Świadczenie usługi przygotowania i dostarczania obiadów i podwieczorków na potrzeby Szkoły Podstawowej im. Króla Zygmunta Augusta w Wasilkowie

» Opis zapytania

OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA
w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na:
Świadczenie usługi przygotowania i dostarczania obiadów i podwieczorków na potrzeby Szkoły Podstawowej im. Króla Zygmunta Augusta w Wasilkowie
1. Przedmiotem zamówienia jest świadczenie usług polegających na przygotowaniu i dostarczaniu codziennie 450-500 świeżych, urozmaiconych, lekkostrawnych, zestawów obiadowych oraz codziennie 60-80 świeżych i urozmaiconych zestawów podwieczorkowych uczniom 6- letnim z oddziałów zerowych, w tym codziennie do 15 zestawów poszczególnych posiłków bez zawartości mleka – dla uczniów uczulonych na laktozę:
Dostawy posiłków będą realizowane do:
Szkoła Podstawowa in. Króla Zygmunta Augusta w Wasilkowie, ul. Polna 1/4A 16-010 Wasilków,
Szkoła Filialna w Sochoniach, ul. Kościelna 1, 16-010 Wasilków,
Szkoła Filialna w Jurowcach, ul. Wasilkowska 2, 16-010 Wasilków,
w ilościach określanych każdorazowo przez Zamawiającego z jednodniowym wyprzedzeniem. Powiadomienie będzie następować drogę elektroniczną, faksem lub telefonicznie..
Dostawy dla szkół filialnych wynoszą po około 20 szt. obiadów dziennie. Dostawy do szkół filialnych będą realizowane w pojemnikach jednorazowego użytku wraz z odpowiednią ilością sztućców.
Skład posiłków – minimalne wymagania dla jadłospisów:
JADŁOSPIS I tydzień

PONIEDZIAŁEK OBIAD PODWIECZOREK
250 ml Barszcz biały z kiełbaską Koziołki parówkowe
300 g Spaghetti z mięsem w sosie bolońskim bułeczka grahamka z masłem, herbata z cytryną
100 g Sałatka szwedzka
200 ml Kompot wiśniowy

WTOREK
250 ml Zupa ogórkowa Naleśniki z jabłkami
80 g Kotlet schabowy i sosem owocowym
150 g Ziemniaki kakao
100 g Surówka z selera marchwi i jabłek
200 ml Kompot porzeczkowy

ŚRODA
250 ml Zupa pieczarkowa Bułeczka musli z masłem
80/80g Pieczeń rzymska w sosie koperkowym i polędwicą drobiową,
150 g Kasza jęczmienna sałata, papryka, pomidor
100 g Sałatka z buraczków herbata malinowa
200 ml Kompot śliwkowy

CZWARTEK
250 ml zupa z kapusty białej Makaron z serem i śmietanką
90 g filet z mintaja panierowany herbata z cytryną
150 g Ziemniaki jabłko
100 g Surówka z rzodkwi sopelkowej
200 ml Kompot jabłkowy

PIĄTEK
250 ml Zupa z fasolki szparagowej Bułeczka żytnia z masłem
100 g Kotlet jajeczny z pietruszką i serem żółtym
150 g Ziemniaki sałata, rzodkiewka, pomidor
100 g Surówka z kiszonej kapusty herbata malinowa
200 ml Kompot wieloowocowy
1 jabłko
JADŁOSPIS II tydzień

PONIEDZIAŁEK OBIAD PODWIECZOREK

250 ml Zupa jarzynowa Grahamka z masłem i polędwicą
150 g Leczo z kurczaka z warzywami i bazylią Sałata, pomidor, ogórek
150 g Ryż Herbata z cytrynką
100 g Sałatka colesław
200 ml Kompot wiśniowy


WTOREK
250 ml Rosół z muszelkami Naleśniki z serem
80 g Filet z kurczaka w płatkach kukurydzianych i sosem owocowym
150 g Ziemniaki Herbatka malinowa
100 g Marchewka duszona
200 ml Kompot porzeczkowy

