 lat.
3) Posiłki muszą być wykonywane z naturalnych produktów metodą tradycyjną, nie można używać produktów typu instant oraz gotowych produktów, np. mrożone pierogi, klopsy, gołąbki itp., nie można używać produktów masło-podobnych.
4) Wykonawca jest zobowiązany do pobierania i przechowywania próbek podanych posiłków w specjalnie do tego przeznaczonych lodówkach przez okres 72 godzin od upływu dnia podania. Pobór próbek i ich przechowywanie zgodnie z wymaganiami Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007 roku w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. nr 80, poz. 545).
5) Wykonawca zobowiązany będzie do zachowania diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci.
6) Posiłki muszą mieć właściwą wartość energetyczną oraz składać się z odpowiednio dobranych produktów minimalnie przetworzonych, o zmniejszonej zawartości soli, z ograniczeniem substancji dodatkowych i barwników.
Wartość energetyczna posiłku powinna wynosić 420-510 kcal.
Posiłki muszą spełniać wymogi norm żywienia zbiorowego dla dzieci przedszkolnych i szkolnych.
4. Zalecenia szczegółowe:
a) posiłki muszą posiadać odpowiednią temperaturę;
b) Wykonawca zobowiązuje się do minimalnego zastosowania produktów przetworzonych na poczet innych wartościowych składników odżywczych. Wyklucza się posiłki na bazie Fastfood;
c) do przygotowania posiłków należy używać masła 82% lub oleju roślinnego nierafinowanego. Nie dopuszcza się stosowania margaryny;
d) jaja do przygotowania posiłków muszą być świeże, z chowu ściółkowego lub wolnego;
e) Zamawiający zakazuje stosowania: konserw, produktów z konserwantami (m. in. glutaminianem sodu, sorbinianem potasu) parówek, produktów masłopodobnych, mięsa odkostnionego mechanicznie oraz wędlin z dodatkiem preparatów białkowych (soja) i/lub skrobi modyfikowanej. Wykonawca nie będzie stosował produktów zawierających dodatki do żywności niewskazane w diecie dziecka;
f) zawartość farszu w wyrobach typu krokiety, pierogi min. 30%. Wyroby mączne typu krokiety, pierogi, uszka, kopytka, kluski, makarony mają być niezlepione, nienasiąknięte tłuszczem, ciasto jędrne, jasnej barwy;
g) do przygotowywania posiłków należy używać produktów wysokiej jakości i zawsze świeżych posiadających aktualne terminy ważności, nabytych w źródłach działających zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi i higienicznymi (wyklucza się sporządzanie potraw z proszku);
h) do podawania posiłków Wykonawca będzie używał wyłącznie naczyń wielokrotnego użytku tj. talerzy, kubków, sztućców i innych naczyń i pojemników;
i) Zamawiający nie dopuszcza używania naczyń jednorazowych.