ŚRODA
250 ml Zupa kalafiorowa Racuszki drożdżowe
80/80g Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym z jabłkami
150 g Ziemniaki Soczek
100 g Surówka z rzodkwi białej z marchewką
200 ml Kompot śliwkowy

CZWARTEK
250 ml Zupa fasolowa Pierogi z serem i śmietanką
80 g Kotlet pożarski Herbata malinowa
150 g Ziemniaki
100 g Sałatka z buraczków, jabłek i cebulki
200 ml Kompot truskawkowy

PIĄTEK
250 ml Zupa pomidorowa Kanapka z masłem i serem żółtym
90 g Filet panierowany Sałata, ogórek,
z morszczuka Kawa inka na mleku
100 g Surówka z kiszonej kapusty
200 ml Kompot truskawkowy
1 szt Jabłko lub inny owoc np. mandarynka, nektarynka, banan

JADŁOSPIS III tydzień


PONIEDZIAŁEK OBIAD PODWIECZOREK

250 ml Krupnik wiosenny Grahamka z masłem, polędwicą
250 g Bigos z kiełbaską drobiową i serem żółtym
150 g Ziemniaki Sałata, papryka, ogórek
200 ml Kompot wiśniowy Kakao
1 szt Jabłko lub inny owoc np. mandarynka, banan

WTOREK

250 ml Zupa szczawiowa z jajkiem Naleśniki z serem
1p Udko pieczone i śmietanką waniliową
150 g Ziemniaki Herbatka malinowa
100 g Surówka z marchewki i jabłek
200 ml Kompot śliwkowy

ŚRODA

250 ml Zupa -barszcz ukraiński Bułeczka musli z serem żółtym
160/80g Gołąbki zawijane w sosie pomidorowym sałata, ogórek, pomidor
150 g Ziemniaki Herbatka z cytrynką
200 ml Kompot wieloowocowy

CZWARTEK

250 ml Zupa grochowa Ryż zapiekany z jabłkami
150 g Kartacze z mięsem (własnej prod.) i sosem waniliowym
i masełkiem Herbatka malinowa
100 g Surówka z białej kapusty
200 ml Kompot wieloowocowy

PIĄTEK

250 ml Zupa brokułowa Bułeczka musli z masłem
100 g Paluszki z fileta rybnego i pastą jajeczną z koperkiem
150 g Ziemniaki Sałata, rzodkiewka
100 g Sałatka z ogórka kiszonego, jabłek i cebulki Herbatka z cytryną
200 ml Kompot porzeczkowy

JADŁOSPIS IV tydzień

PONIEDZIAŁEK OBIAD PODWIECZOREK

250 ml Kapuśniak zabielany Bułeczka z masłem
80/80g Klops z indyka nadziewany marchewką polędwicą i serem żółtym
w sosie śmietanowo- pietruszkowym Sałata, papryka, ogórek
150 g Kasza jaglana Herbata z cytryną
100 g Sałatka z pomidorów i cebulki czerwonej
200 ml Kompot truskawkowy

WTOREK

250 ml Barszcz ukraiński Kasza manna z malinami
150 g Babka ziemniaczana Kompot wieloowocowy
80 g w sosie pieczarkowym Banan
100 g Ogórek kiszony
200 ml Kompot wieloowocowy

ŚRODA

250 ml Barszczyk biały z jajkiem Zupa owocowa
150 g Gulasz wieprzowy z jarzynami bułeczka drożdżowa domowa
150 g Kasza jęczmienna
100 g Ogórek kiszony
200 ml Kompot jabłkowy

CZWARTEK

250 ml Rosół z makaronem Serek waniliowy
80/80g Roladka z fileta drobiowego z serem żółtym Drożdżówka domowa
150 g Ziemniaki Kompot porzeczkowy
100 g Sałatka z marchewki, jabłek i pora
200 ml kompot porzeczkowy