5. Wytyczne Zamawiającego dotyczące wymagań do jadłospisów:
1) Wykonawca zobowiązany jest do załączenia do oferty po 6 jadłospisów dla poszczególnych grup wiekowych - zbilansowane, urozmaicone (dany zestaw potraw nie pojawia się 3-4 krotnie w ciągu m-ca) na sezony: jesienno-zimowy i wiosenno-letni uwzględniający warzywa i owoce sezonowe) rozpisane na dekady (1 dekada to 10 dni) wraz z gramaturą, dokładnym opisem posiłków, wyszczególnieniem składników, podaniem wartości kalorycznej oraz wskazaniem alergenów:
- dla uczniów Szkoły Podstawowej posiłek powinien pokryć ok. 35 % dziennego zapotrzebowania energetycznego;
- dla wychowanków Miejskiego Przedszkola posiłek powinien pokryć ok. 75% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
2) Jadłospisy winny być przygotowane i podpisane przez dietetyka.
3) W jednej dekadzie jadłospis winien zawierać:
- 4 zestawy śniadaniowe (zaleca się żeby w skład posiłku wchodziło mleko w postaci zupy mlecznej bądź napoju, pieczywo mieszane, twarożek, chuda wędlina najlepiej drobiowa, pasta jajeczna lub z gotowanej ryby, warzywa, np. pomidor, ogórek, papryka, sałata, szczypiorek, natka pietruszki ewentualnie owoce oraz napój, np. herbata, kakao, bawarka);
- zupę – inną na każdy dzień (wywar warzywny z dodatkiem masła lub mięsno-warzywny, nie dopuszcza się, by zupy były gotowane na kostkach rosołowych i proszkach typu vegeta, do przyprawiania należy używać naturalnych przypraw np. kurkuma, tymianek, imbir, papryka);
- 4 posiłki mięsne z mięsa chudego (wymaga się, aby przynajmniej raz w dekadzie jeden posiłek przygotowany był z wykorzystaniem mięsa cielęcego o zawartości nie mniejszej niż 50% oraz przynajmniej raz w dekadzie użyć mięsa z indyka – Wykonawca w jadłospisie winien wskazać, w których posiłkach zostało wykorzystane), wraz z dodatkiem skrobiowym (np. kasza, makaron, ziemniaki, ryż);
- 2 posiłki pół-mięsne (np. makaron z sosem bolognese, lasagne, nie dopuszcza się stosowania gotowych sosów ze słoika, proszku czy puszki);
- 2 posiłki bezmięsne (mączne lub warzywne z uwzględnieniem owoców i warzyw sezonowych, wymaga się, aby przynajmniej raz w dekadzie do przygotowania posiłku użyć roślin strączkowych);
- 2 posiłki – świeża ryba (wymaga się, aby przynajmniej raz w dekadzie użyć świeżego fileta z pstrąga lub dorsza lub łososia lub tuńczyka lub miruny, nie dopuszcza się stosowania tilapii i pangi) wraz z dodatkiem skrobiowym (np. kasza, makaron, ziemniaki, ryż);
- surówka do każdego dania (z uwzględnieniem owoców i warzyw sezonowych) lub dodatek warzywny lub warzywno – owocowy podawany na ciepło (np. fasolka szparagowa, kalafior, brokuł, buraki, świeża kapusta itp.);
- kompot z wsadem owocowym (z uwzględnieniem owoców sezonowych, dopuszcza się, aby dwa razy w dekadzie była woda z sokiem zagęszczonym bez dodatku cukru lub woda z dodatkiem wyciskanych owoców );
- owoc na każdy dzień (wymagane min. 4 różne owoce w dekadzie z uwzględnieniem owoców sezonowych, owoce winny być całe, nie dopuszcza się dzielenia owoców za wyjątkiem sałatek owocowych i owoców dużych np. melon, arbuz);
- posiłek uzupełniający do każdego zestawu obiadowego (desery mleczne, np. jogurty, budynie, koktajle mleczne, desery owocowe w postaci sałatek, kisieli, galaretek ewentualnie ciasto drożdżowe z serem lub z owocami).
4) Dodatkowo:
- Codziennie w ramach posiłku dla dzieci musi się znaleźć świeża zielenina (natka pietruszki, koperek, szczypiorek) krojone na miejscu w kuchni Zamawiającego (podawane w osobnych miseczkach na każdym stoliku stołówki szkolnej);
- Wymaga się, aby co najmniej trzy razy w dekadzie do przygotowania posiłków były wykorzystywane produkty pełnoziarniste – Wykonawca w jadłospisie winien wskazać, w których posiłkach zostały wykorzystane.
5) Inne uwagi:
Nie dopuszcza się, aby produkty kwaśne (np. ogórki kiszone, kapusta kiszona, cytryna np. używana do zakwaszania zup, wody z sokiem) były podawane dzień po dniu, ani jedno po drugim w danym dniu (np. zupa ogórkowa i surówka z kiszonej kapusty, żurek i woda z wyciśnięta cytryną).
Nie dopuszcza się stosowania kaszy manny (również do zagęszczania potraw).
Nie dopuszcza się, by ziemniaki w danym dniu pojawiły się jednocześnie w zupie, jako dodatek skrobiowy bądź w posiłku półmięsnym czy bezmięsnym.
Nie zaleca się używania ziemniaków jako dodatku skrobiowego częściej niż 4 razy
w dekadzie.
Nie zaleca się panierowania mięs/ryb.
Nie zaleca się stosowania potraw: fasolka po bretońsku, bigos, jajko w sosie (musztardowym, koperkowym etc.), pampuchy z polewą owocową/jogurtem, makaron
z serem białym, ryż biały z polewą owocową.
6) Uzgodnienia jadłospisu
Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu z 5 -dniowym wyprzedzeniem. Po uzgodnieniu i zatwierdzeniu Wykonawca wywiesza jadłospis w wyznaczonym miejscu.
6. Wykonawca zobowiązuje się do realizacji przedmiotu zamówienia tj. przygotowania i transportu
posiłków zgodnie z: zasadami określonymi w obowiązujących przepisach a w szczególności w
ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia (tekst jednolity
z Dz. U. z 2017r. poz. 149), Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie
grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom młodzieży w jednostkach
systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach
żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. z 2016.
poz.1154), rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia
16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, Rozporządzeniu(WE) nr 852/2004
Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004r.w sprawie higieny
środków spożywczych (Dz.U.UE L 139 z dnia 30 kwietnia 2004r.), zaleceniami Głównego
Inspektora Sanitarnego i Instytutu Żywności i Żywienia w sprawie norm wyżywienia i jakie
obowiązują w zakładach żywienia zbiorowego oraz innymi obowiązującymi przepisami w
zakresie żywienia.
7. W sytuacji wyjątkowej spowodowanej czynnikami losowymi i niedostarczeniem posiłku
Wykonawca zobowiązany jest do zakupu suchego prowiantu o wartości ceny obiadu brutto.
8. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia ilości zamawianych posiłków w zależności od bieżących potrzeb Zamawiającego i nie będzie ponosił ujemnych
skutków finansowych z tego powodu.
9. Wykonawca nie będzie wnosił zastrzeżeń, co do ilości zamawianych obiadów w razie
zmian związanych z reorganizacją sieci szkół w Zielonej Górze ( w związku z wprowadzeniem
planowanej reformy w oświacie może wystąpić wyraźna różnica w bieżącej wielkości
zamówienia w stosunku do ilości obiadów podanej w umowie).W/w zmiana nie może wpływać
na cenę jednostkową obiadu.
10. Zamawiający będzie codziennie rano do godziny 10:00 przekazywał Wykonawcy liczbę dzieci korzystających z posiłków/ obiadów w danym dniu. Śniadania będą dostarczone szacunkowo.
11. W przypadku niezgodności, wiążącym dokumentem jest zapis ewidencji dzieci w dzienniku zajęć przedszkoli i szkoły. W przypadku nieobecności dziecka a nie zgłoszenia przez rodzica absencji dziecko będzie traktowane jako korzystające z posiłku
12. Wykonawca zobowiązany jest do przedstawienia Zamawiającemu tygodniowego jadłospisu najpóźniej w piątek w tygodniu poprzedzającym do godziny 14:00.