PIĄTEK

250 ml Barszcz ukraiński Sałatka jarzynowa
300 g Makaron z twarogiem i śmietanką Bułeczka z masłem
200 ml Kompot wiśniowy Herbatka z cytrynką
1 szt Jabłko

DO KALKULACJI CENOWEJ WYKONAWCA PRZYJMUJE WYŻEJ PRZEDSTAWIONY JADŁOSPIS I PRZESTRZEGA CZĘSTOTLIWOŚCI POWTARZANIA SIĘ POSIŁKÓW

2. Zasady przygotowywania posiłków:
- potrawy nie powinny się powtarzać w ciągu 4 tygodni, muszą być przygotowywane z różnorodnych produktów i składników z przewagą świeżych produktów, wysokiej jakości (warzyw, dań mięsnych lub rybnych, z dodatkiem świeżych owoców), potrawy sporządzane ze składników naturalnych, bez użycia koncentratów spożywczych, substancji zagęszczających, barwiących lub sztucznie aromatyzowanych oraz bez dodatku substancji konserwujących. W jadłospisie powinny dominować potrawy gotowane, pieczone lub duszone, okazjonalnie smażone ( nie więcej niż dwa razy w tygodniu), przy czym do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%. Co najmniej raz w tygodniu ma być podawana ryba – nie może to być Panga i Tilapia. Kompot przygotowywany z owoców sezonowych lub mrożonych.
- posiłki muszą posiadać wartość odżywczą i energetyczną zgodną z obowiązującymi wymogami i normami żywienia dzieci i młodzieży, być sporządzane zgodnie z zasadami sztuki kulinarnej oraz przepisami dotyczącymi żywienia zbiorowego, w szczególności zgodne z aktualnymi normami i wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia oraz przepisami prawa obowiązującymi w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia,
-Wykonawca zobowiązany jest do przygotowania posiłków o najwyższym standardzie, na bazie produktów najwyższej jakości, zgodnie z normami HACCP. Dostarczane posiłki powinny być świeże, urozmaicone, nie pikantne, nie ociekające tłuszczem;
- obowiązkiem Wykonawcy jest przechowywanie próbek do celów sanitarno-epidemiologicznych pokarmowych ze wszystkich przygotowywanych i dostarczonych posiłków, zgodnie z obowiązującymi w tym zakresie przepisami.
- Zamawiający zastrzega sobie prawo do możliwości czterokrotnego – w trakcie trwania umowy – wysłania prób posiłków do akredytowanego laboratorium, celem zbadania zawartości poszczególnych składników odżywczych w posiłkach – na koszt Wykonawcy. Zamawiający może, ale nie musi skorzystać z tego uprawnienia.
- Wykonawca zobowiązany jest dostosować się do zaleceń i poleceń właściwych służb kontrolujących przedmiot zamówienia, w szczególności Państwowej Inspekcji Sanitarnej i innych organów uprawnionych do kontroli żywności.
3. Dostawa posiłków:
Do każdej dostawy należy dołączyć dokument potwierdzający ilość dostarczonych posiłków, oraz wykaz alergenów, zgodnie z ogólnie obowiązującymi przepisami.
- godziny dostaw obiadów: 10:30-10:45; podwieczorków na godz. 13:30-13:45, przez 10 miesięcy z przerwami feryjnymi, świątecznymi, z wyłączeniem dni ustawowo wolnych od nauki.
- wyprodukowane posiłki należy dostarczać w pojemnikach ze stali nierdzewnej, w termosach lub szczelnych pojemnikach, zapewniających odpowiednią jakość przewożonych potraw, właściwą temperaturę oraz ochronę, własnym środkiem transportu przystosowanym do przewozu żywności, przez pięć dni w tygodniu od poniedziałku do piątku,
- Wykonawca ponosi koszty załadunku i rozładunku wszystkich dostaw, wraz ze wstawieniem pojemników do podgrzewaczy, odbiera termosy własnym transportem zapewnia dokładne umycie i wyparzenie;
- Zamawiający będzie powiadamiał wykonawcę na bieżąco o liczbie posiłków zamawianych na dzień następny – nie później niż do godziny 13,00 dnia roboczego poprzedzającego dostawę,
- Wykonawca dostarcza jadłospisy na 20 kolejnych dni roboczych do zatwierdzenia przez Zamawiającego, z co najmniej 10 dniowym wyprzedzeniem,
- dostarczone jadłospisy oprócz określenia produktów, jakie zawiera dany element składowy posiłku, muszą zawierać również dane o gramaturze poszczególnych składników i zawartości poszczególnych składników odżywczych.
Odbiór artykułów będzie następować poprzez wspólną kontrolę ilościowo – jakościową przeprowadzoną przez osoby działające w imieniu Zamawiającego i Wykonawcy.
W przypadku zakwestionowania dostawy, która nie odpowiada ilościowo lub normom jakościowym bądź też z innych przyczyn nie odpowiada obowiązującym wymaganiom w zakresie warunków bezpieczeństwa żywności i żywienia, Zamawiający sporządza protokół niezgodności zawierający wszelkie ustalenia dokonane w toku odbioru. Protokół niezgodności podpisuje osoba dokonująca odbioru w imieniu Zamawiającego i osoba dostarczającą towar w imieniu Wykonawcy. Zamawiający uprawniony jest również do jednostronnego sporządzenia tegoż protokołu ze skutkiem dla Wykonawcy.
W przypadku zgłoszenia przez Zamawiającego dla Wykonawcy zastrzeżeń w zakresie jakości lub ilości dostarczonego posiłku Wykonawca zobowiązany jest na własny koszt wymienić zakwestionowane posiłki na posiłki pełnowartościowe bądź też w przypadku braków ilościowych – uzupełnienia ilości posiłków niezwłocznie lecz nie później niż w ciągu (liczba godzin zaproponowana przez Wykonawcę w ofercie………………..) dnia, w którym nastąpiła dostawa wadliwa zgłoszona przez Zamawiającego.
W sytuacji niedostarczenia zamówionej ilości posiłków, przez Wykonawcę w terminie - Zamawiający zastrzega sobie prawo do zamówienia takiego samego asortymentu i ilości na koszt Wykonawcy u innego podmiotu. Wykonawca zobowiązuje się do pokrycia kosztów transportu oraz różnicy pomiędzy ceną dokonanego zakupu, a ceną Wykonawcy poniesionych przez Zamawiającego. Powyższe koszty Zamawiający ma prawo potrącić z istniejącej między stronami wierzytelności pieniężnej. Ponadto Zamawiający będzie miał prawo do żądania od Wykonawcy wyrównania szkody spowodowanej niewykonaniem, bądź nienależytym wykonaniem zamówienia. Zamawiający zastrzega sobie możliwość zmniejszenia lub zwiększenia wielkości zamówienia posiłków w zależności od bieżących potrzeb.
4. Wykonawca będzie wystawiał faktury, w okresie miesięcznym w oparciu o ceny jednostkowe posiłków oraz wielkość faktycznie zrealizowanej dostawy/usługi.
5. Termin płatności faktury – liczba dni zaproponowana przez Wykonawcę w ofercie, liczona od daty wpływu prawidłowo wystawionej faktury.
W przypadku braku środków finansowych na koncie Zamawiającego, Wykonawca zobowiązuje się prolongować termin zapłaty o 30 dni, nie wstrzymując dostaw bieżących.
Z tytułu niezrealizowanych dostaw/usług w okresie realizacji umowy Wykonawcy nie przysługują roszczenia finansowe oraz prawne.
6. Czas trwania umowy: 10 miesięcy
7. Planowany okres realizacji: 05.09.2017 - 29.06.2018
8. Zamawiający zastrzega sobie prawo bieżącej kontroli w zakresie przestrzegania przez Wykonawcę przepisów dotyczących technologii produkcji i jakości wykonywanych usług oraz w przypadku nieprawidłowości do powiadamiania właściwych służb.
9. Wymagania, o których mowa w art. 29 ust. 3a Pzp oraz art. 36 ust. 2 pkt. 8A