13. Miejsce wykonania zamówienia:
1) Zamawiający na czas realizacji zadania udostępnia pomieszczenia składające się z trzech pomieszczeń o łącznej powierzchni 60,26 m², znajdujące się w budynku Szkoły Podstawowej Nr 28 w Zielonej Górze na nieruchomości oznaczonej, jako działką nr 659/3 oraz w wyznaczonych godzinach stołówkę, znajdujące się na terenie Szkoły Podstawowej Nr 28 w Zielonej Górze, ul. Zawada-Szkolna 24.
2) Za udostępnienie pomieszczeń do przygotowywania i serwowania posiłków Wykonawca zapłaci Zamawiającemu na podstawie umowy czynsz w wysokości 300,00 brutto (słownie: trzysta złotych złotych) miesięcznie. Brak terminowej wpłaty za udostępnienie pomieszczeń może być podstawą do rozwiązania umowy w trybie natychmiastowym.
3) Oprócz czynszu, Wykonawca będzie ponosił koszty związane z wywozem nieczystości stałych.
4) Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną przekazane Wykonawcy na podstawie protokołu zdawczo-odbiorczego. Pomieszczenia wraz z wyposażeniem zostaną zwrócone Zamawiającemu w stanie niepogorszonym. Na najem lokalu zostanie zawarta odrębna umowa.
5) Koszt przystosowania Lokalu do wymogów SANEPID leży po stronie Wykonawcy. Pomieszczenia udostępniane przez Zamawiającego wymagają dodatkowego wyposażenia w sprzęt kuchenny niezbędny do prawidłowego realizowania przedmiotowego zamówienia zgodnie ze złożoną ofertą Wykonawcy. Wykonawca wyposaży te pomieszczenia w niezbędny mu sprzęt do wykonania usługi na własny koszt.
6) Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność za szkody powstałe w wyniku użytkowania sprzętu oraz wynajmowanych pomieszczeń. Wszelkie dodatkowe wyposażanie wynajmowanego bloku żywieniowego dokonywane będzie na koszt Wykonawcy. Wykonawca będzie odpowiedzialny za odpowiednie zabezpieczenie tego mienia przed wypadkami losowymi i kradzieżą. Zamawiający nie będzie ponosił odpowiedzialności za ich ewentualną kradzież lub zniszczenie. W trakcie trwania umowy Wykonawca będzie zobowiązany do wykonania przeglądów nakazanych obowiązującymi przepisami prawa i ponoszenia wszelkich związanych z tym kosztów.
7) Zamawiający zaleca przeprowadzenie wizji lokalnej pomieszczeń stołówki i kuchni.
14. Wydawanie posiłków ma następować w godzinach wskazanych przez Zamawiającego, tj. odpowiednio:
1) dla Szkoły Podstawowej nr 28:
obiad w godz. 11:30 do 11:45 – pierwsza przerwa
w godz. 12:30 do 12:45 – druga przerwa
2) dla Miejskiego Przedszkola nr 44:
śniadanie: w godz. 8:30 do 9:00
obiad: w godz. 11:45 do 12:30
podwieczorek: w godz. 12:45 do 13:00
Dopuszcza się zmiany godzin wydawania posiłków przez Zamawiającego w terminie 7 dni przed dniem wprowadzenia zmian.