1) Zamawiający wymaga zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę co najmniej jednej osoby lub więcej osób wykonujących czynności gotowanie lub przygotowanie posiłku na czas realizacji zamówienia.
2) W trakcie realizacji zamówienia zamawiający uprawniony jest do wykonywania czynności kontrolnych wobec wykonawcy odnośnie spełniania przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie 1 czynności. Zamawiający uprawniony jest w szczególności do:
Żądania oświadczeń w zakresie potwierdzania spełniania w/w wymogów i dokonywania ich oceny,
Żądania wyjaśnień w przypadku wątpliwości w zakresie potwierdzenia spełniania ww. wymogów,
Przeprowadzania kontroli na miejscu wykonywania świadczenia.
W trakcie realizacji zamówienia na każde wezwanie zamawiającego w wyznaczonym w tym wezwaniu terminie wykonawca przedłoży zamawiającemu wskazane poniżej dowody w celu potwierdzenia spełnienia wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę przez wykonawcę lub podwykonawcę osób wykonujących wskazane w punkcie 1 czynności w trakcie realizacji zamówienia:
oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy o zatrudnieniu na podstawie umowy o pracę osób wykonujących czynności, których dotyczy wezwanie zamawiającego. Oświadczenie to powinno zawierać w szczególności: dokładne określenie podmiotu składającego oświadczenie, datę złożenia oświadczenia, wskazanie, że objęte wezwaniem czynności wykonują osoby zatrudnione na podstawie umowy o pracę wraz ze wskazaniem liczby tych osób, imion i nazwisk tych osób, rodzaju umowy o pracę i wymiaru etatu oraz podpis osoby uprawnionej do złożenia oświadczenia w imieniu wykonawcy lub podwykonawcy;
poświadczoną za zgodność z oryginałem odpowiednio przez wykonawcę lub podwykonawcę kopię umowy/umów o pracę osób wykonujących w trakcie realizacji zamówienia czynności, których dotyczy ww. oświadczenie wykonawcy lub podwykonawcy (wraz z dokumentem regulującym zakres obowiązków, jeżeli został sporządzony). Kopia umowy/umów powinna zostać zanonimizowana w sposób zapewniający ochronę danych osobowych pracowników, zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (tj. w szczególności bez adresów, nr PESEL pracowników). Imię i nazwisko pracownika nie podlega anonimizacji. Informacje takie jak: data zawarcia umowy, rodzaj umowy o pracę i wymiar etatu powinny być możliwe do zidentyfikowania;
Z tytułu niespełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie 1 czynności zamawiający przewiduje sankcję w postaci obowiązku zapłaty przez wykonawcę kary umownej w wysokości określonej w istotnych postanowieniach umowy w sprawie zamówienia publicznego. Niezłożenie przez wykonawcę w wyznaczonym przez zamawiającego terminie żądanych przez zamawiającego dowodów w celu potwierdzenia spełnienia przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę traktowane będzie jako niespełnienie przez wykonawcę lub podwykonawcę wymogu zatrudnienia na podstawie umowy o pracę osób wykonujących wskazane w punkcie 1 czynności.
W przypadku uzasadnionych wątpliwości co do przestrzegania prawa pracy przez wykonawcę lub podwykonawcę, zamawiający może zwrócić się o przeprowadzenie kontroli przez Państwową Inspekcję Pracy.

Złóż ofertę


» Termin składania ofert

16.08.2017 | 10:00


» Lokalizacja

Dostępne po zalogowaniu

Zaloguj się

» Kategoria asortymentowa

  • Usługi gastronomiczne

» Dane nabywcy

Dostępne po zalogowaniu

Zaloguj się

» Dane kontaktowe

Dostępne po zalogowaniu

Zaloguj się