15. Odbiór obiadów dla Szkoły Podstawowej Nr 28 odbywać się będzie w miejscu wyznaczonym tj. w stołówce Zamawiającego.
16. Ogólne wymagania dla Wykonawcy:
1) Zamawiający na podstawie art. 29 ust. 3a ustawy Pzp wymaga, aby przy realizacji
zamówienia Wykonawca lub Podwykonawca zatrudniał na umowę o pracę w rozumieniu
przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 1974r. Kodeks pracy (Dz. U. z 2016r., poz. 1666 z późn. zm.) osoby wykonujące czynności bezpośrednio związane z gotowaniem, pomocą kuchenną i
nadzorowaniem osób. Wykonawca zobowiązany jest przedłożyć Zamawiającemu przed
podpisaniem umowy oświadczenie dotyczące zatrudnienia osób wykonujących ww. zakres prac.
Uwaga! Za niezrealizowanie każdorazowo obowiązku (za każdego pracownika), o którym mowa w § 9 ust. 3 umowy Zamawiający będzie miał prawo do naliczenia kary umownej w wysokości 1000,00 zł brutto.
2) Zatrudnienie na podstawie Umowy o pracę winno trwać przez cały okres trwania umowy.
Wykonawca zobowiązany jest do przedłożenia Zamawiającemu w terminie określonym zapisami umowy i aktualizowania na bieżąco, tj. za każdym razem, gdy dojdzie do zmiany personalnej, listy osób biorących udział przy realizacji zamówienia. Na każde pisemne wezwanie Zamawiającego, Wykonawca będzie zobligowany przedstawić wykaz i dokumenty potwierdzające zatrudnienie osób na umowę o pracę przy realizacji zamówienia tj. osób wykonujących czynności bezpośrednio związanych z gotowaniem, pomocą kuchenną i nadzorowaniem osób.
3) Wykonawca winien działać zgodnie z ustawą z dn. 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych
osobowych (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 922).
4) Zamawiający wymaga aby Wykonawca dysponował minimum 1 środkiem transportu (samochodem) przeznaczonym do przewozu artykułów spożywczych, półproduktów zgodnie z obowiązującymi przepisami o dopuszczeniu pojazdu do przewozu żywności przez Państwowego Inspektora Sanitarnego,
Wyłoniony Wykonawca zobowiązany jest złożyć Zamawiającemu przed podpisaniem umowy kopie Decyzji dotyczącej samochodu i lokalu zgodnie z wymaganiami j.w.

Złóż ofertę


» Termin składania ofert

17.11.2017 | 10:00


» Lokalizacja

Dostępne po zalogowaniu

Zaloguj się

» Kategoria asortymentowa

  • Usługi gastronomiczne

» Dane nabywcy

Dostępne po zalogowaniu

Zaloguj się

» Dane kontaktowe

Dostępne po zalogowaniu

Zaloguj się